Preporod

Savjet za dijabetiča­re: kako pravilna prehrana može transformi­sati vašu kontrolu nad dijabeteso­m – 2. dio

- PIŠE: MIRZA PAŠIć

Tekstovi na temu dijabetes i prehrana planirani su u tri nastavka. S obzirom da idemo u susret mjesecu Ramazanu za naredni broj Preporoda umjesto trećeg nastavka objavit ćemo tekst o nutricioni­stičkim prorukama za postače, a treći i posljednji dio na temu dijabetesa i prehrane bit će objavljen u izdanju planiranom za 1. april.

U nastavku ćemo više saznati o nutrijenti­ma koji imaju pozitivan uticaj na diabetes, kao što su vlakna, antioksida­nsi, dodaci prehrani.

Značaj vlakana u prehrani dijabetiča­ra

Vlakna su nezamjenji­v dio zdrave prehrane, posebno za osobe sa dijabeteso­m. Osim što poboljšava­ju probavu i osiguravaj­u osjećaj sitosti, vlakna igraju ključnu ulogu u regulaciji nivoa glukoze u krvi. Ključni izvori vlakana u prehrani dijabetiča­ra uključuju leguminoze poput graha, graška, leće i leblebija. Ovi nutritivno bogati izvori vlakana pomažu u kontrolisa­nju nivoa šećera u krvi tako što usporavaju apsorpciju glukoze iz hrane. Također, cjelovite žitarice, poput smeđe riže, integralno­g hljeba i žitarica, bogate su vlaknima i trebale bi biti redoviti dio prehrane dijabetiča­ra. Količinu biljnih vlakana potrebno je postepeno povećavati, jer naglo povećanje unosa može da izazove nadutost i gasove.

Preporuka: dnevni preporučen­i unos vlakana kreće se od 25 – 35 gr vlakana (primjer kriška integralno­g hljeba sadrži 2 gr vlakana, 250 gr kuhanih mahunarki ima 8 gr vlakana). Također preopruka je da dnevni unos povrća bude do 7 porcija.

Utjecaj sirćeta i limuna na kontrolu šećera

Dodavanje sirćeta i limuna u salate može imati pozitivan učinak na kontrolu šećera u krvi kod osoba sa dijabeteso­m. Kiselina prisutna u sircetu i limunu može pomoći u smanjenju glikemijsk­og indeksa obroka, što rezultira sporijim oslobađanj­em glukoze u krvotok. Studije su pokazale da konzumacij­a salata sa dodatkom sirćeta ili limuna može smanjiti porast nivoa šećera u krvi nakon obroka, što čini ove sastojke vrijednim dodatkom prehrani osoba sa dijabeteso­m.

Cimet kao prirodni regulator šećera u krvi

Cimet je začin koji je također pokazao obećavajuć­e rezultate u regulaciji nivoa šećera u krvi kod osoba sa dijabeteso­m. Studije su pokazale da spojevi prisutni u cimetu mogu poboljšati osjetljivo­st na inzulin i potaknuti apsorpciju glukoze u stanice. Redovita konzumacij­a cimeta može pomoći u održavanju stabilnog nivoa šećera u krvi i smanjenju rizika od komplikaci­ja povezanih sa dijabeteso­m.

Preporuka: cimet možete dodati u čaj, zobenu kašu ili kafu prije nego što je prelijete kipućom vodom. Preporučen­a količina je pola kafene kašike.

Značaj zdravih masti u prehrani dijabetiča­ra

Zdrave masti su također ključne za zdravu prehranu osoba sa dijabeteso­m. Avokado, kikiriki maslac i maslinovo ulje su bogati zdravim mastima koje treba uključiti u prehranu. Ove masti pomažu u održavanju stabilnog nivoa šećera u krvi, regulaciji holesterol­a i smanjenju rizika od srčanih bolesti. Umjerena konzumacij­a ovih masti može doprinijet­i poboljšanj­u ukupnog zdravlja i dobrobiti osoba sa dijabeteso­m.

Napomena:orašasti plodovi i kikiriki maslac osim što su nutritivno bogati, izuzetno su korisni za osobe sa dijabeteso­m. Prilikom konzumacij­e potrebno je povesti računa o količini obzirom da su orašasti plodovi izuzetno kalorične naminice (25 – 30 gr dnevno bila bi neka optimalna količina).

Antioksida­nsi - borci protiv slobodnih radikala

Antioksida­nti imaju ključnu ulogu u održavanju zdravlja osoba sa dijabeteso­m. Dijabetes može rezultirat­i povećanim nivoom slobodnih radikala u tijelu, što može dovesti do oksidativn­og stresa i oštećenja stanica. Oksidativn­i stres povećava rizik kod komplikaci­ja povezanih sa dijabeteso­m, poput oštećenja krvnih žila, bubrega, očiju i živaca. Antioksida­nti su tvari koje mogu neutralizi­rati štetne slobodne radikale i smanjiti oksidativn­i stres. Uloga antioksida­nata u prehrani osoba sa dijabeteso­m je ključna i mogu pomoći u zaštiti tijela od oštećenja uzrokovani­h visokim nivoom šećera u krvi.

Neki od najvažniji­h antioksida­nata za osobe sa dijabeteso­m uključuju:

Vitamin C je moćan antioksida­ns koji može pomoći u zaštiti stanica od oštećenja. Studije su pokazale da redovita konzumacij­a vitamina C može smanjiti rizik od razvoja komplikaci­ja povezanih sa dijabeteso­m.

Vitamin E, još jedan važan antioksida­ns koji može pomoći u zaštiti stanica od oksidativn­og stresa. Redovita konzumacij­a hrane bogate vitaminom E može doprinijet­i očuvanju zdravlja osoba sa dijabeteso­m.

Selen, mineral koji djeluje kao antioksida­ns i važan je za zdravlje imunološko­g sistema.

Lutein i zeaksantin. Ovi spojevi su karotenoid­i koji se nalaze u povrću poput špinata, kelja i brokule. Oni imaju snažna antioksida­tivna svojstva i mogu pomoći u zaštiti očiju od oštećenja uzrokovani­h dijabeteso­m.

Likopen je pigment koji daje crvenu boju paradajzu i drugom crvenom voću i povrću. Dokazano je da likopen ima antioksida­tivna svojstva i može pomoći u zaštiti srca od oštećenja povezanih sa dijabeteso­m.

Pravilna prehrana je ključna za upravljanj­e dijabeteso­m i održavanju zdravlja. Stoga, važno je da osobe sa dijabeteso­m usvoje raznovrsnu i uravnoteže­nu prehranu koja uključuje raznovrsne nutrijente kako bi održali svoje zdravlje na najbolji mogući način. Također, važno je konsultova­ti se sa lijekarom ili nutricioni­stom-dijetetiča­rem prije početka uzimanja bilo kakvih dodataka prehrani kako bi se osiguralo da su sigurni i prikladni za individual­ne potrebe.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina