Preporod

Dobro došli u Sarajevo, grad kauboja

- FRANJO NINIć, X

Nakon ubistva dječaka Denisa Mrnjavca, u tramvaju 2008. godine, pokrenuta je javna rasprava o sigurnosti u Sarajevu koja je rezultiral­a i protestima građana. Tražila se, između ostaloga, i ostavka tadašnjeg premijera Kantona Sarajevo Samira Silajdžića (SBiH). To su bili, barem do te godine, masovniji protesti i građani su vjerovali da na ulicama svi žele isto: bolju sigurnost i ostavke političara koji su neodgovorn­i. Protesti su urodili plodom, ali za one koji nisu bili na ulicama radi sigurnosti, već politikant­stva u izbornoj 2008. godini. Premijer Silajdžić je otišao u povijest. Tadašnja politička opozicija i nevladine organizaci­je, koje su svojim energičnim nastupima ispunile medijski prostor, mogle su pobjedonos­no kazati da su otjerali nesposobne i neodgovorn­e političare. Je li Sarajevo postalo sigurnije? Ne.

Da je tadašnjem pokretu Dosta, koji se predstavlj­ao kao nezavisni borac za ljudska prava i demokratij­u, bilo zaista dosta ubistava i pljački u glavnom gradu BiH, pokrenuli bi opet pitanje sigurnosti na javnim mjestima. To bi uradile i političke strukture koje su ranije pozivale građane na proteste. Tragedija Denisa Mrnjavca ako nije ispolitizi­rana, onda je sigurno bila zloupotrij­ebljena. Pljačke i ubistva su intenzivir­ana, ali sve je prolazilo skoro pa nezapaženo u javnosti. Pročelnici nevladinog sektora odjedanput su bili zauzeti drugim projektima, a mediji nisu bili zainteresi­rani za sigurnosne teme. Novi gradonačel­nik Alija Behmen (SDP) nije bio domaći Betmen i nije mogao učiniti sigurnijim bosanski “Gotham City”. No, ovaj put nije bila potrebna smjena gradonačel­nika. Rezultati izbora su bili odlični za one koji su ranije pozivali narod na ulice i koji će preuzeti kasnije, 2010. godine, vlast i na državnom nivou pozivajući narod da pjevaju s grupom Dubioza kolektiv stihove: “Vratit će se Walter, j... će vam mater.”

I danas u Sarajevu djeca bivaju ubijena na ulici i ako bi neko snimao nastavak filma Ahmeda Imamovića Go West, mogao bi ga nazvati Wild West (Divlji Zapad), jer kriminalci pucaju po gradu kao kauboji. Kao da žele ekranizira­ti popularnu igricu GTA u kojoj igrači mogu ubijati građane kroz prozore svojih automobila. Hoće li neko organizira­ti proteste, tražiti ostavku premijera i pokrenuti konačno priču o sigurnosti u Sarajevu? To trenutno nije politički interes, kao što je bio 2008. godine.

Zašto na Sveučilišt­u u Mostaru AI (umjetna inteligenc­ija) prilikom generiranj­a plakata jede ili mijenja džamije u crkve? Zato što je uveliko svjesna da se na Filozofsko­m fakultetu SUM-a izučava interkultu­ralnost po znanstveni­m metodama udruge građana HNS, kao i da je Mostar “stolni grad” jedne izmaštane pjegaste tvorevine, zvane Herceg-Bosna čiji inicijator­i i zagovornic­i prema džamijama imaju sličan sensus kao Mile Dodik. Zna AI nas kakvi smo.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina