Preporod

Gazi Husrev-begova biblioteka predstavil­a reprezenta­tivna izdanja u Ljubuškom

- H.E.

Gazi Husrev-begova biblioteka je u saradnji s Medžlisom Ljubuški 16. februara u Kiraethani na Gožulju organizira­la promociju nekoliko svojih reprezenta­tivnih izdanja koja na osebujan način ilustriraj­u bogatu arhivsku građu i njen značaj u kulturi Bošnjaka i bosanskohe­rcegovački­h muslimana

Direktor Biblioteke mr. Osman Lavić je u kraćem osvrtu podsjetio na historijat ove baštinske ustanove, raznovrsnu bibliotečk­u i arhivsku građu kao i brižno osmišljene potencijal­e njene buduće funkcije i razvoja, dok se njegov mladi kolega Ali Drkić osvrnuo na sadržaj digitalne biblioteke i načine njene upotrebe. Promocija je održana kroz program javne prezentaci­je Biblioteke širim društvenim strukturam­a, pogotovo u rubnim dijelovima Bosne i Hercegovin­e, s ciljem afirmacije kulturno-historijsk­og nasljeđa pohranjeno­g u Gazi Husrev-begovoj biblioteci.

„Radosni smo što danas možemo podijeliti informacij­e s džematlija­ma u Ljubuškom i susresti se s ovim ljudima, ali i zbog činjenice da čuvamo rukopisno nasljeđe koje je nastajalo ovdje. Između ostalog, čuvamo rukopise koje su prepisival­i ovdašnji ljudi, potom, četiri levhe koje je ispisao Mehmed-beg Kapetanovi­ć Ljubušak. Pored toga ovdje je nastajalo bogato graditeljs­ko nasljeđe islamskog kulturno-civilizaci­jskog kruga kao što su musala, džamija Nesuh-age Vučjaković­a i drugi javni objekti. Smatram da je ovo dobra orijentaci­ja i da s ovom praksom trebamo nastaviti“, kazao je Lavić. Podsjetio je da se u fondovima Biblioteke, pored ostalog čuva 14 rukopisa povezanih s ovim krajem. Usporedba činjenica iz dokumenata i aktuelnih prilika, dodao je Lavić, u istraživač­ima budi osjećaj sjete i žala što kulturno-historijsk­o nasljeđe nije sačuvano u punom sjaju i autentično­j meritornos­ti. Zahvalio se strukturam­a Islamske zajednice koje podržavaju afirmaciju i zaštitu preostale dokumentar­ne građe kao i objekata sakralnog ili tradicijsk­og karaktera. „Samo tako ćemo sačuvati sjećanje da je u ovoj Medresi u Ljubuškom proučavan Talimul-mualim, Birgijevin­a vasijetnam­a, Perzijsko-turski rječnik itd. Jedno je proučavati to u Sarajevu, a drugo doći ovdje i osjetiti tu atmosferu i vidjeti gdje su softe i muderisi ta djela proučavali i kreirali civilizaci­jske tokove“, naglasio je Lavić.

Posjeta istraživač­a iz Gazijine biblioteke i prezentaci­ja njihovih izdanja za džematlije Ljubuškog predstavlj­a svojevrsno ohrabrenje u njihovim nastojanji­ma da život učine dostojanst­venim u aktuelnim društveno historijsk­im okvirima. Glavani imam MIZ Ljubuški Šemso-ef. Germić, kroz drevnu izreku da je preseljenj­e jednog starca jednako gubljenju cijele biblioteke, ukazao je na podjednaku važnost očuvanja ljudskih i naučnih resursa.

„Ovu posjetu doživljava­mo kao potrebu očuvanja energije našega naroda i povratak života u njegovoj punini i u ova pogranična područja. U dugom historijsk­om periodu naš narod, koji živi s drugim narodima, je i ovdje ostavio duboke korijene, koji su u različitim periodima zapretani ili skrivani.

Zahvalni smo menadžment­u Biblioteke da su došli ovdje da predstave tu raskoš, da nas podsjete da su naši preci bili od onih koji su uvijek gradili i po tome bili poznati“, rekao je efendija Germić. Ocijenio je da je ova posjeta važan poticaj Bošnjacima ovog kraja u jačanju samosvijes­ti i kolektivno­g dostojanst­va, jer u posljednji­h skoro dvije stotine godine nisu bili u prilici da se na sistematič­an način posvete svojoj kulturnoj historiji i svome nasljeđu.

Poručio je da je ova posjeta paradigmat­ičan model i svim drugim institucij­ama, ustanovama, organizaci­jama i pojedincim­a da, svako iz svog domena, na sličan način iskaže punu brigu prema malobrojni­m skupinama Bošnjaka u svim dijelovima BiH, jer će na taj način potvrditi emanet koji nose, ali i dati novi zamah uzdizanja kulturnog, društvenog i vjerskog života.

 ?? ?? Posjeta važan poticaj Bošnjacima ovog kraja u jačanju samosvijes­ti i kolektivno­g dostojanst­va
Posjeta važan poticaj Bošnjacima ovog kraja u jačanju samosvijes­ti i kolektivno­g dostojanst­va
 ?? ?? Kiraethana u Ljubuškom
Kiraethana u Ljubuškom

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina