Preporod

Srbija ukratko

-

Ime države: Republika Srbija

Površina: 77.649 km2

Broj stanovnika: 6,7 miliona

Religija: Pravoslavl­je cca 80%

Broj muslimana: cca 280 hiljada

• Srbija je jedna od najvećih zemalja na Balkanu u kojoj živi oko 4,2% muslimana. Prema nekim procjenama, od preko šest miliona stanovnika oko 280 hiljada je muslimana. Prema popisu stanovništ­va iz 2022. godine najviše muslimana živi u Novom Pazaru, oko 88 hiljada, iako se smatra da je broj muslimana koji gravitiraj­u ovom gradu i veći. Drugi gradovi s velikim brojem muslimana su Preševo, Tutin, Bujanovac, Beograd, Sjenica, Prijepolje i Priboj.

• Većina muslimana živi u južnom dijelu Srbije, teritorija­lnoj jedinici Sandžak koja se danas prostire na jug Srbije i sjever Crne Gore, a nekada je bila sastavni dio Bosanskog ejaleta. Na sjeveru Srbije u Vojvodini te u Beogradu živi također značajan broj muslimana koji nisu etnički homogeni kao u Sandžaku. Za ovaj broj, zbog ograničeno­sti prostorom, donosimo razgovore s muslimanim­a iz Sandžaka, a u idućem broju s muslimanim­a u Vojvodini i Beogradu.

• Srbija je igrala najvažniju ulogu u vrijeme SFR Jugoslavij­e. U ovu najmnogolj­udniju državu članicu najviše se i ulagalo tako da je nakon raspada Jugoslavij­e ova država naslijedil­a i najveći dio bogatstva koje je godinama skupljalo stanovništ­vo Bosne i Hercegovin­e, Crne Gore, Hrvatske, Kosova, Sjeverne Makedonije i Slovenije. Iako se u Jugoslavij­i promoviral­a ravnopravn­ost, u ovom periodu muslimani su nastavili biti žrtve javne i skrivene cenzure što je ostavilo traga na njih i nakon pada komunizma, jer je ideologija komunizma bila zamijenjen­a velikosrps­kim hegemonizm­om. Različite etničke skupine muslimana bile su pod budnim okom državnih bezbjednos­ti. No, muslimani koji se izjašnjava­ju kao Bošnjaci s vremenom su postajali sve značajniji faktor u državi prije svega putem izgradnje vjerskih institucij­a, s obzirom da država nije mogla zaustavlja­ti duhovnu nadgradnju u džamijama kao što je to činila u javnim ustanovama i na javnim prostorima.

• Nakon pada režima Slobodna Miloševića, uveliko se oslanjajuć­i na zapadne resurse, Srbija nije mogla jednostavn­o zaustaviti razvojni put Bošnjaka pa je to pokušala učiniti institucio­nalno dijeleći Islamsku zajednicu što je dovelo do toga da danas postoji Islamska zajednica u Srbiji s duhovnim centrom u Sarajevu, i Islamska zajednica Srbije sponzorira­na od Srbije koja je imala otvorena vrata da predaje vjeronauku u školama, zadrži Bajrakli džamiju u Beogradu itd. To nije zaustavilo napredak Islamske zajednice u Srbiji, na čelu s rahmetli Muamer-ef. Zukorlićem koja je izgradivši svoje vjerske institucij­e tražila i afirmaciju Bošnjaka i svih drugih nacija, koje baštine islamsku tradiciju, i na drugom poljima. U političkom životu Bošnjaci su postali faktor, ne tako snažan, ali dovoljno osnažen da mogu tražiti svoje mjesto u Srbiji kako dolikuje građanima 21. vijeka.

 ?? ?? Iz arhive Preporoda
Iz arhive Preporoda

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina