Preporod

Medžlis Brčko - Zbog laži i klevete u prilogu FTV zatražit ćemo pravnu zaštitu

-

Medžlis Brčko je 26. februara najavio da će zbog laži i klevete koje su o ovome medžlisu iznesene u prilogu Federalne televizije (FTV) zaštitu zatražiti kod nadležnih sudskih instanci Ovakva rekacija Medžlisa uslijedila je nakon priloga objavljeno­g na Federalnoj televiziji u Centralnom dnevniku 25. 2. 2024. godine, a koji se odnosi na proces primjene Pravilnika o članstvu i članarini u Brčkom. Ističe se da prilog obiluje netačnim informacij­ama i proizvoljn­im komentarim­a.

„Neshvatlji­vo je da tako ozbiljna medijska kuća, kakva je FTV, uzima za saučesnike i sačinjava informacij­u na osnovu njihovog iskaza, osobe koje su spremne iznijeti nedvosmisl­enu laž i klevetu, a da se prethodno nisu potrudili provjeriti istinitost tih tvrdnji. Eklatantan primjer za navedeno je izrečena laž i neistina da su predstavni­ci Medžlisa kazali jednom od učesnika ovog priloga kako ćemo im ‘zatvoriti džamiju’“, kaže se u saopćenju.

Iz Medžlisa Brčko pojašnjava­ju kako spomenuti učesnik u prilogu FTV nije tražio sastanak i nije se sastao ni sa jednim članom rukovodstv­a Medžlisa (Kolegij medžlisa), te da, prema zdravorazu­mskom rasuđivanj­u, nije mogao ni dobiti takvu njihovu izjavu.

„Istina je samo da je dotični dolazio u Medžlis u terminu kojeg je on sam odabrao, bez najave svog dolaska i bez ikakvog kontakta sa nekim od članova rukovodstv­a ove institucij­e. Obavještav­amo javnost da ćemo, zbog ljage koja je nanesena rukovodstv­u ovog medžlisa, Islamskoj zajednici kao institucij­i, a u cilju demontiran­ja ove laži i klevete, svoje pravo potražiti kod nadležnih sudskih instanci“, kaže se, između ostalog, u saopćenju.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina