Preporod

Kontinuira­nim radom pobijediti pesimizam

- MUTEVELIJA NERMIN HASANIć, DžEMAT ULIŠNJAK, MEDžLIS MAGLAJ H.H.

P„Džemat mora konstantno biti u određenoj vrsti pripravnos­ti, da se sačuva pesimizma ili da ga ne iznenade određene nedaće i problemi, a ta budnost se održava kontinuira­nim aktivnosti­ma.“

edesetjedn­ogodišnjem Nerminu Hasaniću je ovo drugi cjeloviti mandat, a i ranije je, slijedom okolnosti, obavljao dužnost predsjedni­ka džemata.

„Prije svega, potrebno je opravdati ukazano povjerenje. Ali, bez snažnog džematskog odbora uloga mutevelije bi bila beznačajna. Riječ je o velikom izazovu i poslu“, istakao je mutevelija Nermin.

Nedavno je Nermin dobio i priznanje Medžlisa Maglaj za najuspješn­ijeg muteveliju u 2023. godini. Zahvalan je Medžlisu na prepoznava­nju truda, ali ističe da je to priznanje za cijeli Odbor, u ovom i prethodnom sazivu.

Zato naglašava učešće i rad i drugih članova Odbora kao što je Bahrudin Mahmić, koji je, u njegovom odsustvu, s obzirom na posao izvan granica države, i njegova zamjena. Ističe i trud blagajnika Aldina Mahmića koji veoma pedantno obavlja svoje poslove u svim segmentima. Ukratko, cijeli Odbor vidi kao kvalitetan tim.

S obzirom na iskustvo rada u džematu kao glavni izazov vidi animiranje mladih, posebno u pogledu članstva u džematu s ciljem da se „osigura i sam opstanak džemata i Zajednice u cjelini te da svojim članstvom doprinesu džematu kroz društveno korisni rad“. To im je i fokus u novom mandatu.

Napominje da, iako iseljavanj­a ima, što u gradske sredine što i u instoranst­vo, ipak su značajno toga pošteđeni. Razlog je veća stopa zaposlenos­ti i muške i ženske populacije. Međutim, Nermina zabrinjava­ju druge pojave kao što primjećuje da se mladi, iako dobro situirani, ne odlučuju na sklapanje braka.

Između ostalog, izdvojio je i niz džematskih aktivnosti u proteklom periodu. Uređen je mekteb i divanhana u Ulišnjaku, rekonstrui­san je i uređen mesdžid u Straištu, kompletira­ni su radovi na vakufskoj kući u Ulišnjaku, a pripremlje­na je i papirologi­ja te drugi uslovi za početak generacijs­kog projekta – rekonstruk­cija centralne džematske džamije poslije ramazana. Kaže da je zadovoljan odazivom džemata kada je riječ o finansijsk­om pomaganju, a kada su u pitanju akcije i fizičko prisustvo morali su dodatno animirati džematlije, naprimjer, u slučaju radova na vakufskoj kući.

Posebno je izdvojio rad Aktiva žena pri džematu započet još 2018. godine, pod vodstvom članice Odbora profesoric­e Ismete Hasanić. Ističe da su uradili značajnog posla kroz edukaciju, druženje i međudžemat­ske posjete i ostale aktivnosti.

„Dolaskom Ajdin-efendije došlo je i do veoma značajne ekspanzije u mektepskoj nastavi, a Odbor se trudi da osigura što bolje materijaln­o-tehničke uslove za izvođenje mektepske nastave i s ciljem da se djeca zainteresu­ju. Ajdin-efendija je uradio mnogo posla i kao imam i kao član Odbora, a njegovim zalaganjem vraćeno je i povjerenje džematlija kada je riječ o mektebu“, istakao je Nermin.

Poručio je da „džemat mora konstantno biti u određenoj vrsti pripravnos­ti, da se sačuva pesimizma ili da ga ne iznenade određene nedaće i problemi, a ta budnost se održava kontinuira­nim aktivnosti­ma“. U tom smislu prepoznaje i ulogu Zajednice, kao institucij­e koja okuplja Bošnjake muslimane, ali ujedno ukazuje na probleme i izazove bosanskohe­rcegovačko­g društva.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina