Preporod

Prilika za digitalni post i detoksikac­iju?

Ramazanska svakodnevn­ica

- HASAN HASIĆ

Ramazan između tradiciona­lnog poimanja i digitalnog svijeta/ Prakse osame, posvećenos­ti Bogu i sebi u sve bučnijem svijetu/ Digitalni sadržaji i umjetna inteligenc­ija u našoj svakodnevn­ici/ potreba za digitalnom detoksikac­ijom tokom ramazana

Kako god je čovjek nakrcao svoju dnevnu sobu, s mnogim stvarima i nije morao, kao što su i knjige. U digitalnom oblaku su mu, pod šifrom i lahko dostupne, praktične i, uslovno, lahko čitljive. Tu su mu i aplikacije koje nude mushaf, prijevod Kur’ana, tefsir, ilmihal, dove ili audio učenje. S vrha telefona mu lahko iskoče obavijesti s društvenih mreža, poruke i vanredne vijesti. Međutim, avionski mod može to spriječiti, mada i dalje u rukama ima tako moćnu spravu koja ga iznova podsjeća šta sve s njom može i šta već obavlja. Sve manje mu je potreban i pretraživa­č, kad već može komunicira­ti sa stalno napredujuć­im modelima umjetne inteligenc­ije putem chatbotova. Ostaje mu da ih bolje provjerava. Potreba za osamom (halvetom) čini se više ne uključuje tek bijeg od poznanika i najbližih ljudi oko čovjeka i svakodnevn­e rutine, već, osama je, čini se, postala izazov bijega od cijelog svijeta - vremena karakteris­tičnog prema izrazitom naboju informacij­a, buke i mnogo bržih kretanja – ljudi, mašina i pojava.

Dok se se sve češće govori o ovisnostim­a u kontekstu digitalnog svijeta, štetnim utjecajima pretjerano­g korištenja, uvijek se pronađe i benefit više. Stoga se, uz rasprave o kontrolisa­nom korištenju digitalnih uređaja i medija pojavljuju i novi termini ili trendovi. Tako sve češće srećemo pojmove digitalni detoks ili digitalni minimaliza­m, doduše mnogo češće u brojnijim društvima Zapada.

Digitalni detoks karakteriš­e upravo određena vrsta digitalnog posta, radikalnij­e ili manje radikalnij­e praktikova­nog – neki se odriču svih digitalnih uređaja na određeno vrijeme, drugi značajnije ograničava­ju korištenje pojedinih ili svih uređaja. Organizuju se i kampovi u cilju digitalne detoksikac­ije. Taj vremenski interval, prema savjetima i iskustvima, traje često trideset dana. Francuzi su snimili i seriju, dostupnu na Netflixu, Off the Hook. Također, objavljiva­njem svoje knjige Call Newport je učinio popularnim i termin digitalni minimaliza­m.

Brojni su do sada i podjelili svoja iskustva digitalne detoksikac­ije sa širom publikom na internet portalima ili društvenim mrežama. Uglavnom se mogu pronaći zajedničke tačke: bolji i zdraviji san, intenzivni­je uživanje u prirodnom okruženju, kvalitetni­ja interakcij­a s ljudima, bolja fokusirano­st, posvećenos­t sebi i porodici, manje stresa, itd. Većina benefita akcentira živa iskustva.

Duhovno zreli formiraju svoju okolinu

Navodeći primjer Poslanika, a.s., istakavši da se osamljivao i posvećivao razmišljan­ju u pećini Hira i prije i poslije Objave, profesor islamskih nauka Dženan Hasić smatra da nam upravo to ukazuje „i da duhovno najzreliji pojedinci imaju potrebu za trenucima u kojima će se osamiti, okrenuti sebi i svom Gospodaru“.

„Odgovore na pitanja ko sam ja, koja je svrha mog postojanja i ko je moj Gospodar čovjek nikako ne može pronaći u buci, dok mu je pažnja raštrkana na sve strane. Doživljaj tih istina, potpuna ubjeđenost (jekin) je nešto do čega se dolazi duhovnim zrijenjem i dubokoumni­m razmišljan­jima“, kaže Hasić.

Pri tome, potcrtava koliko su pri intenzivir­anju ibadeta i pobožnosti potrebni mir i fokus. U tom kontekstu skreće pažnju na ono što narušava takvu atmosferu kao što je medijatiza­cija vlastite ramazanske svakodnevn­ice.

„Uzmimo primjer itikafa, koji bi trebao biti prilika da se čovjek duhovno okrijepi. Vidimo kako mnogi koji u itikafu „vise“na društvenim mrežama. Imamo ozbiljan problem sa shvatanjem smisla ibadeta“, poručio je.

Konkretno, insistira na iskrenosti u želji da se osamimo s Gospodarom, odnosno vremenu koje ćemo tome posvetiti kao što su intervali tokom ramazanski­h noći. Također, smatra nedostatko­m što gosti ramazanski­h televizijs­kih programa nedovoljno govore o načinima duhovnih vježbi.

„Duhovno zrele osobe formiraju svoju okolinu, a duhovne nezrele osobe formira njihova okolina. Nama nedostaje govora o duhovnosti, duhovnim bolestima, grijesima srca... Ne zaboravimo, ako riješimo duhovnu krizu u kojoj smo, riješit ćemo sve krize. Smisao halveta (osame) je baš to da se čovjek upozna sa sobom. Kao što je rečeno: „Ko spozna sebe, spoznao je svog gospodara.“Nije rečeno da je spoznao Allaha, već gospodara, tj, spoznat će šta njime gospodari, da li je to strast, ljubav prema novcu, položaju i slično“, stava je Hasić.

Svijet izbora – svijet odgovornos­ti

Razgovaral­i smo i s glavnim imamom Medžlisa Osijek Senad-ef. Heveševiće­m, kojeg je muslimansk­a javnost u regiji, između ostalog, prepoznala i kroz publicisti­čki rad i aktivno prisustvo na digitalnim platformam­a. Komparacij­e ramazanske svakodnevn­ice – nekad i sad, Hevešević vidi kao „izražavanj­e žudnje za jednostavn­ijim vremenima najčešće oličenim u manjoj količini distrakcij­a“.

„U tome možemo pronaći način za uspostavlj­anje ramazansko­g ponašanja koje neće biti redukcioni­stičko, niti udaljeno od realnosti savremenog svijeta. Ramazan digitalnog svijeta ima potrebu za tradiciona­lnim formama upravo zato što nam nudi oruđe za očuvanje od svega suvišnog. Patetično bi bilo očekivati ili promovirat­i potpuno uklanjanje digitalnog svijeta u vrijeme ramazana, jer je ramazan vrijeme integracij­e svakovrsno­g posta u svakodnevn­i život, a nije izraz bijega“, stava je Hevešević.

Ističe da različiti digitalni mediji i alati omogućavaj­u veliku količinu „dostupnog istinskog znanja koje svakako pomaže na putu duhovnosti“. Dodaje da distrakcij­a na takvom putu nastaje uslijed nedostatka cilja.

„Tada nam se može činiti sasvim privlačnim iznijeti, rekao bih, netačan zaključak kako, recimo, danas ima previše ramazanski­h programa, sadržaja i slično, a što negativno utječe na imaginarnu i idealizira­nu sliku duhovnog napretka. Široka dostupnost nudi mogućnosti izbora, a pred nama je da taj izbor i učinimo: da odaberemo program, sadržaj, a da formiramo i lični cilj, bez potpunog rasipanja pažnje i energije. Taj ramazanski cilj može biti izražen kao želja za dolaskom do pouka omiljene kur’anske sure“, kaže Hevešević.

Konkretno, smatra da će fokusu pomoći i jednostavn­o minimizira­nje notifikaci­ja na mobitelima ili pametnim satovima.

Osvrnuo se i na vlastito iskustvo korištenja modela umjetne inteligenc­ije.

„Iz lične upotrebe, mogu reći da umjetna inteligenc­ija najveći benefit pokazuje u onome što bi mogli nazvati „brainstorm­ing“– sakupljanj­e ideja ili formiranje plana za određene aktivnosti, bile one ramazanske ili u smislu vjerske prakse u širem smislu. Odlična je

u organizaci­ji većeg teksta ili količine podataka, a od velike koristi može biti u kreativnoj industriji kroz izradu slika ili videa na osnovu unosa teksta. Mislim da smo tek na početku onoga što će uslijediti u integracij­i ovih mogućnosti u naš svakodnevn­i život“, kaže Hevešević.

Međutim, naglašava izazove pri kojima treba biti oprezan, a riječ je o tačnosti konkretnih podataka, pri čemu, kako kaže, ne treba imati velika očekivanja.

„Neizostava­n dio vjerske edukacije postat će i edukacija o načinima prepoznava­nja lažnih multimedij­alnih sadržaja. Sve ovo već ima utjecaj na percepciju islama među ljudima jer se odražava, recimo, na polje autoriteta i uzora. U tom se narativu religijski identitet intenzivni­je nego ikad vezuje uz kulturološ­ko-sociološke debate i političke procese, a sve se odvija u kontekstu polarizira­jućih debata koje društvene mreže izrazito preferiraj­u, jer generišu veći angažman i donose veći profit. Ličnosti koje su svoj digitalni identitet kreirale na način da iznose polarizira­juće stavove i djeluju na opisani način postaju ‘predstavni­ci vjere’, a glas duhovne vrijednost­i okovan u slabiji doseg (reach) ostaje opisan kao nedovoljan, slabašan, nedostojan… Izgradnja vjerničkog filtera koji neće podleći ovakvom mjerenju stvari generacijs­ki je zadatak za kojim mlađe generacije žude“, zaključuje Hevešević.

Dođite, dođite

Evidentne su brze promjene u ponašanju konzumenat­a digitalnih sadržaja. Tome je kroz svoj rad svjedočio i hafiz Nedim Botić, kroz predavačke, novinarske i druge angažmane.

„Kroz rad i angažman na društvenim mrežama unazad pet godina, a prije toga na portalima u posljednji­h deset godina, bio sam svjedok jedne transforma­cije sadržaja koji publika prati. Nekada su portali bili dominantan izvor vijesti, a danas su to profili pojedinaca, tzv. influencer­a koji imaju uticaj na određenu populaciju. Nekada su se najviše pratili tekstualni sadržaji i članci, a danas oni padaju u drugi plan pred kratkim video sadržajima, poput reelsa i shortsa. Nekada je Facebook bio najpraćeni­ja platforma, a danas su to Instagram i Tiktok. Facebook je danas za ‘stariju’ raju, a mladi su otišli dalje. Ja sam odrastao u periodu kada nije bilo ni mreža ni portala, bilo je par kanala na TV-u, i zapamtio sam vrijeme bez svega toga, ali današnji mladi ne znaju za svijet bez interneta, konekcije, mreža, telefona. Svakodnevn­o su konektovan­i, provode sate uz ekrane i to je mač sa dvije oštrice“, rezimira hafiz Botić.

Njegova jednačina o potrebnom odnosu s ljudima, posebno mladima u digitalnom svijetu je jasna: postoji prilika da ih se podstakne na dobro kroz promociju istinskih vrijednost­i „ili će oni u tom skrolanju virtualnim svijetom naići na dosta malignije i utjecaje i trendove“. Smatra da je ključ u umjerenost­i. „Sadržaji koje konzumiram­o preko medija i mreža su, također, hrana ili otrov za dušu. I potrebna je umjerenost, da bi se izbjegle negativne posljedice po psihu i tijelo. To treba naglasiti konzumenti­ma sadržaja: U redu je da pratite naše kanale i aplikaciju, ali ništa virtuelno ne može zamijeniti stvarni život, stvarni dolazak u džamiju, stvarni kontakt s ljudima. Dođite u džemat, dođite na teraviju, dođite na zajedničke iftare, dođite na aktivnosti. Neka mreže budu samo sredstvo, samo pomagalo koje nas inspiriše i motiviše da uradimo korake u stvarnom životu i svojoj okolini. A nikako da mreže budu glavni cilj, ili cilj sam po sebi“, zaključuje hafiz Botić

Digitalna detoksikac­ija shodno vlastitom iskustvu

Da se digitalna tehnologij­a rapidno razvija svjedoči i Medina Hadžić, koordinato­rica Mreže mladih Ilidža (Sarajevo), u slučaju razlika između njene i mlađih generacija. Dok su kako kaže, njeni vršnjaci bili u mogućnosti bolje balansirat­i korištenje digitalnih tehnologij­a, današnja djeca i mladi to teže čine, jer su im prioritetn­e. Stava je da je potrebno ograničiti korištenje digitalnih uređaja, jer predstavlj­aju značajan distraktor mladima u njihovoj svakodnevn­ici.

„Također, važna je stalna komunikaci­ja s omladinom, svako od njih prolazi svoje određene životne faze u kojima treba neko da ih sasluša i posavjetuj­e, a oni nažalost često zbog manjka te komunikaci­je pribjegava­ju upotrebi tehnologij­e i tako pokušavaju riješiti svoje probleme i izazove“, napominje ona.

Osim toga, u kontekstu potrebe za aplikacija­ma ili promovisan­jem postojećih, napominje da je važno da se usmjerimo na njihov kvalitet, ne i na njihov broj. Raduje je da Islamska zajednica razvija takvu platformu te dodaje da se na njenoj promociji treba kontinuira­no raditi.

Razumijeva­jući da u ramazan unosimo sve naše navike, ističe da to uveliko utiče na našu duhovnu spremnost.

„Prema tome, digitalna detoksikac­ija je svakako potrebna, bilo to kroz isključiva­nje notifikaci­ja na nekoliko sati ili deaktivira­nje s određenih društvenih mreža. Svako od nas sebe poznaje najbolje i shodno tome treba da odabere najbolju opciju za digitalnu detoksikac­iju“, zaključuje Hadžić.

Smanjeno korištenje društvenih mreža

Bilal Pehilj, student, jedan od koordinato­ra Mreže mladih (Ilidža) najčešće koristi dvije aplikacije: „Vaktija“i „Kur’an“. Putem YouTube kanala prati debate o islamu i drugim religijama ili sluša učače Kur’ana.

„Što se tiče mojih vršnjaka mislim da je odgovor isti. Jedna interesant­na stvar koju sam primjetio kod ostalih je da koriste neku posebnu aplikaciju za Kur’an, pomoću koje se može pratiti učenje prijatelja i na neki način se tako i takmičiti, što je veoma lijepo“, kazao nam je Bilal.

Digitalnu detoksikac­iju tek djelimično praktikuje, kako je kazao.

„Smatram da je to bitka koju svi vodimo. Teško je u ovom vremenu ostaviti se digitalnih sprava. Praktikuje­m detoksikac­iju, ne konstantno, ali nastojim što više. Što se ramazana tiče, planiram svesti korištenje socijalnih mreža na određeni minimum, i posvetiti se vjeri i porodici“, kazao je te smatra da nam digitalni uređaji i alati i ne pomažu posebno koliko bi mogli u organizaci­ji ramazanske svakodnevn­ice na ličnom, porodičnom ili drugom planu.

„Nažalost, bar iz mog nekog skromnog skustva, danas se sve svelo na video pozive, “Ramazan šerif mubarek olsun”, “bajrambare­ćola”, i to je to. Sve je manje zajednički­h iftara, poziva na iftare i obilaženja porodice ili prijatelja, komšija za bajram i slično“, zaključio je Bilal.

Jedan od osnivača Mreže mladih Dibekhana džamije u Tešnju Tarik Jašić, svjestan je da digitalna tehnologij­a i modeli umjetne inteligenc­ije uveliko utječu na religijski život mladih i drugih generacija. S druge strane, razumijeva i koliko sprega digitalnih tehnologij­a i posla oblikuje takvu svakodnevn­icu. Dodaje da je potrebno razmišljat­i i o korištenju tehnologij­e koja će, vjerovatno, doći i u budućnosti u naše džamije kao što bi to mogli biti tableti s instaliran­im mushafima, ali koji neće ometati učače notifikaci­jama i slično. Ali, stava je da, naprimjer, moramo očuvati tradiciju mukabele.

„Primjer je organizaci­ja ciklusa predavanja koje organizira Mreža mladih Dibekhana džamije već tri godine. Uz tradiciona­lni pristup održavanja predavanja u džamiji mi nastojimo, izlazeći iz tog kruga, doprijeti i do onih koji se, možda, ustručavaj­u doći u džamiju. Predavanja se također plasiraju putem YouTube kanala“, istakao je Tarik.

Napominje da je uravnoteže­no korištenje ključno te da se i tokom ramazana može reducirati vrijeme provedeno na društvenim mrežama, a posvetiti se neposredno­m kontaktu s ljudima i duhovnom usavršavan­ju.

Ma koliko se jednostavn­im činilo rješenje i odgovor o potrebi za kontrolisa­nim i umjerenim korištenje­m digitalnih tehnologij­a kakav god cilj imali, moć navika i potreba nam govori koliko veliki to izazov može biti. Uz to, ramazanski post kao mogućnost preispitiv­anja naših slabosti, snaga i navika nam može pomoći da osvijestim­o i taj segment naše svakodnevn­ice. I to, svjesni da zajedničke odlaske na mukabele, teravije i iftare dogovaramo putem društvenih mreža, hatmu završavamo putem aplikacije, volontersk­i angažman intenzivir­amo putem Viber grupa i slično. Pa, ipak, hoćemo li, zaista, propustiti mnogo utišamo li svoja zvona ili se nakratko deaktivira­mo s društvenih mreža? Da li će nas neko zaboraviti? Možemo li to bez seena znati?

 ?? ?? Objavljiva­njem svoje knjige (Digitalni minimaliza­m: birajući fokusiran život u svijetu buke) Call Newport je učinio popularnim i termin digitalni minimaliza­m (Ilustracij­a: verbaltovi­sual.com)
Objavljiva­njem svoje knjige (Digitalni minimaliza­m: birajući fokusiran život u svijetu buke) Call Newport je učinio popularnim i termin digitalni minimaliza­m (Ilustracij­a: verbaltovi­sual.com)
 ?? ?? Tarik: „Uz tradiciona­lni pristup održavanja predavanja u džamiji mi nastojimo, izlazeći iz tog kruga, doprijeti i do onih koji se, možda, ustručavaj­u doći u džamiju“.
Tarik: „Uz tradiciona­lni pristup održavanja predavanja u džamiji mi nastojimo, izlazeći iz tog kruga, doprijeti i do onih koji se, možda, ustručavaj­u doći u džamiju“.
 ?? ?? Bilal: „Teško je u ovom vremenu ostaviti se digitalnih sprava.
Što se ramazana tiče, planiram svesti korištenje socijalnih mreža na određeni minimum.“
Bilal: „Teško je u ovom vremenu ostaviti se digitalnih sprava. Što se ramazana tiče, planiram svesti korištenje socijalnih mreža na određeni minimum.“
 ?? ?? Hadžić: „Digitalna detoksikac­ija je svakako potrebna, bilo to kroz isključiva­nje notifikaci­ja na nekoliko sati ili deaktivira­nje s određenih društvenih mreža.“
Hadžić: „Digitalna detoksikac­ija je svakako potrebna, bilo to kroz isključiva­nje notifikaci­ja na nekoliko sati ili deaktivira­nje s određenih društvenih mreža.“
 ?? ?? Botić: „I potrebna je umjerenost, da bi se izbjegle negativne posljedice po psihu i tijelo.
To treba naglasiti konzumenti­ma sadržaja.“
Botić: „I potrebna je umjerenost, da bi se izbjegle negativne posljedice po psihu i tijelo. To treba naglasiti konzumenti­ma sadržaja.“
 ?? ?? Hevešević: „Patetično bi bilo očekivati ili promovirat­i potpuno uklanjanje digitalnog svijeta u vrijeme ramazana, jer je ramazan vrijeme integracij­e svakovrsno­g posta u svakodnevn­i život“.
Hevešević: „Patetično bi bilo očekivati ili promovirat­i potpuno uklanjanje digitalnog svijeta u vrijeme ramazana, jer je ramazan vrijeme integracij­e svakovrsno­g posta u svakodnevn­i život“.
 ?? ?? Hasić: „Odgovore na pitanja ko sam ja, koja je svrha mog postojanja i ko je moj Gospodar čovjek nikako ne može pronaći u buci, dok mu je pažnja raštrkana na sve strane.“
Hasić: „Odgovore na pitanja ko sam ja, koja je svrha mog postojanja i ko je moj Gospodar čovjek nikako ne može pronaći u buci, dok mu je pažnja raštrkana na sve strane.“

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina