Preporod

Odlazak čestitog imama, vjernog misiji, čovječnost­i i znanju

U nedjelju 4. januara, u trideset i osmoj godini, na ahiret je preselio maglajski imam Samir-ef. Muminović. Dženaza-namaz je klanjana 6. februara u njegovom zavičaju, u mjestu Ravna kod Maglaja

- H. HASIć

Lj ubav i ugled koje je uživao posvjedoče­no je i brojnim prisustvom na njegovoj dženazi i ukopu.

Dženaza-namaz je predvodio muftija zenički hafiz Mevludin-ef. Dizdarević, a neposredno prije ukopa o rahmetli Samir-efendiji je govorio glavni imam Nevres-ef. Hodžić.

“Naša brojnost govori sama o sebi o poštovanju koje osjećamo prema našem bratu, prijatelju i kolegi Samir-efendiji, koji nas je danas okupio, iako nas nije zvao. Zadužio nas je svojim optimizmom, vedrim duhom, pristupom, lijepom riječju, znanjem, otmjenošću, strpljenje­m, empatijom i spremnošću da sasluša i pomogne. Zbog toga je bio tako drag kolega i prijatelj. Bilo je zanimljivo s njim razgovarat­i, ali je puno korisnije bilo pustiti ga da priča. Njegova široka erudicija i urođeni talenat pripovijed­anja njegov govor su činili ugodnim, lijepim i korisnim”, kazao je glavni imam Hodžić.

Posebno se osvrnuo na njegovu prepoznatl­jivu ljubav prema znanju i knjizi, kazavši da je to prenosio i drugima.

“Plod te ljubavi je divanhana u džamiji u Moševcu, koju je ukrasio stotinama knjiga za svega nekoliko godina. To je njegov vakuf, koji je ostavio svima nama, a, prije svega, svojim džematlija­ma u plodnoj moševačkoj dolini, kako je tepao svom džematu, i vakuf koji je ostavio svojoj talebi, kako je oslovljava­o svoje mektepske polaznike”, istakao je efendija Hodžić.

Podsjetio je da je Samir-efendija u kolektivu Medžlisa imao poseban status – o njemu se nije govorilo neprimjere­no i neodmjeren­o, jer takvo nešto ni od njega se nije moglo čuti. Dodao je da će nedostajat­i kolegama, kako u Medžlisu, tako i u cijeloj Islamskoj zajednici.

“Znano je bilo još za njegovog života da je ljudima bio drag. Ta ljubav se učinila posebno vidljivom nakon što se pročulo da je iznenada preselio na ahiret. Dok spominjem njegov ugled i prihvaćeno­st kod ljudi, smatram prikladnim da citiram sljedeći hadis: Kada Allah zavoli nekog svoga roba, pozove Džibrila i kaže mu: `Ja volim tog i tog svoga roba, pa ga i ti zavoli!’ – i Džibril ga zavoli. Potom Džibril pozove stanovnike nebesa, meleke, i kaže im: `Allah voli tog i tog svoga roba, pa ga i vi zavolite!’ Zatim se ta ljubav spusti na zemlju i takav čovjek bude prihvaćen kod ljudi”, podsjetio je glavni imam.

Istakao je i njegovu ljubav prema Kur’anu kojeg je volio učiti, izučavati i analizirat­i.

U svome govoru efendija Hodžić je obznanio da je Samir-efendija na ahiret preselio usljed udara kojeg je dobio dok se abdestio za podne-namaz prethodno održavši mektepsku pouku.

“S abdestom je preselio. Klanjat ćemo mu dženazu i spustit ćemo ga u zemlju danas, uoči odabrane noći Lejletul-mi’radža – lijepi su to znakovi”, zaključio je efendija Hodžić.

Muftija Dizdarević je Samir-efendiju je opisao kao jednog od “najboljih među nama” posebno istaknuvši njegovu plemenitos­t. Dodao je da je volio knjigu i učenost što se ogledalo u razgovorim­a s njim. Pored toga, istakao je i druge vrijednost­i koje su ga krasile.

“Volio je svoj poziv – misiju imama i, zaista, kad god bih išao u njegov džemat – a bio sam prije sedmicu-dvije – vidjelo se da taj džemat ima svog vođu, imama. Bio je i prelijepog ahlaka, koji ga je određivao i to je zbir vrijednost­i, koje je Samir-efendija nosio”, kazao je muftija Dizdarević.

Samir Muminović je rođen 26. februara 1986. godine u Doboju. Alumnist je Medrese “Osman-ef. Redžović” u Velikom Čajnu (2005) i Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu (2009). Imamsku dužnost u džematu Moševac (Medžlis Maglaj) je obavljao od 2014. godine.

Njegovu privrženos­t znanju i knjizi dugo vremena su svjedočili i u Općoj biblioteci Maglaj. Bio je redovni čitalac i aktivno pratio i druge aktivnosti Biblioteke. Stoga je, nakon što ga je Biblioteka nominovala, dobio i priznanje od Fondacije za bibliotečk­u djelatnost Federacije Bosne i Hercegovin­e “Najčitalac”.

Samir-efendija je, također, cijenio kvalitetnu umjetnost, a i sam se bavio kaligrafij­om.

Njegovo iznenadno preseljenj­e na ahiret rastužilo je brojne prijatelje Samir-efendije te poznanike, kolege i mnoge koji su, na bilo koji način, svjedočili njegovoj čestitosti u misiji i životu. Među njima su i oni koji ga, čak, i nisu upoznali u živom susretu, ali su prepoznava­li njegovu čestitu ličnost.

 ?? ?? Na dženazi i ukopu Samirefend­ije okupili su se njegovi prijatlji, kolege i poznanici iz cijele Bosne i Hercegovin­e (Foto H.P.)
Na dženazi i ukopu Samirefend­ije okupili su se njegovi prijatlji, kolege i poznanici iz cijele Bosne i Hercegovin­e (Foto H.P.)
 ?? ?? Samir-efendija u prostoru divanhane u džamiji u Moševcu, koju je obogatio s nekoliko stotina knjiga, a riječ je o projektu kojim se posebno ponosio – bio je to spoj njegove ljubavi prema pozivu i knjizi
Samir-efendija u prostoru divanhane u džamiji u Moševcu, koju je obogatio s nekoliko stotina knjiga, a riječ je o projektu kojim se posebno ponosio – bio je to spoj njegove ljubavi prema pozivu i knjizi

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina