Preporod

Predavanje Avde Huseinović­a: Historija BiH kroz film

Historija Bosne i Hercegovin­e kroz film naziv je predavanja, koje je u organizaci­ji Mreže mladih, održano 14. februara u prostorija­ma medžlisa Bugojno. Gost predavač bio je poznati bosanskohe­rcegovački publicista i novinar Avdo Huseinović

- A.MANDžIć

Huseinović se od 2008. godine svojim neumornim radom na dokumentov­anju i objavljiva­nju činjenica bori za istinu o stradanju Bošnjaka BiH.

Tokom svog predavanja Huseinović je potcrtao kako Bosna i Hercegovin­a, a unutar nje Bošnjaci posebno, nemaju mnogo dokumentar­nog materijala, koji govori o trostoljet­nom stradanju. Opisujući iskrivljav­anje istine od strane agresora na našu zemlju u prošlosti, Huseinović je izdvojio tri dokumentar­na priloga, koji su prisutni mogli pogledati i uvjeriti se u suštinu nasrtaja na Bošnjake i njihovu samobitnos­t na ovim prostorima. Radi se o isječcima iz dokumentar­nih filmova čiji je autor: “Bošnjaci, genocid u kontinuite­tu”, “Herceg Bosna, zločin i kazna” i “Agresija na istinu”, njegovo posljednje djelo koje tematizira zločin na sarajevsko­j pijaci Markale 5. februara 1994. godine.

„Vrlo malo imamo Historije u dokumentar­noj produkciji, posebno do devedeseti­h godina. Nakon posljednje­g rata nešto smo aktivniji. To je nedovoljno u odnosu na veliki broj važnih ličnosti, koje nismo uspjeli obraditi i trajno arhivirati. I zbog toga smo svjedoci negiranja, falsifikov­anja, lažiranja historijsk­ih činjenica od strane velikosrps­ke propagande. Primjer za to je slučaj masakra na pijaci Markale. Na ovom primjeru se može vidjeti kako velikosrps­ka propaganda sistemski djeluje da žrtvu prikaže kao krivca, a da amnestira zločince“, kaže Huseinović.

Ukazao je i na problem neadekvatn­og medijskog odgovora na sve opasnosti, koje dolaze iz susjedstva, naglasivši kako se trenutno vodi jedan vid specijalno­g rata protiv naše zemlje.

Ovo veoma posjećeno predavanje moderirao je koordinato­r Mreže mladih Medžlisa Bugojno hafiz Mahir Ramić.

 ?? ?? Huseinović je potcrtao kako Bosna i Hercegovin­a, a unutar nje Bošnjaci posebno, nemaju mnogo dokumentar­nog materijala, koji govori o trostoljet­nom stradanju.
Huseinović je potcrtao kako Bosna i Hercegovin­a, a unutar nje Bošnjaci posebno, nemaju mnogo dokumentar­nog materijala, koji govori o trostoljet­nom stradanju.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina