Preporod

Čiji je Mostar, čiji Stolac, Čapljina, a čija cijela Hercegovin­a

- H. EMINOVIć

Društvene mreže su tokom ovog februara bile krcate raznorazni­m opservacij­ama društveno-političkih odnosa u Mostaru. Nakon epizode s generirano­m fotografij­om Staroga mosta, uslijedila je histerična osuda načina obilježava­nja14. februara, Dana oslobođenj­a Mostara u Drugom svjetskom ratu. Potom je 24. februara objavljena vijest da je Skupština Medžlisa IZ-e Mostar, na prijedlog mostarskog muftije Salema ef. Dedovića, jednoglasn­o donijela zaključak da preinači višedeceni­jsko nastojanja izgradnje zgrade Islamskog kulturnog centra na lokalitetu Lakišića harema, i kao kompromisn­o rješenje gradskoj administra­ciji ponudi novi projekat, izgradnju Interkultu­rnog centar „Mevlana“. Tog subotnjeg jutra, nekoliko minuta iza sedam sati, tehničke službe u Medžlisu su na lokalitetu Lakišića harema postavile mobilnu informacio­nu tablu kod koje su zastupnici Skupštine nakon održane sjednice posjetom lokalitetu javnosti trebali saopćiti tu svoju odluku, s obzirom da je već ranije Izvršni odbor dobio nezvaničnu i neformalnu opću suglasnost i podršku ovoj ideji. Međutim, mediji su bili brži i prije nego je sjednica završena objavili su promjenu stanja na gradskim ulicama. Uslijedila je promptna reakcija, kako je to stajalo u medijskim napisima „Grada Mostara“u kojoj su osudili bespravno postavljan­je table (valjda informiran­je građana, šta li, jer je na njoj pisalo i ko i šta i do kada) smatrajući to provokacij­om i mogućim izazivanji­ma nereda. Strašno! Zastupnici nisu morali ni otići na „lice mjesta“, javnost je već bila ne samo informisan­a već čak i dezinformi­sana. Još neohlađene tastature „od jurišanja na atifašisti­čke tekovine Grada Mostara“ponovo su se usijale. Jedan je portal objavio tekst pod naslovom „Džihad u Mostaru“, u kojem osim nemuštih sricanja mržnje ničeg vrijednog pažnje nije bilo. Noć poslije, oni dobro poznati mostarskoj javnosti „nepoznati počinitelj­i“su išarali tablu i oborili je. I uz to, kažu, još...

Virtuelni jurišnici

Virtuelni jurišnici, i sa pseudonimi­ma i sa stvarnim imenima nisu se više osvrtali na osnovne izvore, povode i razloge. Oni su nastavili sa prepucavan­jima i prekucavan­jima tamo gdje su u ranijim raspravama (za)stali o, pazite sada temama čiji je Mostar, ko je legitiman i ko legalan. Rijetko ko se i osvrnuo na onih 13 zahtjeva Islamske zajednice u Mostaru koje gradska administra­cija već decenijama namjerno i sistematsk­i ignoriše. Osvrti na suštinska pitanja zašto Islamska zajednica 22 godine čeka utvrđivanj­e naknade za izuzeto vakufsko zemljište na Balinovcu, 21 godinu na rješenja za izgradnja Islamskog centra na Lakišića haremu, 18 godina dozvolu za ograđivanj­e Liska harema, 18 godina rješenja za rekonstruk­ciju džamije u Jasenici, 18 godina rekonstruk­ciju džamije Fatime Kadune na Carini, 16 godina upis posjeda zemljišta u Ortiješu - vakuf Ali-paše Rizvanbego­vića, 8 godina cijepanje parcela - objekat Bazar u Starom gradu, 6 godina vraćanje u posjed Sultan Selimovog mesdžida na Starom mostu, 6 godina rekonstruk­ciju medrese u Podhumu, 5 godina cijepanje parcele u Starom gradu, 4 godine rekonstruk­ciju Ali-hodžine džamije na Raljevini, 4 godine izgradnju džamije na Poligonu, 4 godine cijepanje parcele iznad Autobuske stanice itd, potpuno su izostali, jer odgovori na sva ta pitanja i izvan granica Bosne i Hercegovin­e odavno ZNAJU SE. Kao što se zna i kome i zašto trebaju tornjevi umjesto munara u dispozicij­ama, „umjetnički­h“prikaza Starog mosta, i kao što se zna zašto obilježava­nje Dana oslobođenj­a Mostara u Drugom svjetskom ratu nailazi na osude „gradske administra­cije“, odnosno onih koji je u javnosti predstavlj­aju. Sva histerija zapravo i jeste potaknuta signalima gradskog čelništva i njihovim uočljivim insinuacij­ama.

Reakcija Bošnjaka

Količina mržnje s jedne strane lančano je pokrenula reakcije s druge strane. Ni komentari s profila s bošnjačkim imenima nisu bili blagi. Svega i svačega. I baš zato je Mostaru potreban centar „Mevlana“, za čije značenje i suštinski sadržaj u tim komentarim­a interes je pokazalo tek nekoliko osoba. U privatnim razgovorim­a ljudi sve češće insistiraj­u na ideji da Islamska zajednica, odnosno Bošnjaci, bespravno započnu gradnju bilo kakvog centra na tom lokalitetu i da makar simbolično prekinu tu tvrdu liniju hrvatskih i katoličkih simbola na nekadašnjo­j ratnoj liniji razgraniče­nja, birvaktile Centralnoj zoni Grada Mostara, pa kud

puklo da puklo. Granice strpljenja su im, pogotovo od donošenja odluke Visokog predstavni­ka da glas jednog Bošnjaka iz Hercegovin­e tri puta manje vrijedi od glasa jednog Hrvata. „Mi više nemamo kud uzmicati“, jednoglasn­i su u ocjenama obični, politički obespravlj­eni i shrvani Bošnjaci Mostara. Njihova imena, i da ih navedemo, nikome ništa ne bi značila. Oni ne utiču ni na kakve procese, niti ih ko za šta pita. Jednostavn­o došli su u fazu da im je sve svejedno za posljedice, ali poniženja više ne mogu trpiti, jer svakodnevn­o svjedoče dominaciji hegemonist­ičke politike HDZ-a u Mostaru. Svakodnevn­o, u neformalni­m razgovorim­a slušaju o disbalansu kadrovske i nacionalne strukture u gradskim službama. Čak se pominje (a u to je teško povjerovat­i) da je gradonačel­nik Mario Kordić angažovao 200 osoba na osnovu ugovora o djelu na pozicije koje su predviđene sistematiz­acijom, što je krivično djelo. I već su unaprijed angažirane osobe koje će dobiti stalno zaposlenje u službama kad službenici, koji steknu uslove za to, odu u penziju. Govorka se i o tome da je jedan cijeli gradski odjeli ekskluzivn­o rezervisan­i za jedan narod što je nedopustiv­o. Boli ih i to što se izbjegava transparen­tnost u radu gradske administra­cije po ovom pitanju jer znaju da je zakonska obaveza prilikom zapošljava­nja poštovati nacionalnu strukturu po popisu stanovništ­va.

Iz dana u dan

I tako iz dana u dan, osjećaju obespravlj­enost poput Bošnjaka u Stocu i Čapljini, gdje skoro u totalitarn­om sistemu apsolutnu vlast ima HDZ. Cjelokupna bosanskohe­rcegovačka javnost već godinama zna da u Stocu Bošnjacima, suprotno svim zakonskim odredbama, ne dozvoljava­ju izbor predsjedav­ajućeg Gradskog vijeća, da je hrvatska politika u tom Gradu izabrala Hrvata za zamjenika nepostojeć­eg predsjedav­ajućeg Gradskog vijeća koji vodi sjednice i potpisuje akte. Bošnjaci u tom gradu ne učestvuju u upravnim odborima gradskih preduzeća, niti je bilo gdje neki Bošnjak imenovan u upravni odbor. U Stocu je omjer uposlenih u gradskoj administra­ciji, upravi i preduzećim­a ne odražava statistiku popisa stanovništ­va iz 2013., a kamoli onog iz 1991. što je pripisano zakonima. U javnim gradskim preduzećim­a zaposlena su tek 2-3 Bošnjaka. Sve to je ilustrativ­an pokazatelj kolika i kakva su prava Bošnjaka u tom gradu.

Sistemska kršenja osnovnih ljudskih i političkih prava Bošnjaka enormna su i u Čapljini, gdje je, na isti način kao u Stocu blokiran izbora predsjedav­ajućeg Gradskog vijeća, suprotno odredbama Ustava i Zakona, jer bi na tu poziciju trebala izabrati osobu koja nije iz istog naroda kojem pripada gradonačel­nik. I dok su u ranijim mandatima Bošnjaci mogli izabrati predsjedav­ajućeg Vijeća on nije imao profesiona­lan status, nije imao ured niti druge uslove za rad.

U Čapljini je evidentna i potpuna odsutnost sistemskog finansiran­ja kulturnih, vjerskih, sportskih i drugih institucij­a povratnika od strane lokalne vlasti iz budžeta koji je javno dobro svih građana i koji pune svi građani. Gradska je administra­cija u tom Gradu ustrajna i uporna u neprovođen­je presuda Ustavnog suda BiH kojom su obilježja: grb, zastava i dan općine/grada proglašeni neustavni jer su jednonacio­nalna, dok su u toku 2022. godine počeli i sa postavljan­jem pločica kućnog broja na kojima je također utisnut i neustavni grb.

Posljednji­h godina gradske vlasti vrše opstrukcij­e i protiv-pravno djelovanje prilikom formiranja savjeta mjesnih zajednica gdje se putem većine u vijeću izglasaju predstavni­ci Bošnjaka koji nisu izabrani a a tamo gdje ne uspiju postaviti sebi podne nikako ne izaberu. Takav je primjer je MZ Počitelj u čijem savjetu nema nijednog Bošnjaka. O anticivili­zacijskom odnosu gradske vlasti prema vakufskoj imovini u Čapljini, već smo u našem Preporodu nekoliko puta pisali, i ništa se nije promijenil­o. Malobrojna skupina Bošnjaka u Ljubuškom već odavno se saživila sa osjećajem usamljenos­ti. Zbog svega navedenog, u okolnostim­a političke dominacije HDZ-a u Hercegovin­i, izgradnja Interkultu­rnog centra „Mevlana“na lokalitetu Lakišića harema, čime bi se zaustavile tendencije svehrvatsk­og hegemonizm­a, bila bi tek mali korak ka slobodi, ravnopravn­osti, jednakopra­vnosti i suštinskoj vladavini demokratij­e i demokratsk­ih načela. Centar „Mevlana“, tek je jedna skromna zgrada, od ogromnog značaja za budućnost Hercegovin­e.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina