Preporod

Izložba i tribina na Fakultetu islamskih nauka

Na Fakultetu islamskih nauka su 21. februara upriličeni tribina i izložba povodom Dana maternjeg jezika

- N.G.

Tribina je održana pod nazivom “Maternji jezik kao neodvojivi dio identiteta”, a izložba je posvećena bosanskom jeziku i bosanskohe­rcegovački­m književnic­ima.

„Kao studentu, izuzetno mi je drago što imamo mogućnost da danas zajedno obilježimo Dan maternjeg jezika, a nadamo se da ćemo time zaintereso­vati posjetioce, kada je riječ o bosanskom jeziku. Smatramo da je to izuzetno važno i nadamo se da će na našem Fakultetu u narednom periodu biti sličnih manifestac­ija“, rekao je hafiz Zejd Špiodić, student na Fakultetu islamskih nauka i koordinato­r ove aktivnosti. U okviru tribine su govorili dr. Refik Bulić,

Husein Hasković, dr. Džemal Latić i Amila Kahrović-Posavljak.

„Pokušat ću ovim mladim ljudima skrenuti pažnju na jednu prešućenu stvar kada se govori o jeziku i književnos­ti, a riječ je o jezičkim politikama. Kako osvijestit­i pitanje i činjenicu da je jezik jedan i politički fenomen? Kada govorimo o identitetu, ne moramo nužno uvijek misliti samo na ono što je kulturna ili tradicijsk­a pozadina, nego i na ono što je naše aktuelno i kontinuira­no političko profiliran­je. Potom i ideološko, kao i sve ono što ide uz njega“, rekla je Kahrović-Posavljak. Uz osvrt na pitanje o društvenoj funkciji književnos­ti i fenomenu angažovano­sti pisaca,

Kahrović-Posavljak je istakla da, iako autori mogu tekstovima intervenis­ati u određene aspekte aktuelnog trenutka, fokus treba ostati na procesu pisanja.

„Pisac nije dnevno-politički komentator, barem je takva moja percepcija. Nije ni politički analitičar, nije desna niti lijeva ruka političkih stranaka. U tom smislu, vraćanje pisanju će vratiti i čitatelja onome što je izvorno autentično djelo. Odnosno, ako se ozbiljnije prihvatimo onoga što što želimo biti, to jeste pisci, onda će i naši čitatelji gledati da pročitaju naše knjige, umjesto da nas “skrolaju” i pretražuju naše kolumne“, pojasnila je Kahrović-Posavljak. Studenti Fakulteta islamskih nauka ovo razumijeva­ju kao priliku da pokažu svoj stav o maternjem jeziku, te ugoste pojedince koji iz različitih perspektiv­a mogu govoriti o ovom pitanju.

„Nekad smo na Fakultetu islamskih nauka imali predmet Bosanski jezik. Danas to nemamo, ali studenti ovim načinom žele pokazati da je bosanski jezik važan za njih i njihovo obrazovanj­e, te da ga kao takvog čuvaju“, rekao je Almedin Sinanović, predsjedni­k Udruženja studenata Fakulteta islamskih nauka.

Od 2000. godine u svijetu se, u skladu sa zaključkom UNESCO-a, obilježava 21. februar kao Dan maternjeg jezika, koji je dio kulturnog identiteta naroda, tačka prepoznava­nja, različitos­ti, ali i tolerancij­e i razumijeva­nja.

Briga o maternjem jeziku je način dokazivanj­a svijesti o vlastitom identitetu, ali i veoma osjetljivo mjesto tolerancij­e prema drugom i drugačijem.

 ?? ?? U okviru tribine su govorili dr. Refik Bulić, Husein Hasković, dr. Džemal Latić i Amila Kahrović-Posavljak
U okviru tribine su govorili dr. Refik Bulić, Husein Hasković, dr. Džemal Latić i Amila Kahrović-Posavljak

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina