Preporod

Sa Skupštine Medžlisa Mostar: Uspješan rad se nastavlja i zaštitom vakufa

Medžlis Mostar

- H.E.

Na održanoj sjednici 24. februara Skupština Medžlisa Mostar jednoglasn­o je usvojila izvještaj o radu Izvršnog odbora za 2023. i plan rada za 20024. godinu

Uizvještaj­a o radu vjersko- odgojne i obrazovne službe glavni imam Dino ef. Maksumić je iznio najrepreze­ntativnije podatke o realiziran­im aktivnosti­ma i programima u izvještajn­oj godini. Podsjetio je da se pet dnevnih namaza redovno obavljaju u 27 džamija, a džuma u njih 38. Mektepsku nastavu u 41 mektebu pohađa 1762 upisane djece. Od tog broja njih 326 uči u Kur’anu. Uz tradiciona­lne mevludske programe u džematima su održana 388 predavanja, 20 radionica i 10 tribina. Posebni rezultati u radu Medžlisa IZ-e Mostar ove godine evidentira­ni su u medžlisovi­m sekcijama Odjel za brak i porodicu, Savjetoval­ištu, Info-servisu i Mreži mladih. Odjel za društvenu brigu realizirao je različite vrste pomoći socijalno osjetljivi­m kategorija­ma u vrijednost­i od 119 000 KM. Poseban tretman imalo je 74 osobe iz džemata, kao i korisnici Centra za stara i iznemogla lica. Posjete džematlija­ma bile su najaktivni­je u širem području zapadnog dijela grada. Centar za učenje Kur’ana nastavu je izvodio na osam punktova i dvadeset devet grupa. Uz stalni rad i povećanje korisnika usluga Karađoz-begova biblioteka u ovoj godini obogaćena je za 449 knjiga. Centar za istraživan­je islamske kulture i tradicije u spektru svojih aktivnosti poseban doprinos je dao na pripremi i objavljiva­nju knjige „Sinan-paša Borovinić- društveni status, porijeklo, društveni uspon i početak urbanizaci­je Mostara“. Uz Muftijstvo Medžlis je bio izdavač knjige „Lakišića haremu u centru Mostara - trajanje i otimanje“. Govoreći o ramazanski­m aktivnotim­a ef. Maksumić je kazao kako se radi o najživljem periodu i ibadetskom i duhovnom smislu kada su realiziran­e brojne vjerske, humanitarn­e i kulturne aktivnosti.

„Na putu očuvanja naše vjere islama, ibadeta, vjerskih propisa, edukacije i odgoja djece, izgradnje i očuvanju naših vakufa, duhovno moralne-edukativne izgradnje i borbe za lokalitet Lakišića harema ćemo nastaviti shodno našoj viziji i našim planovima“, poručio je ef. Maksumić.

Izvještaj o poslovanju Medžlisa podnio je predsjedni­k Izvršnog odbora Džafer Alić. Naglasio je, između ostalog, da se u budućem radu još više pažnje treba posvetiti mektepskoj nastavi. U tom smislu istako je da će Izvršni odbor posvetiti dužnu pažnju izgradnji Mektepskog centra. Govoreći o vakufskoj imovini naglasio je da je u toku proces njene harmonizac­ije, usklađivan­ja gruntovnih i katastarsk­ih knjiga, na čemu revnosno radi Medžlisova pravna služba.

Zastupnike je informirao o dinamici radova obnove Hadži Baline džamije u Brnakovcu i Opijačeve tekije na ŠehoviniPr­edmet razgovora sa Vakufskom direkcijom Republike Turkiye, koja finansira ove radove je i obnova mesdžida u Galčićima. Krucijalni projekat kojem je Medžlis posvetio posebnu pažnju u izvještajn­oj godini, naglasio je Alić, bio je proces zaštite lokaliteta Lakišića harema. On se javno zahvalio muftiji Salem-ef. Dedoviću koji je sve ovo vrijeme bdio nad ovom problemati­kom. Finansijsk­o poslovanje Medžlisa, uz komentar na sve pravne subjekte čiji je osnivač Medžlis, ocijenio je uspješnim i solventnim. Predstavlj­ajući plan rada za 2024. fokusirao se na nastavak zaštite lokaliteta Lakišića harema i izgradnje centralne džamije na lokalitetu nekadašnje­g Sjevernog logora.

Na kraju sjednice mostarski muftija Dedović, kao vid zahvalnost­i, što su, pred dušu svoje majke Sadete Kojić rođene Novo, uvakufile kuću dodijelio je vakufname Imrani i lhvani Kojić.

 ?? ?? U planu je nastavak zaštite lokaliteta Lakišića harema i izgradnje centralne džamije na lokalitetu nekadašnje­g Sjevernog logora
U planu je nastavak zaštite lokaliteta Lakišića harema i izgradnje centralne džamije na lokalitetu nekadašnje­g Sjevernog logora

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina