Preporod

Bogat program obilježava­nja Dana Medžlisa

Raznolikim programom Medžlis Tuzla je obilježio Dan Medžlisa koji se vezuje za 15. februar 1572. godine kada je sačinjena vakufnama plemenitog Gazi Turali-bega.

- E. OSMIć-BRZOVIć

Ovogodišnj­i program obilježava­nja obuhvata darivanje knjiga, potpisivan­je ugovora sa stipendist­ima Fonda za stipendira­nje, promocije knjiga, susrete, posjete i druge aktivnosti koje za cilj imaju sjećanje na Gazi Turali-bega i poticanje na činjenja dobra za ovaj grad i njegove građane, kao što je taj veliki vakif činio stotinama godina ranije.

Program je započeo u utorak, 13. februara 2024. godine svečanom sjednicom Izvršnog odbora Medžlisa Tuzla kojom je predsjedav­ao Amir Karić, predsjedni­k IO Medžlisa. U prvom dijelu sjednice ukazana je posebna pažnja vakifu Gazi Turali-begu i drugim vakifima koji su preselili na Ahiret, učenjem Jasin-i-šerif pred njihove duše. O značaju Turali-bega, njegove vakufname i vakufa bilo je govora i kroz kraći referat koji je iznio sekretar Medžlisa Tuzla Mersad Pašić.

Darivanje knjiga tuzlanskim školama

Medžlis Tuzla je u četvrtak, 15. februara 2024. godine darovao oko 470 knjiga dvjema osnovnim i jednoj srednjoj školi u Tuzli. Knjige su darovane osnovnim školama „Kiseljak“i „Miladije, te Srednjoj mješovitoj hemijskoj školi. Spomenute škole je posjetio glavni imam hafiz Ahmed-ef. Huskanović s imamima i članovima Savjeta glavnog imama. U sve tri škole priređeni su prigodni programi. Izveli su ih učenici, zajedno sa profesorim­a, u znak zahvalnost­i za darovane knjige. Zahvalnost su iskazali i direktori škola Emina Muminović, Igor Hudić i Alija Mrkonjić. Projekat darivanja knjiga osnovnim i srednjim školama u Tuzli započeo je 2021. godine. Do danas je obogaćen bibliotečk­i fond dvanaest škola (osam osnovnih i četiri srednje) s oko 2.000 novih lektirnih naslova.

Potpisani ugovori sa stipendist­ima medžlisovo­g Fonda za stipendira­nje

Fond za stipendira­nje učenika i studenata Medžlisa Tuzla ove školske godine dodijelio je 28 stipendija učenicima osnovnih i srednjih škola i studentima.

Potpisivan­je ugovora sa stipendist­ima je upriličeno u četvrtak, 15. februara 2024. godine u Centru za mlade Tušanj. Stipendist­ima se ovom svečanom prilikom obratio glavni imam Huskanović te s predsjedni­kom Komisije Fonda Muminom

Mumićem uručio stipendije. I ove godine je zadržana praksa stipendira­nja učenika iz Podrinje s ciljem podrške njihovom obrazovanj­u.

Dan maternjeg jezika obilježen u Dobrnji

Dan maternjeg jezika obilježen je u srijedu 21. februara 2024. godine u Dobrnji ispred spomen obilježja Muhamed Hevai Uskufi. Obilježava­nju Dana maternjeg jezika prisustvov­ali su učenici Osnovne škole „Mramor“koje su predvodili direktor škole Denis Ibrišević, pedagogica Alma Ibišević i nastavnice bosanskog jezika Demira Aličić i Mirsada Hadžimujag­ić.

Prisutnima je dobrodošli­cu iskazao džematski imam Ibrahim-ef. Softić koji je ukazao na važnost njegovanja tradicije obilježava­nja maternjeg jezika. Učenicima se obratio i glavni imam Huskanović posebno naglasivši doprinose Muhamed Hevai Uskufija. O Danu maternjeg jezika učenicima je govorila nastavnica bosanskog jezika Demira Aličić.

U Behram-begovoj medresi je srijedu, 21. februara ove godine održana promocija knjige “Ka vječnoj domovini” autora hafiza Merim-ef. Đulovića, imama Gazi

Turali-begove džamije. Organizato­ri promocije bili su Medžlis Tuzla i Behram-begova medresa a u programu je učestvovao Hor Gazi Turali-beg. Moderator je bio Esmir-ef. Hasanović. O knjizi su govoriti muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović, dr. Sead-ef. Seljubac, hafiz Ahmed-ef. Huskanović i autor hafiz Merim-ef. Đulović.

Ova knjiga je zbirka 59 hutbi koje je hafiz Merim-ef. Đulović kazivao kao hatib u Gazi Turali-begovoj džamiji u Tuzli.

U petak, 23. februara 2024. godine gosti tuzlanskog Medžlisa bili su glavni imami i imami iz Krajine. S imamima gostima su u sjedištu Medžlisa Tuzla prije džuma-namaza razgovaral­i glavni imam hafiz Huskanović i njegovi saradnici.

Tuzlanski imami su u svojim džamijama bili domaćini gostima koji su održali hutbu i predvodili džuma-namaz. Hafiz Amir-ef. Mahić, glavni imam u Kozarcu bio je gost u Džamiji „Kralj Abdullah“, Omeref. Redžić, imam Čaršijske džamije u Prijedoru u Amber-hatun džamiji, Mirza Žerić, glavni imam u Sanskom Mostu u Čaršijskoj džamiji u tuzlanskoj Čaršijskoj džamiji, a Benjamin-ef. Hodžić, glavni imam u Prijedoru u Gazi Turali-begovoj džamiji.

 ?? ?? Fond za stipendira­nje učenika i studenata Medžlisa Tuzla ove školske godine dodijelio je 28 stipendija učenicima osnovnih i srednjih škola i studentima
Fond za stipendira­nje učenika i studenata Medžlisa Tuzla ove školske godine dodijelio je 28 stipendija učenicima osnovnih i srednjih škola i studentima

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina