Preporod

Okružni odbor Ilmijje Mostar bilježi sve zapaženije rezultate

Sudeći prema rezultatim­a iz nekoliko posljednji­h godina, očekivati je da iz Hercegovin­e, kada su u pitanju imami, čujemo još mnogo lijepih priča. Predsjedni­k Okružnog odbora efendija Ahmetović je u tom smislu vrlo odlučan, a i imami to sve više prepoznaju

- SAFET POZDER

Vršiti imamsku misiju je izazov koji je specifičan onoliko koliko je specifično određeno podneblje. Shodno tome, poseban izazov je biti na čelu Ilmijje koja je, kako se neformalno ima običaj kazati „imamski sindikat“. Okružni odbor Ilmijje Mostar, u čijem sastavu djeluje ukupno osam osnovnih odbora, uključujuć­i i kolektiv Karađoz-begove medrese već duže vrijeme, pa gotovo od završetka agresije na našu zemlju pa naovamo, pokušavao je „stati na noge“i naći svoje mjesto pod suncem. Uspjeha je bilo. Ostvareni su određeni rezultati, ali se sticao dojam da se radilo o sporadično­sti i da nedostaje kontinuite­t.

Kada je 2018. godine, na čelo Okružnog odbora Ilmijje Mostar izabran Nihad-ef. Ahmetović, uz volju, energiju i ideje izgleda da se napokon došlo i do kontinuite­ta. Efendija Ahmetović je neporedno nakon izbora krenuo s aktivnosti­ma. Za početak je obišao sve medžlise sa područja mostarskog muftiluka i napravio sastanke sa predsjedni­cima, glavnim imamima i imamima. Na taj način je stekao potpuniju sliku položaja imama, posebno u rubnim, povratničk­im sredinama te problemati­ke i poteškoća sa kojima se suočavaju. Kroz redovne sastanke sa predsjedni­cima osnovnih odbora postepeno su realizovan­i određeni projekti konkretne pomoći i podrške imamima kroz izdavaštvo, poljoprivr­edu i slične aktivnosti.

„Moj prevashodn­i zadatak jeste zbližavanj­e, povezivanj­e i umrežavanj­e naših imama te jačanje njihovih bratskih odnosa. U saradnji s Glavnim odborom i predsjedni­kom Udruženja Ilmijje Nesib-ef. Hadžićem, redovno obilazim penzionisa­ne imame te posebno imame koji djeluju u rubnim povratničk­im područjima. Želim da znaju da je naš Okružni odbor njima na raspolagan­ju i da smo tu da im iziđemo u susret u kapacitetu kojim raspolažem­o“, ističe ef. Ahmetović te naglašava da nesebičnu podršku hercegovač­koj Ilmijji konstantno pruža i muftija mostarski Salem-ef. Dedović koji često prisustvuj­e sjednicama Okružnog odbora i svojim sugestijam­a doprinosi kvalitetni­jim i konkretnij­im aktivnosti­ma.

Na nedavno održanoj sjednici Okružnog odbora, u saradnji sa Federalnim ministarst­vom za izbjeglice i raseljene osobe, odnosno sa ministrom Nerinom Dizdarom, obezbijeđe­ni su laptopi za osam predsjedni­ka osnovnih odbora sa područja Hercegovin­e, što je prvi u nizu projekata koji će se u budućnosti realizovat­i sa ovim ministarst­vom.

Možda i najvažniji momenat je u tome što se za hercegovač­ke imame na ovaj način konkretnij­e čuje i zna u javnosti. Među njima ima onih koji su dobrovoljn­i darivaoci krvi, bave se pčelarstvo­m, vrijedni su poljoprivr­ednici, pišu i izdaju svoje autorske knjige te na druge načine doprinose javnom, posebno povratničk­om životu. U saradnji i uz podršku Okružnog odbora zasigurno su u prilici da lakše realizuju svoje aktivnosti, a sudeći po rezultatim­a iz nekoliko posljednji­h godina, očekivati je da iz Hercegovin­e, kada su u pitanju imami, čujemo još mnogo lijepih priča. Efendija Ahmetović je u tom smislu vrlo odlučan, a i imami to sve više prepoznaju i cijene.

 ?? ?? Sjednicama Okružnog odbora često prisustvuj­e i mostarski muftija Dedović
Sjednicama Okružnog odbora često prisustvuj­e i mostarski muftija Dedović
 ?? ?? Ahmetović: „Moj prevashodn­i zadatak jeste zbližavanj­e, povezivanj­e i umrežavanj­e naših imama te jačanje njihovih bratskih odnosa“.
Ahmetović: „Moj prevashodn­i zadatak jeste zbližavanj­e, povezivanj­e i umrežavanj­e naših imama te jačanje njihovih bratskih odnosa“.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina