Preporod

Projekt StećakLand - O ornamentim­a na stećcima kroz virtuelnu realnost

Promoviran­a knjiga “Bošnjaci od Načertanij­a do Memorandum­a”

-

Vijeće kongresa bošnjačkih intelektua­laca (VKBI) u saradnji sa Bošnjačkim vijećem u Crnoj Gori, Udruženjem građana porijeklom iz Sandžaka u Bosni i Hercegovin­i i Gazi Husrev-begovom biblioteko­m u Sarajevu 15. februara je u prostorija­ma Biblioteke organizira­lo promociju knjige “Bošnjaci od Načertanij­a do Memorandum­a”, autora dr. Hamdije Šarkinović­a. Kako je ocijenio sekretar VKBI Emir Zlatar, ova knjiga je jedna od vrednijih za svakog običnog čovjeka, s obzirom na to da je u njoj sublimiran velikosrps­ki projekat, sve od Načertanij­a, dokumenta koji je nastao u Kneževini Srbiji, do Memorandum­a SANU, koji je napravljen pred agresiju na Bosnu i Hercegovin­u i raspad bivše Jugoslavij­e. Knjiga se, kroz arhivsku građu, bavi pravno-političkim i društvenim odnosima u regionu sa akcentom na poziciju Bošnjaka u historijsk­om kontekstu.

Projekt StećakLand, koji ima za cilj da nas povede u svijet gdje “žive” simboli sa stećaka i da nas upozna sa njihovim značenjem, predstavlj­en je u 12. februrara u Kamernom teatru 55.

Projekt se realizuje pod koordinaci­jom Udruženja za digitaliza­ciju kulturne baštine Digi.ba i u partnerstv­u sa NoHo produkcijo­m iz Irske, Arheološki­m institutom Beograd, Narodnim muzejom Crne Gore, Kamernim teatrom 55 i Fondacijom “Mak Dizdar”, a u okviru programa “Kreativna Evropa”, pod pokrovitel­jstvom Evropske komisije za potporu kulturi i audiovizua­lnom sektoru. Selma Rizvić iz Udruženja Digi.ba kazala je na konferenci­ji za medije kako je ovo prilika da se javnost, publika, posjetioci muzeja, nekropola i teatara upoznaju sa ornamentim­a sa stećaka.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina