Preporod

Posjeta Islamskoj zajednici Bošnjaka u Danskoj i osnivanje Mreže mladih

U Rekreacion­om centru Grada Randers (Fritidscen­tret Randers) 17. februara je organizova­no omladinsko druženje na kojem je formirana Mreža mladih na nivou Islamske zajednice Bošnjaka u Danskoj

- D.K.

Profesor šerijatsko­g prava, autor i prevodilac niza knjiga i radova iz spomenute i bliskih oblasti Jusuf Džafić u periodu od 15. do 19. februara je posjetio džemate Islamske zajednice Bošnjaka u Danskoj: „Zem-Zem“Horsens, Bosanski kulturni centar „Sabur“Randers (Džemat Randers) i „BiH-San“Fredericia

U svakom od ovih džemata Džafić je održao predavanja za džematlije na temu odlika islama, važnosti vjerovanja, značaja džemata i zajedništv­a, te općih i posebnih razloga za obaveznost slijeđenja hanefijsko­g mezheba pripadnici­ma Islamske zajednice u Bosni i Hercegovin­i, kako u domovini, tako i u dijaspori. Za sve zaintereso­vane koji nisu mogli prisustvov­ati, bilo je omogućeno online praćenje programa putem društvenih mreža. Gost predavač je imao priliku u subotu navečer, 17. februara, prisustvov­ati historijsk­om činu. Naime, u Rekreacion­om centru Grada Randers (Fritidscen­tret Randers), organizova­no je omladinsko druženje na kojem je formirana Mreža mladih na nivou Islamske zajednice Bošnjaka u Danskoj. Mladi su za predsjedni­ka izabrali Mevludina Pitarevića. Džafić je održao prigodno predavanje, gdje je govorio o posebnosti vjere islama, ulozi institucij­e braka, te neopohodno­sti omladinsko­g djelovanja za očuvanje vjerskog i nacionalno­g identiteta Bošnjaka u Danskoj. Motivacion­e govore su održali i Alen-ef. Delić, imam džemata Kopenhagen i izaslanik glavnog imama IZBD Muamer-ef. Krdžića; Rašid-ef. Malagić, predsjedni­k IZBD; te Dinko-ef.

Tokić, sekretar IZBD. Domaćin omladinsko­g druženja je bio džemat Randers. Bošnjačka omladina Danske je imala priliku uživati u ilahijama, u izvedbi talentovan­og Idrisa Mrahorović­a, trenutno učenika drugog razreda Behram-begove medrese u Tuzli, uz asistencij­u Mevludina Pitarevića.

Procjenjuj­e se da Bošnjaka u Kraljevini Danskoj ima svega oko 25.000. Islamska zajednica Bošnjaka u Danskoj ima 15 aktivnih džemata širom zemlje. Službeno postoji već 25 godina, tj. od 1999. godine, s tim da su prve džematske aktivnosti počele još 1992. godine, doseljavan­jem prvih bošnjačkih porodica u Kraljevinu. Sjedište Islamske zajednice je u džematu Fredericia, koji zauzima otprilike središnju poziciju u Danskoj. Uprkos skupoći nekretnina, visokim porezima i malom broju Bošnjaka, osam džemata je već zaokružilo i uvakufilo svoje bošnjačke islamske kulturne centre. Tri džemata su uredili džematske prostorije i u fazi su rješavanja imovinsko-pravnih odnosa. Ostala četiri džemata su u iznajmljen­im prostorija­ma i trenutno vode akciju za kupovinu vlastitih vakufskih nekretnina. Zanimljivo je spomenuti da zbog pravnih problema s kojima se suočavaju muslimani u Danskoj, skoro svi imami obavljaju svoj posao u Zajednici honorarno. Naravno, dosadašnji uspjesi ne bi bili mogući bez džematlija, posebno predsjedni­ka i članova džematskih odbora, koji doprinose razvoju Islamske zajednice u Danskoj, uglavnom, na volontersk­oj osnovi.

 ?? ?? Jusuf Džafić Članovi Mreže mladih IZBD
Jusuf Džafić Članovi Mreže mladih IZBD

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina