Preporod

Knjiga jedinstven­ih hutbi efendije Đulovića

-

UBehram-begovoj medresi je 21. februara ove godine održana promocija knjige “Ka vječnoj domovini”, autora hafiza Merim-ef. Đulovića, imama Gazi Turali-begove džamije. O knjizi su govoriti muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović, dr. Sead-ef. Seljubac, hafiz Ahmed-ef. Huskanović i autor hafiz Merim-ef. Đulović.

Ova knjiga je zbirka 59 hutbi koje je hafiz Merim-ef. Đulović kazivao kao hatib u Gazi Turali-begovoj džamiji u Tuzli. Tekstovi koji se nalaze u knjizi nastali su vještim izričajem njihovog autora te ih karakteriš­e niz specifično­sti. Dr. Sead-ef. Seljubac je naglasio da su tekstovi ove knjige nastali vještim i umnim izričajem njihovog autora, kroz nekoliko godina, sa minbera Gazi Turali-begove džamije u Tuzli. „Koliko god je dopadljiv i specifično vrijedan sadržaj tekstova način na koji su prezentira­ni još je vrjedniji. Posebna specifično­st hutbi hafiza Đulovića, a ona je izrazito naglašena u njegovim hutbama, jeste poziv na pozitivne promjene. Jako mnogo je rečenica koje završavaju upitnikom. U njima nas autor poziva da, u različitim kontekstim­a, preispitam­o vlastito stanje spram konkretne oblasti dinskog ili društvenog života“, naglasio je dr. Seljubac.

Glavni tuzlanski imam hafiz Ahmed-ef. Huskanović je istakao da je autor ove knjige, imam Gazi Turali-begove džamije hafiz Đulović, čovjek sa vrijednom biografijo­m koji više od deset godina drži hutbe i govori sa minbere lijepe Gazi Turali-begove džamije, jednog od najljepših simbola Tuzle. Hafiz

Merim-ef. Đulović je završio Behram-begovu medresu, nakon čega je godinu dana boravio na Zarqa Private University u Ammanu (Jordan) na usavršavan­ju arapskog jezika. Diplomirao je na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu. Od 2013. godine je imam, hatib i muallim u Gazi Turali-begovoj džamiji u Tuzli. Dobitnik je prve nagrade na Konkursu za najsadržaj­niju hutbu koji je raspisala Uprava za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovin­i 2016. godine.

 ?? ?? Promocija u Behram-begovoj medresi
Promocija u Behram-begovoj medresi

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina