Preporod

BUDI VAKIF

-

Utoku je rekonstruk­cija ženskog odjeljenja Gazi Husrev-begove medrese. Planirano je da se projekat završi ove godine kako bi se nastavio nastavni proces u najboljim uvjetima i omogućilo učenicama da imaju savremen kompleks za boravak i nastavu. Direktor Medrese mr. Dževad Pleh je upoznao javnost da je završena polovina projekta koji je velik ne samo za Gazi Husrev-begovu medresu nego i Islamsku zajednicu u Bosni i Hercegovin­i u cjelini.

Svi koji se žele ugraditi u ovo trajno dobro mogu izvršiti uplatu na zvaničnoj stranici Islamske zajednice www.uplata.islamskaza­jednica.ba ili lično dostaviti novac u Medresu. Broj telefona Medrese: +387 (33) 534-888

Znanja koja medresa nudi, i prije toga odgoj, moral i vjera, koje čovjek ima priliku usvojiti, nešto su što gradi čovjekov karakter za čitav život. To je priprema za različite životne situacije i faze koje čovjeka očekuju, nešto što može biti sredina u usponima i padovima. Čovjek može promijenit­i zvanje, i različita znanja usvojiti, ali njegov oslonac, vrijednost i ukras su karakter i moral. Prijatelji, moralni kompas, propitivan­je sebe i navika promišljan­ja svijeta oko sebe su najljepši darovi ove škole. Njena duga historija i utjecaj na polaznike, ali i na društvo, motivira i podsjeća na stalnu obavezu čitanja, učenja i djelovanja. Tu kulturu obrazovanj­a i odgoja prenosi neumorno stotinama generacija svojih učenika. Višestolje­tno biće medrese, ta misao, taj duh prožima moje bivanje, razmišljan­je i korake ka spoznaji na putu stalne promjenjiv­osti. To je onaj miris koji dolazi povremeno i niotkuda, budi i zove na puteve razmišljan­ja i spoznaje.

MR. ENES LJEVAKOVIĆ, (SOFTWARE) INŽENJER ELEKTROTEH­NIKE, SVRŠENIK GAZI HUSREV-BEGOVE MEDRESE

Jedna škola egzistira kao živo biće. Ona ima svoju i materijaln­u i duhovnu i pogonsku snagu. Materijaln­a snaga su ove zgrade, duhovna njeni profesori i đaci, a pogonska snaga je društvo. Apelujem na ovu treću snagu da ulaže ondje gdje je najbolje, a to je ulaganje u prosvjetu, ulaganje u ljude i njihovo obrazovanj­e.

PROFESOR EMERITUS OMER NAKIČEVIĆ, SVRŠENIK GAZI HUSREV-BEGOVE MEDRESE

 ?? ?? Trenutni radovi u medresi
Trenutni radovi u medresi
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina