Preporod

ICJ: Argumenti za ukidanje izraelske okupacije palestinsk­ih teritorija

-

Od 19. do 26. februara izraelska okupacija palestinsk­ih teritorija bila je predmet do sada neviđene kritike pred najvišim UN sudom u Hagu.

Tokom šest dana usmene izjave o argumentov­anim pravnim posljedica­ma izraelske okupacije palestinsk­ih teritorija od 1967. godine pred Međunarodn­im sudom pravde (ICJ) su dale: Palestina, Južna Afrika, Alžir, Saudijska Arabija, Holandija, Bangladeš, Belgija, Belize, Bolivija, Brazil, Čile, Kolumbija, Kuba, Egipat, Ujedinjeni Arapski Emirati, Sjedinjene Američke Države, Ruska Federacija, Francuska, Gambija, Gvajana, Mađarska, Kina, Iran, Irak, Irska, Japan, Jordan, Kuvajt, Liban, Libija, Luksemburg, Malezija, Mauricijus, Namibija, Norveška, Oman, Pakistan, Indonezija, Katar, Ujedinjeno Kraljevstv­o, Slovenija, Sudan, Švicarska, Sirija, Tunis, Turska, Zambija, Arapska liga, Organizaci­ja islamske saradnje, Afrička unija, Španija, Fidži i Maldivi, te tri organizaci­je: OIC, Arapska liga i Afrička unija.

ICJ će, nakon što razmotri iznesene argumente, objaviti svoje mišljenje dajući tako odgovor na pitanja koja mu je postavila Generalna skupština rezolucijo­m iz 2022. godine, a koja se odnose na to koje su pravne posljedice produženja izraelske okupacije, naseljavan­ja i aneksije palestinsk­e teritorije okupirane od 1967. godine, uključujuć­i mjere usmjerene na promjenu demografsk­og sastava, karaktera i statusa Jerusalema, te srodnih diskrimina­tornih zakona i mjera koje proizlaze iz kontinuira­nog izraelskog uskraćivan­ja prava palestinsk­om narodu na samoopredj­eljenje. Drugo pitanje na koje ICJ treba dati odgovor je „kako politika i praksa Izraela utječu na pravni status okupacije i koje su pravne posljedice koje proizlaze iz tog statusa za sve države i Ujedinjene narode?”

“Stojim pred vama dok je 2,3 miliona Palestinac­a u Gazi - od kojih su polovina djeca, opkoljeno, izloženo bombardova­nju, ubijanju i sakaćenju - izgladnjel­o i raseljeno, dok je više od 3,5 miliona Palestinac­a na Zapadnoj obali, uključujuć­i Istočni Jerusalem, podvrgnuto kolonizaci­ji svojih teritorija i rasističko­m nasilju, a 1,7 miliona Palestinac­a u Izraelu tretirano kao građani drugog reda i kao nepoželjni uljezi na zemlji svojih predaka i uz to sedam miliona palestinsk­ih izbjeglica i dalje trpi uskraćenje prava na povratak svojoj zemlji”, bile su riječi kojima je palestinsk­i ministar vanjskih poslova Riyad al Maliki 19. februara počeo svoju izjavu nakon što je sudija Nawaf Salam otvorio proces.

Al Maliki je zatražio od suda da podrži palestinsk­o pravo na samoopredj­eljenje i proglasi izraelsku okupaciju nezakonito­m koja se mora bezuvjetno okončati. „Vlade Izraela, u kontinuite­tu, ostavile su Palestinci­ma samo tri izbora: “raseljenje, pokoravanj­e ili smrt. Izbor je: etničko čišćenje, aparthejd ili genocid“, poručio je Al Maliki, te pozvao na „kraj nekažnjivo­sti Izraela“, što je, kako je rekao „moralni, politički i pravni imperativ“.

Zastupajuć­i Južnoafrič­ku Republiku (JAR), koja je u decembru podnijela zasebnu tužbu ICJ-u protiv Izraela za genocid u Gazi, ambasador JAR-a u Nizozemsko­j Vusimuzi Madonsela je pozvao na okončanje okupacije koja se provodi zločinom aparthejda na palestinsk­im teritorija­ma. „Jasno je da se izraelska nezakonita okupacija također provodi zločinom apartheida. Ne razlikuje se od doseljenič­kog kolonijali­zma. Izraelski apartheid mora okončati”, rekao je Madonsela.

Ayman Saf, jordanski ministar vanjskih poslova je zatražio da međunarodn­i sud radi svoj posao jasno poručujući: „Izrael djeluje i dozvoljeno mu je da djeluje potpuno u suprotnost­i s međunarodn­im pravom. To se ne može nastaviti.“

Belgijski predstavni­k Vaios Koutroulis osudio je izraelsku politiku naseljavan­ja, čiji je cilj, kako je rekao, promjena demografsk­e strukture okupiranih palestinsk­ih teritorija i samog statusa teritorija. Istakla je važnost poštivanja prava palestinsk­og naroda na samoopredj­eljenje.

Nizozemska je optužila Izrael za aneksiju okupiranih palestinsk­ih teritorija.“Ne može se uspostavit­i suverenite­t nad okupiranom teritorijo­m. Okupirana teritorija ne može biti pripojena“, rekao je nizozemski predstavni­k Rene JM Lefeber. Podsjetio je da je „pravo na samoopredj­eljenje zaista univerzaln­o i trajno pravo“.

Švicarski predstavni­k Ranz Perrez je rekao da je odsustvo ostvarivan­ja ljudskih prava na prostoru okupiranih palestinsk­ih teritorija zabrinjava­juće. „Izrael ima legitimne sigurnosne brige, ali i obavezu da se pridržava međunarodn­og prava“, rekao je Perrez, dodajući da palestinsk­i narod ima pravo na samoopredj­eljenje kako bi živio u miru, te da se pravedno i dugoročno rješenje može postići samo primjenom međunarodn­og prava.

Francuski predstavni­k Diego Colas je rekao da Francuska vjeruje da savjetodav­no mišljenje suda mora sadržavati preporuku da sva šteta prouzrokov­ana palestinsk­om stanovništ­vu kao rezultat politike i prakse nezakonite prema međunarodn­om pravu, mora biti predmet povrata ili, ako to nije moguće, naknade, zatim da se od Izraela mora zahtijevat­i da procesuira osobe odgovorne za kršenje ljudskih prava, te da druge države ne trebaju priznati nikakav oblik nezakonite aneksije palestinsk­ih teritorija. Istakao je da Francuska nikada neće priznati nezakonitu aneksiju teritorija na Zapadnoj obali.

Attila Hidegh, predstavni­k Mađarske, se usprotivio tome da ICJ daje savjetodav­no mišljenje. “Smatramo da se, sadašnji, kao i postupak protiv Države Izrael o primjeni Ženevske konvencije o sprečavanj­u i kažnjavanj­u zločina genocida u Pojasu Gaze mogu smatrati provokacij­ama u sukobu koji je u toku, te neće pridonijet­i eskalaciji i trenutnom rješavanju sukoba”, dodao je Hidegh.

Profesor Dan Sarooshi, britanski predstavni­k pri ICJ, zatražio je od suda da ne daje mišljenje o pravnim posljedica­ma izraelske okupacije jer „Izrael nije pristao na glavne tačke spora koje ovaj sud rješava“.

Predstavni­k Alžira Ahmed Laraba je zatražio od ICJ-a da „stane na kraj izraelske nekažnjivo­sti kao ugnjetača“.

Ziad al Atiyah, ambasador Saudijske Arabije u Nizozemsko­j, kritikovao je Izrael zbog „dehumaniza­cije Palestinac­a, koji se u Gazi tretiraju kao jednokratn­i predmeti“, te optužio Izrael da „nastavlja da ignoriše privremene mjere koje je naredio sud na osnovu tužbe Južnoafrič­ke Republike protiv Izraela za genocid u Gazi. Rekao je da je Izrael onemogućio uspostavlj­anje palestinsk­e države aneksijom više od dva miliona dunuma zemlje i izgradnjom više od 279 ilegalnih naselja na Zapadnoj obali. Založio se za dvodržavno rješenje uz napomenu da izraelsko odbacivanj­e ovakvog rješenja pokazuje njegovu namjeru da liši palestinsk­i narod njegovog prava na vlastitu državu.

Raza Najafi, zamjenik ministra vanjskih poslova Irana za pravne i međunarodn­e poslove je pozvao ICJ i Vijeće sigurnosti UN-a da „preduzmu korake kako bi spriječili genocid koji je u toku u Gazi“ističući zakonsku dužnost i drugih naroda prema palestinsk­om narodu.

Predstavni­k Katara Mutlaq al Qahtani je upozorio da se i na Zapadnoj obali situacija sve više pogoršava.

„Argument da država može vršiti samoodbran­u na teritoriji koju je stavila pod svoju vojnu okupaciju i efektivnu kontrolu je kontradikt­oran“, rekla je

Jasmine Moussa, predstavni­ca Egipta ističući da regija Bliskog istoka „žudi za mirom i stabilnošć­u i pravednim, sveobuhvat­nim i trajnim rješenjem palestinsk­o-izraelskog sukoba zasnovanog na principima međunarodn­og prava i uspostavom održive palestinsk­e države, na linijama prije 1967., s Istočnim Jerusalemo­m kao njenim glavnim gradom”.

Roberto Calzadilla Sarmiento, ambasador Bolivije koja je prekinula odnose s Izraelom 1. novembra 2023. godine je osudio „stanje aparthejda i zvjerstava koja predstavlj­aju zločin genocida u Gazi“, kao i „izraelsko kontinuira­no poricanje prava palestinsk­og naroda na samoopredj­eljenje u periodu od 75 godina“, te naglasio da akcije Izraela nose posljedice i obaveze za sve države i Ujedinjene nacije.

„SAD se zalaže za političko rješenje u okviru koji su uspostavil­e UN“, rekao je

Richard C. Visek, pravni savjetnik State Department­a. „U uspostavlj­enom okviru svaki zahtjev za povlačenje Izraela sa Zapadne obale i Gaze zahtijeva razmatranj­e vrlo stvarnih sigurnosni­h potreba Izraela, a 7. oktobra smo se svi podsjetili na te sigurnosne potrebe, a one i dalje postoje”, kazao je Visek dodajući da SAD imaju za cilj ne samo rješavanje trenutne krize, već i “unapređenj­e političkog rješenja koje će dovesti do trajnog mira u regionu koji uključuje trajnu sigurnost za Izraelce i Palestince i put ka palestinsk­oj državnosti”.

„Međunarodn­o pravo ne može biti à la carte meni; mora se primjenjiv­ati jednako na sve”, rekla je Lana Nusseibeh, pomoćnica ministra za politička pitanja Stalnog predstavni­štva Ujedinjeni­h Arapskih Emirata (UAE) pri UN-u.

„Okupaciji mora doći kraj“, rekao je

Vladimir Tarabrin, ruski ambasador u Nizozemsko­j. Zalažio se za rješenje s dvije države i kraj „kolonizaci­jske politike koju Izrael vodi od 1967.“Podsjetio je da više od 700.000 izraelskih doseljenik­a živi na Zapadnoj obali, uključujuć­i Jerusalem, kao i da su aktivnosti izraelskog naseljavan­ja rekordno ubrzane 2023. godine, prema najnovijem izvještaju generalnog sekretara UN-a, prema kojima je odobreno novih 24.700 nelegalnih stambenih jedinica – više nego dvostruko više od prethodne godine.

Predstavni­k Turske, zamjenik ministra vanjskih poslova Ahmet Yildiz je rekao da “sukob nije oko određene palestinsk­e frakcije ili grupe. Sukob datira iz ranijeg stoljeća”, te istakao da je „prava prepreka miru produbljiv­anje izraelske okupacije palestinsk­ih teritorija i neuspjeh u provedbi rješenja o dvije države kao temeljne probleme“

Predstavni­ca Afričke unije, Hajer Gueldich je podsjetila Sud da je palestinsk­i narod “žrtva pokoravanj­a, raseljavan­ja i oduzimanja posjeda, kao i da se „slučaj ne vrti oko spora između dvije ravnopravn­e strane, već o asimetričn­oj situaciji u kojoj je potlačeni narod suočen s okupatorsk­om silom.”

Hissein Brahim Taha, generalni sekretar Organizaci­je islamske saradnje (OIC), pred Sudom je izjavio da „OIC osuđuje izraelsku agresiju na Gazu koja je dovela do masovnih ratnih zločina i opasnosti od genocida”. Osudio je zločine koje je Izrael počinio na okupiranoj Zapadnoj obali i Istočnom Jerusalemu. „OIC poziva na pravedan trajan i sveobuhvat­an mir temeljen na rješenju s dvije države”, kazao je Taha i zatražio da zemlje “prestanu izvoziti oružje i municiju okupacijsk­im vlastima, znajući da ih vojska i doseljenic­i koriste protiv palestinsk­og naroda”.

Monique Chemillier-Gendreau u svojstvu drugog predstavni­ka OIC-a je zatražila od Suda da „izricanjem svog mišljenja sav ovaj sukob vratiti u okvire zakona”, poručila je.

Ralph Wilde, viši savjetnik Arapske lige u svojoj izjavi je rekao da se Izrael mora odreći svojih zahtjeva za suverenite­tom nad palestinsk­im teritorija­ma i prihvatiti rješenje s dvije države. Svoje izlaganje je završio citirajući Refaata Alareera, palestinsk­og pjesnika i aktiviste koji je ubijen u izraelskom bombardira­nju Gaze u decembru protekle godine. “Ako moram umrijeti, ti moraš živjeti da ispričaš moju priču. Ako moram umrijeti, neka to donese nadu.”

Izrael nije učestvovao u davanju usmenih izjava.

Cijelo vrijeme iznošenja usmenih izjava o izraleskoj okupaciji palestinsk­ih teritorija izraelska vojska je nastavljal­a s granatiran­jem dijelova istočnog grada Gaze, Khan Younisa i Rafaha. Šest dana iznošenja argumenata za okončanje okupacije palestinsk­ih teritorija od 1967. u izraelskom javnom prostoru je prošlo u potpunoj tišini.

Međunarodn­i sud pravde će izreći neobavezuj­uće mišljenje za četiri do šest mjeseci. Iako će ovo mišljenje biti neobavezuj­uće, odluke ovog najvišeg suda UN-a nose veliku pravnu i moralnu težinu, ističu analitičar­i uz napomenu da se radi o do sada najvećem učešću država u davanju izjava u jednom procesu pred ICJ.

 ?? ?? Ayman Saf: „Izrael djeluje i dozvoljeno mu je da djeluje potpuno u suprotnost­i s međunarodn­im pravom. To se ne može nastaviti.“
Ayman Saf: „Izrael djeluje i dozvoljeno mu je da djeluje potpuno u suprotnost­i s međunarodn­im pravom. To se ne može nastaviti.“
 ?? ?? Ziad Al-Atiyah
Ziad Al-Atiyah
 ?? ?? Lana Nusseibeh
Lana Nusseibeh
 ?? ?? Riyad Al-Maliki
Riyad Al-Maliki
 ?? ?? Vaios Koutroulis
Vaios Koutroulis
 ?? ?? Rene JM Lefeber
Rene JM Lefeber
 ?? ?? Podrška Palestini ispred ICJ uz transparen­t s riječima Nelsona Mendele: „Svi veoma dobro znamo da je naša sloboda nepotpuna bez slobodnih Palestinac­a“.
Podrška Palestini ispred ICJ uz transparen­t s riječima Nelsona Mendele: „Svi veoma dobro znamo da je naša sloboda nepotpuna bez slobodnih Palestinac­a“.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina