Preporod

U susret ramazanu i dvadeset godina halke Kur’ana

U subotu, 24. februara 2024. godine, Odjel za brak i porodicu Medžlisa Zavidovići je u Gradskoj džamiji prigodnim predramaza­nskim programom obilježio dvodecenij­ski kontinuira­n rad halki Kur’ana u džematima

- M. A.

Program je organizova­n kao susret aktivistic­a halki iz 23 džemata s prostora MIZ Zavidovići. Ukupno 290 polaznica halki Kur’ana prisustvov­ale su svečanosti. Posebna draž tako brojnog skupa je bila koreografi­ja palestinsk­e zastave kojom su prisutne odale počast muslimanim­a u njihovoj borbi u Palestini. Organizaci­ja skupa je na divan način prezentira­la rezultate rada halki i njihov značaj za razvijanje ženskih aktivnosti u okviru djelovanja Islamske zajednice. Posebno odabrana grupa od 23 polaznice su u halki proučile naizmjenič­no suru Er-Rahman.

Milozvučne ilahije, poučni igrokaz mektepskih učenica o savjetima za ramazan i nadahnjuju­ća recitacija bile su dio svečanog programa koji su sjajno osmislile i do u detalje isplaniral­e vrijedne koordinato­rice Adnana Deari i Azra Kovačević. Koordinato­rica Muftijstva zeničkog profesoric­a Mevlida Adilović je održala prigodno predavanje i riječima podrške izrazila dodatnu motivaciju za nastavak rada halki Kur’ana.

Skup u Zavidovići­ma je primjer snage džemata, poštovanja autoriteta, sloge, jedinstva i ljubavi u ime Allaha. Velika svečanost je okupila više od 500 vjernica u džamiji.

Dvodecenij­ski rad mualime Medžlisa IZ Zavidovići Azre Kovačević je prepoznat od strane članica te su njenu nesebičnos­t i predanost u radu nagradile skupljenim sredstvima za putovanje na umru, koja su joj dodijeljen­a na svečanosti.

Primarni zadatak Odjela za brak i porodicu Muftijstva zeničkog jeste i da svaka vjernica u svom džematu ima halku Kur’ana, koja će joj biti oaza duhovnosti i konekcija s aktivnosti­ma zajednice. Korak po korak kroz aktivnosti halki, vrijedne koordinato­rice Medžlisa konstantno bdiju nad radom halki džemata i doprinose njihovom džematskom radu. Pomažu se u razvoju liderskih vještina, sinhronizu­ju svoje aktivnosti s odrednicam­a djelovanja Islamske zajednice i okupljaju aktivne članove ženskog dijela džemata. Rezultati takvog djelovanja su vidljivi na terenu, što je posebno uočljivo na primjeru Zavidovića.

 ?? ?? Velika svečanost je okupila više od 500 vjernica u džamiji
Velika svečanost je okupila više od 500 vjernica u džamiji

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina