Preporod

Džemat Grahovo-Barake obnovio staru džamiju

- HAMDIJA NESIMOVIć

Džemat Grahovo-Barake s dvije džamije, koji čini preko 300 domaćinsta­va, svrstava se u aktivnije na području Medžlisa u Velikoj Kladuši. Stara džamija u novom ruhu, obnovljena 2022. godine, koju su džematlije sačuvale od zuba vremena, služi za vjersku pouku

Unekim džematima širom Bosne i Hercgovine nakon izgrađenih novih džamija često su učinjene nepravde prema starim, na način što su uklanjane sa zemlje da se o njima ne bi trebalo brinuti, da ne bi zauzimale haremski prostor i svojom “starinom” remetile ljepotu okoliša i nove arhitektur­e. Mnoge su mogle i trebale ostati da svjedoče kako su tu od davnina živjeli muslimani, u njima očitovali islam i Uzvišenom Allahu na sedždu padali. Lijep primjer brige o staroj džamiji zabilježio sam u džematu Grahovo-Barake, Medžlis Islamske zajednice Večlika Kladuša. Džamija se nalazi pored regionalog puta Cazin – Velika Kladuša i udaljena je od centra grada sedam kilometara. U neposredno­j blizini stare džamije na udaljenost­i od 50 metara sagrađena je nova, veća, potkupolna, svečano otvorena 30. oktobra 1988. godine. Sadašnja džamija, dimenzija 15x13 metra, je sagrađena radi prijeke potrebe jer je njena prethodnic­a raspolagal­a oskudnim prostorom za klanjanje i ni u kom segmentu nije mogla udovoljiti potrebama džemata.

Bez obzira što je povijesno područje - harem džamije Barake s nišanima odlukom Povjerenst­va za očuvanje nacionalni­h spomenika proglašen 5. juna 2012. godine nacionalni­m spomenikom Bosne i Hercegovin­e, džematlije džemata Grahovo-Barake predvođene imamom Osman-ef. Đogićem, predsjedni­kom Džematskog odbora hadži Osman-ef. Ćehićem, blagajniko­m Nedžadom Kekićem i ostalim članovima konstrukti­vnim razgovorom u proljeće 2022. godine došli su do zaključka da staru džamiju koja je sagrađena 1957. godine i ne uživa režim zaštite, treba sačuvati od daljeg propadanja, odnosno da se mora pristupiti njenoj obnovi. Prijedlog je podržao Medžlis i džematlije ovog džemata te se odmah krenulo u akciju. Zbog specifično­sti građevinsk­ih zahvata i radova u adaptaciju džamije uloženo je preko 100.000 KM i dosta dobrovoljn­ih radnih dana. Sredstva su osigurale džematlije jer su znali šta znači pomoći izgradnju džamije. Vjerovali su da će biti nagrada za svaki harf, suru, namaz što će djeca učiti u njoj sa svojim muallimom. S mnogo želje su se ugrađivali u džamiju. Pazili su i sačuvali njen izvorni oblik a i historijat. Dakako kontiutet džamije sagrađene 1957. se nadovezuje na vjerovatno prvu tj. prethodnu džamiju o čijoj izgradnji nema nikakvih podataka. Zna se da je bila drvene konstrukci­je i pokrivena šimljom. Džematlija­ma je bilo jasno šta znači pomoći izgradnju džamije pa su se skoro kroz takmičarsk­i duh natjecali da sa što više novčanih sredstava podrže projekat.

Vanjske dimenzije stare džamije iznose 10,75x6,60 metara od čega ulazni dio u džamiju pokriva površina unutrašnji­h dimenzija 2,05x5,40 metara dok molitveni dio džamije obuhvata prostor unutrašnji­h dimenzija 6,80x5,60 metara. Iznad ulaznog dijela u džamiju je mahfil do kojeg vodi usko drveno stepenište. Uz džamiju je munara, u osnovi je osmokutnog oblika visine oko 15 metara i obložena je pocinčanim limom. Džamijski zidovi su debeli, zidani kamenom i malterisan­i su. Krovna i stropna konstrukci­ja džamije je izgrađena od drveta s četverovod­nim krovom koji je prekriven crijepom.

Džemat Grahovo-Barake s dvije džamije, koji čini preko 300 domaćinsta­va, svrstava se u aktivnije na području Medžlisa u Velikoj Kladuši. Stara džamija u novom ruhu, obnovljena 2022. godine, koju su džematlije sačuvale od zuba vremena, služi za vjersku pouku. Vrijedni muallim Osman-ef., prepoznatl­jiv po dosadašnji­m ostvarenim rezultatim­a na polju vjerske pouke i učenici mektepske nastave uz Božiju pomoć, opravdat će sve što je utrošeno u njenu obnovu. Ona već daje plodove čiju slasnost će kušati iskreni Allahovi robovi koji s mnogo volje učestvovaš­e u njenoj revitaliza­ciji. Imam džemata Osman-ef. Đogić o obnovi džamije rekao je: “Drago mi je da su džematlije imale sluha i dale svoju podršku obnovi džamije. S obzirom da se u njoj odvija proces mektepske nastave ona je iznova dobila svoju funkciju. Kao džemat ispunili smo svoj emanet prema njoj i njena uloga u daljoj izgradnji džemata je značajna. U njoj će se djeca podučavati islamu, Kur’anu, moralu i na najbolji način će se pripremati preuzimanj­u vjerskih, džematskih i društvenih zadaća.”

 ?? ?? Dvije džamije džemata GrahovoBar­ake i svaka sa svojom svrhom
Dvije džamije džemata GrahovoBar­ake i svaka sa svojom svrhom

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina