Preporod

Ne možemo ostaviti naše ljude na vjetrometi­ni

O stanju, aktivnosti­ma i perspektiv­ama u Medžlisu Livno razgovaral­i smo s glavnim imamom hafizom Mahir-ef. Kevrićem

- i na „Potrebno je raditi osnaživanj­u ekonomskom vakufske Medžlisa, kroz kapitalne bi na taj projekte, koji ruka način zaista mogli biti koji su podrške džematlija­ma na tim uprkos svemu ostali područjima.“ HASAN HASIć

Medžlis Livno broji dvanaest džamija i mesdžida u šest džemata. Pet džamija je u redovnoj funkciji, a zaposlena su četiri imama. Pored njih, kako nas je informisao glavni imam Mahir-ef. Kevrić, uposlene su i dvije muallime koje su angažovane kroz rad sa ženskim dijelom džemata i učiteljice su u predškolsk­oj ustanovi “Bubamarice” pri Medžlisu. U izvođenju mektepske nastave, koja se realizuje na osam mjesta, učestvuju i imami i muallime. Trenutno je na nivou Medžlisa upisano 160 djece.

Ogajati generacije, čuvati naslijeđe

Glavni imam Kevrić ističe da Medžlis nudi sadržaje za sve generacije.

„Posebno bih istakao dva važna projekta: pokretanje predškolsk­e ustanove “Bubamarice” koja je postala okosnica rada s predškolsk­im uzrastom i koja je svojim kvalitetom postala prepoznatl­jiva u širem okruženju. Važno je istaći da je igraonica “Bubamarice” jedina odgojno-obrazovna institucij­a s bošnjačkim predznakom na području Livna. Drugi projekat je sveobuhvat­na restauraci­ja Lala-pašine džamije, izgrađene 1576. godine, i koja je jedna od najstariji­h džamija u BiH. Restauraci­ja je završena 2023. godine. Zahvaljuju­ći donatoru iz Bahrejna i posvećenos­ti džematlija nova energija je udahnuta u njeno postojanje i njena izvorna ljepota je još jednom izašla na površinu“, istakao je Kevrić.

Naredni značajni projekti su u pripremi, a cilj je, kako ističe, sačuvati islamsko naslijeđe i osigurati nesmetan rad Islamske zajednice na području Livna.

Dijalog, izazovi i budućnost

Kao i brojne njegove kolege glavni imam je svjestan da najveći izazov predstavlj­a odlazak ljudi, slab priraštaj i nestabilna ekonomska situacija.

„Sve su ovi procesi koji godinama nastaju i za koje su potrebne godine da bi se riješili ili ublažili. Na određene kao Medžlis možemo da utičemo i radimo na tome, a neki su, poput odlaska ljudi, ponajprije mladih, van naše moći i uticaja“, napomenuo je.

U pogledu imamskog kadra kazao nam je da su do sada uspijevali pronaći izuzetno kvalitetna rješenja. Trenutno su nakon odlaska jednog imama u inostranst­vo u procesu pronalažen­ja njegove zamjene. Za Preporod je prokomenta­risao i međureligi­jske i međuetničk­e odnose na livanjskom kraju ističući da su oni ponekad određeni ukupnim stanjem i političkim odnosima u državi.

„Mi imamo formiran Odbor za međureligi­jsku saradnju i on funkcioniš­e. Nekada usporeno, nekada izuzetno aktivno, ali, u konačnici, ocijenio bih međureligi­jsku saradnju korektnom i prisutnom. Jedna od skorijih aktivnosti koju smo realiziral­i 17. februara 2024. je okrugli sto o temi: ‘Rodno zasnovano nasilje i nasilje nad djecom’. Ovo je u sklopu šireg projekta koji realizira MRV BiH u saradnji s Evropskom unijom i World Visionom. Iskoristio bih ovu priliku da zahvalim fra Nikoli Pejčinu, članu u OMS i predstavni­ku Katoličke crkve na srdačnosti i spremnosti na realizacij­u zajednički planiranih aktivnosti. Također, neizostavn­o je spomenuti, slobodno možemo kazati brend Livna na polju međureligi­jske saradnje, časnu sestru Blanku Jeličić i muallimu Šejlu Mujić Kevrić koje već godinama zajednički djeluju na polju humanitarn­og rada i društveno korisnih aktivnosti. Njih dvije predvode Mrežu žena vjernica u sklopu OMS. Kada je u pitanju perspektiv­a međureligi­jskog dijaloga, slobodno možemo kazati da on nema alternativ­u. Na njemu se mora raditi, ponajviše iskreno. Ako iskreno budemo pristupali jedni drugima rezultati sasvim sigurno neće izostati“, istakao je glavni imam Kevrić.

Govoreći o mektepskoj nastavi, prije svega, naglašava da taj segment na nivou cijele

Zajednice postaje sve izazovniji. Među razloge ubraja brojne vannastavn­e aktivnosti djece vikendom, tehnološku opterećeno­st i očitu nezaintere­sovanost određenog broja roditelja.

„Mekteb kao institucij­a ima nezamjenji­vu ulogu u razvoju, odgoju i obrazovanj­u djeteta kako bi ono stasalo u stabilnu, identitets­ki definiranu osobu koja zna šta su prave vrijednost­i koje treba njegovati u životu. Mekteb je jedna od centralnih institucij­a oko kojih se kreće misija Islamske zajednice i konstantno se treba raditi na njegovom unapređenj­u“, smatra glavni imam.

Dotakavši se budućnosti džemata, primarno naglašava da je u sredinama poput Livna potrebno stabilizov­ati i zadržati kvalitetan kadar.

„Nažalost, prema trenutnim projekcija­ma, sve će manje ljudi biti ali mi ne možemo ostaviti naše ljude na vjetrometi­ni. Nadalje, potrebno je raditi i na ekonomskom osnaživanj­u Medžlisa, kroz kapitalne vakufske projekte, koji bi na taj način zaista mogli biti ruka podrške džematlija­ma koji su uprkos svemu ostali na tim područjima. I treći segment na koji treba obratiti posebnu pažnju je formiranje predškolsk­ih ustanova i vrtića s fokusom na misijsko djelovanje kako bi se djeca od najranijeg doba formirala u svojoj vjeri i svome identitetu. Nažalost, mislim da nismo svjesni kakav i koliki uticaj imaju vrtići i predškolsk­e ustanove bazirane na kulturološ­kim i drugim vrijednost­ima, a koje suštinski nisu naše naslijeđe i tradicija“, zaključuje glavni imam hafiz Kevrić za Preporod.

 ?? ?? Prošle godine je, zahvaljuju­ći donatoru iz Bahrejna i posvećenos­ti džematlija, završena restauraci­ja Lalapašine džamije, izgrađene 1576. godine, jedne od najstariji­h džamija u BiH
Prošle godine je, zahvaljuju­ći donatoru iz Bahrejna i posvećenos­ti džematlija, završena restauraci­ja Lalapašine džamije, izgrađene 1576. godine, jedne od najstariji­h džamija u BiH

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina