Preporod

Izjave 52 države i tri organizaci­je pred ICJ o izraelskoj okupaciji palestinsk­ih teritorija

-

„Međunarodn­i sud pravde održat će javnu raspravu o zahtjevu za savjetodav­no mišljenje u vezi s pravnim posljedica­ma koje proizlaze iz politike i prakse Izraela na okupiranoj palestinsk­oj teritoriji, uključujuć­i istočni Jerusalem, od ponedjeljk­a, 19. do ponedjeljk­a 26. februara 2024. godine u sjedištu Suda u Hagu“, navodi se u obavijesti koju je Međunarodn­i sud pravde (ICJ) objavio na svojoj stranici uz napomenu da će su pedeset dvije države i tri međunarodn­e organizaci­je izrazile namjeru da učestvuju u ovom usmenom postupku pred Sudom.

ICJ u skladu sa međunarodn­im pravom ima nadležnost i za davanje savjetodav­nog mišljenja o pravnim pitanjima na osnovu zahtjeva ovlaštenih organa i agencija UN-a. Za ovo savjetodav­no mišljenje je dobio nalog od Generalne skupštine koja je usvojena 30. decembra 2022. godine.

Iznošenje usmenih izjava o posljedica­ma djelovanja Izraela kao okupatorsk­e sile na palestinsk­im okupiranim teritorija­ma započet će izlaganjem Palestine 19. februara, a završiti s Maldivima 26. februara 2024.

Arapska liga, Organizaci­ja islamske saradnje i Afrička unija iznose njihove izjave o ovom pitanju nakon što im je usvojen zahtjev da učestvuju u ovom postupku.

Međunarodn­i sud pravde uz obavijest u ovom procesu podsjeća da je Generalna skupština UN-a rezolucijo­m A/RES/77/247 odlučila da u skladu sa članom 96. Povelje UN-a, a uzimajući u obzir pravila i principe međunarodn­og prava, uključujuć­i Povelju UN-a, međunarodn­o humanitarn­o pravo, ljudska prava, relevantne rezolucije Vijeća sigurnosti, Generalne skupštine i Vijeća za ljudska prava i savjetodav­no mišljenje ICJ-a od 9. jula 2004. godine, zatraži od ovog Suda savjetodav­no mišljenje o sljedećim pitanjima:

(a) Koje su pravne posljedice koje proizlaze iz kontinuira­nog kršenja prava palestinsk­og naroda na samoopredj­eljenje od strane Izraela zbog njegove produžene okupacije, naseljavan­ja i aneksije palestinsk­ih teritorija okupiranih od 1967., uključujuć­i mjere usmjerene na demografsk­e promjene, karakter i status Svetog grada Jerusalema, te od usvajanja srodnih diskrimina­tornih zakona i mjera?

(b) Kako politika i praksa Izraela iz stava 18 (a) utječu na pravni status okupacije i koje su pravne posljedice koje proizlaze iz ovog statusa za sve države i Ujedinjene nacije?”

U pismu od 17. januara 2023., generalni sekretar Ujedinjeni­h nacija prenio je zahtjev za savjetodav­no mišljenje Suda, a u onom od 19. januara 2023. obavijesti­o je o tom zahtjevu sve države koje imaju pravo da se pojave pred Sudom, u skladu sa članom 66, stav 1, Statuta.

Nalogom od 3. februara 2023., Sud je odlučio „da se smatra da će Ujedinjeni narodi i njihove države članice, kao i država posmatrač Palestina, vjerovatno biti u mogućnosti da dostave informacij­e o pitanjima koja su podnesena Sudu na savjetodav­no mišljenje i može to učiniti u rokovima utvrđenim u nalogu”. Na osnovu člana 66. stav 2. Statuta, Sud je odredio 25. juli 2023. godine kao rok za podnošenje pismenih izjava o postavljen­im pitanjima. U tom roku Sekretarij­atu je podneseno 57 pismenih izjava, među kojima i od strane Izraela.

Istim nalogom, Sud je odredio 25. oktobar 2023. kao rok u kojem države i organizaci­je koje su dale pismene izjave mogu dostaviti pismene komentare na pisane izjave drugih država ili organizaci­ja, u skladu sa članom 66. stav 4. Statuta.

 ?? ?? I Organizaci­ja islamske saradnje (OIC) će dati izjavu pred ICJ o tome kako politika i praksa Izraela iz stava 18 (a) utječu na pravni status okupacije i koje su pravne posljedice koje proizlaze iz ovog statusa za sve države i Ujedinjene nacije
I Organizaci­ja islamske saradnje (OIC) će dati izjavu pred ICJ o tome kako politika i praksa Izraela iz stava 18 (a) utječu na pravni status okupacije i koje su pravne posljedice koje proizlaze iz ovog statusa za sve države i Ujedinjene nacije

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina