Preporod

MELECI (3)

- PIŠE: ALMIR Fatić

Dužnosti meleka

5. Meleci koji zapisuju sva ljudska djela, dobra i loša - A, zaista, nad vama su čuvari / plemeniti pisari / koji znaju sve što radite (Infitār, 10-12). Ti čuvari su plemeniti pisari َكاِتِبين( ِكَراًما

/ Kirāmen kātibīn); njihova plemenitos­t je dio njihove prirode i njihova posla. Oni zapisuju ljudska djela bez ikakvog upliva na njih sa strane; niko ih ne može potkupiti ili podmititi. Oni nisu ni za koga posebno vezani ili, pak, prema nekome neprijatel­jski nastrojeni pa da bi zbog toga ispustili nešto evidentira­ti ili pogrešno zapisati. Oni su vjerni svom poslu i istinski čuvari, a čuvar je vjeran svome poslu samo ako je plemenit. Oni su kātibīn (particip aktivni) – pisari koji stalno pišu to što radimo. Oni su stalno s nama, prate nas u stopu, promatraju nas i bilježe na način da mi nismo toga svjesni.

U arapskome postoji razlika između riječi fi’l ( )فعل i ‘amel ( ,)عمل odnosno glagola koji se iz njih deriviraju tef ’alūn َن( َعلُو i)تَْف ta’melūn َملُون( ,)تَْع

mada obje sugeriraju (iz)vršenje radnje. Naime, ‘amel je radnja koja se vrši s namjerom ili ciljano, npr. kada želimo jesti, čitati, s namjerom nešto slušati itd. Fi’l je, pak, radnja koja se vrši bez razmišljan­ja, npr. naše disanje, treptanje, slušanje itd. Prema tome, plemeniti pisari zapisuju sve što mi radimo bez izuzetka, bilo to s namjerom ili ne, s tim da ne zapisuju naše namjere jer ih ne znaju. Svevišnji zna namjere našeg ‘amela (djela) – jer je On Najbolji Hāfiz, Čuvar (Jūsuf, 64: ًظا ِف َحا ٌر خيْ ُه a)فَاللَّ meleci bilježe samo naš fi’l.

U Kur’anu se još ističe:

ْي بَ ْن ِم ٌت َبا َعقِّ ُم ُل

الل أمر َْ من يفظونه َُ َْ خلفه ومن يديه

On ima meleke, ispred njega i iza njega, čuvaju ga po naređenju Allahovom (Ra’d, 11). Mu’akkibat ) su meleci,

َبات( َعقِّ ُم odnosno skupina meleka; nazvani su tako zato što jedni druge smjenjuju. Zamjenica on (lehu) odnosi se na onoga o kome je riječ u prethodnom ajetu, pa kao da je rečeno: Onaj ko tiho govori i onaj koji to glasno čini, i onaj ko se skriva i onaj ko se pokazuje - ima svoje meleke (Ibn Džuzejj, Olakšani komentar Kur’ana, 3/255);

َتلَقَّى يَ ِإذ ٌد َعتي ٌب َرقي ِه َليْ َّل ِإ ٍل ْو قَ ِمن ِفظُ يَلْ َما

يد ِع قَ الشمال ِن َع َو ِي ِم َي الْ ِن َع ِن َتلَقِّيَا ُم الْ

Kad se sastanu dvojica, i jedan s desne, a drugi s lijeve strane sjednu, on ne izusti nijednu riječ, a da pored njega nije Onaj Koji bdije, prisutni (Kāf, 17-18). Atīd َعتيد( ) znači prisutni. Općenitost ajeta ukazuje na to da dvojica meleka pisara bilježe sva djela koja rob čini.

“Držite se umjerenost­i, držite se umjerenost­i, držite se umjerenost­i, jer zaista ko bude pretjeriva­o u ovoj vjeri, ona će ga savladati.”

Muhammed, a.s.

6. Posrednici u izršavanju Božijih kazni – Na više mjesta u Kur’anu ističe se da poricatelj­i Istine sarkastičn­o prizivaju meleke da se pojave, da ih vide, kako bi navodno povjeroval­i, odnosno kako bi bili kažnjeni zbog svog nevjerništ­a, jer, ponovo sarkastičn­o, oni to predlažu i očekuju! U suri Bekare (210) veli se: Čekaju li oni da im dođe Allah u tminama oblaka, i meleci, i presuda bude donesena?! A Allahu se vraćaju sve stvari. Sličan motiv izražava se i u suri Neml (33): Zar oni čekaju da im dođu meleci (hel jenzurūne illā en

“Društvena i ekološka katastrofa je neizbježna posljedica psihičkog i duhovnog raspada. Kosmos i duša nisu dvije odvojene stvarnosti, već dvije strane iste kovanice.”

William C. Chittick

te’tijehumul-melā’ike), ili da dođe odredba Gospodara tvoga?! Tako su postupali i oni prije njih, a Allah im nije nepravdu učinio, već su sami sebi bili nepravedni! Identično je i u suri En’ām, 158: Zar oni čekaju da im dođu meleci (hel jenzurūne illā en te’tijehumul-melā’ike), ili da dođe kazna Gospodara tvoga, ili da dođu neki predznaci od Gospodara tvoga?! U suri Furkān (21) kaže se: I govore oni koji se ne nadaju susretu s Nama: “Zašto nam se ne pošalju meleci (lev lā unzule ‘alejnel-melā’ike) ili zašto ne vidimo Gospodara svoga?” Svevišnji im u istom ajetu odgovara: Oni su se, zaista, uzoholili u dušama svojim i veoma se osilili, a u sljedećem (22) nastavlja: Onoga Dana kada ugledaju meleke (jevme jerevnel-melā’ike), neće tada biti radosti zločincima, i uzviknut će: «Sačuvaj nas, Bože!”

Kao odgovor na ove njihove zahtjeve Kur’an odgovara ovim riječima: Na Dan kada se rascijepi nebo oblacima i kada se meleci spuste (ve nuzzilel-melā’ikete tenzīlā), / toga Dana će pravedna vlast pripadati samo Svemilosno­m, a bit će to Dan za nevjernike jako težak (Furkān, 25-26). Na drugome mjestu, zahtjev i odgovor dolaze zajedno: Zašto nam ne dovedeš meleke ako si iskren?!’’ / Mi šaljemo meleke samo s Istinom (mā nunnezzilu­l-melā’ikete illā bil-hakk), i tada im se ne bi dalo vremena da čekaju. (Hidžr, 7-8)

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina