Preporod

Svečano dodijeljen­e stipendije dr. Alma Suljić i dr. Azra Spahić

- H.H.

U prostorija­ma Bošnjačkog instituta u Sarajevu 8. februara je upriličena svečana dodjela stipendija Fondacije Academia. Riječ je o projektu stipendira­nja pokrenutom u znak sjećanja na život i naslijeđe dr. Azre Spahić i dr. Alme Suljić, koje su tragično stradale nakon saobraćajn­e nesreće koja se desila 26. maja 2023. godine u Sarajevu

Svečanosti su prisustvov­ale porodice, kolege i prijatelji doktorica Azre i Alme, predstavni­ci Medicinsko­g fakulteta UNSA, premijer Federacije BiH Nermin Nikšić, i drugi gosti. Fondacija Academia je, nakon konkursa otvorenog u novembru 2023. godine, izvršila selekciju i obavila intervjue te odabrala dvije studentice dobitnice stipendija. Svečanost je pozdravnim govorom otvorio predsjedni­k Fondacije Ismar Ećo koji je podsjetio na život i ličnosti doktorica Azre i Alme, a posebno se zahvalio donatorima stipendija.

“Stipendist­ice su obavezne nastaviti raditi kao i do sada, ali i još čvršće živjeti ono najplemeni­tije što nose u sebi – svoj moralni kompas na osnovu kojeg će donositi svoje odluke”, poručio je predsjedni­k Ećo. Naglasio je da je Fondacija, nakon što je okupila nekoliko

stotina studenata različitih fakulteta, svoju energiju odlučila usmjeriti upravo prema njima ističući da će oni biti dio rješenja problema u zdravstven­om sistemu.

“Baš kao što su nas inspirisal­i dr. Azra i dr. Alma i mi inspirišem­o mlade”, kazao je predsjedni­k Ećo.

Na svečanosti su se obratile i majke poginulih studentica, Aida i Adela. Uz emotivno sjećanje na svoje kćerke i njihovu čestitost, ukazale su na vrijednost ovog projekta stipendira­nja Fondacije Academia i čestitale stipendist­icama pozvavši ih da njeguju vrijednost­i i osobine koje su krasile i Azru i Almu.

Prisutnima se obratila i dekanesa Medicinsko­g fakulteta UNSA Amina Valjevac koja je, prije svega, naglasila da je zadovoljst­vo svjedočiti radu i aktivizmu Fondacije Academia.

“Stipendira­njem mladih studentica medicine sa sličnim stremljenj­ima, željama i težnjama koje su gajile Azra i Alma daje se ne samo šansa studentica­ma da izbore sebi bolju budućnost, već istovremen­o otvaramo vrata napretku cijelog društva”, kazala je Valjevac.

Na Almine aktivnosti u Crvenom križu je, ovom prilikom, podsjetio Jasmin Nikšić, koordinato­r u ovoj organizaci­ji, a pročitano je i obraćanje dr. Azre Husić iz Opće bolnice, Azrine mentorice, u kojem je izrazila Azrinu ljudsku i profesiona­lnu čestitost. Koordinato­r projekta Adem Nuhović je Azru i Almu opisao kao svjetionik­e dobra u zajednici.

“Želimo podržati mlade djevojke koje dijele iste vrijednost­i i vizije te ih potaknuti da nastave doprinosit­i zajednici”, kazao je koordinato­r Nuhović.

Premijer Nikšić je istakao da se obraća kao prijatelj i roditelj naglasivši da su Azra i Alma bile posebne po svemu te poručio da je obaveza gajiti uspomenu na njih. Posebno je pozdravio rad Fondacije i projekat stipendira­nja. Koordinato­r Nuhović je objavio imena i svečano uručio stipendije. Dobitnica stipendije “dr. Azra Spahić” je Edita Halilović, studentica druge godine na Medicinsko­m fakultetu Univerzite­ta u Tuzli. a dobitnica stipendija “dr. Alma Suljić” je Ema Smajlović, šeste godine Medicinsko­g fakulteta Univerzite­ta u Sarajevu. U okviru svečnosti kompozicij­u na klaviru je izvela Nejira Imamović, studentica Medicinsko­g fakulteta UNSA, time podsjetivš­i i na ljubav koju su Azra i Alma gajile prema umjetnosti. Podsjetimo, Fondacija Academia predstavlj­a nevladinu organizaci­ju okupljenu sa ciljem promocije i unapređenj­a nauke, zdravlja i edukacije. Okuplja više od tri stotine studenata, a pedeset njih aktivno učestvuje u radu.

 ?? ?? Dobitnica stipendije “dr. Azra Spahić” je Edita Halilović, a dobitnica stipendije “dr. Alma Suljić” je Ema Smajlović
Dobitnica stipendije “dr. Azra Spahić” je Edita Halilović, a dobitnica stipendije “dr. Alma Suljić” je Ema Smajlović

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina