Preporod

Sistem treba graditi, a ne razgrađiva­ti

- SAFET POZDER

Dva momenta su interesant­na. Prvo, ako uzmemo u obzir da je ključni uslov za obavezu izdvajanja zekata nisab i ako znamo kolika je trenutna visina nisaba, pa prostom matematiko­m izračunamo najmanji iznos koji se, kao zekat, mora izdvojiti, jasno je da dobar dio, da ne kažem većina, naših džematlija nije u kategoriji obaveznih davalaca zekata. Nekako sam siguran da upravo oni koji nisu obavezni dati zekat nastupaju najžustrij­e u svojim polemikama i atacima. Drugo, svi poznajemo bar ponekog pojedinca ili organizaci­ju koji, mimo Islamske zajednice, rade na ukupljanju zekata. Možda mi je promaklo, ali nisam zapazio da su se takvi pretrgli transparen­tnošću kad je u pitanju raspodjela ukupljenog. A, iskreno, i što bi, kad im to gotovo niko i ne traži. Ovim apsolutno ne imputiram tezu da Islamska zajednica ne treba biti transparen­tnija. Ne da treba, nego mora. Islamska zajednica je sistem, a tamo gdje nema sistema, ima anarhije i “može svakako” djelovanje. Ima li potrebitih u našim džematima do kojih ta sredstva neće doći? Ima. Šta je, onda, rješenje?

Rješenje je, najprije, podržati Bejtul-mal, a onda pratiti i biti korektiv konačnoj realizacij­i ove akcije. Rješenje je uporno ukazivati svojim džematskim odborima, imamima i medžlisima na ljude koji su u stanju potrebe i mimo ramazana. Da, potrebite džematlije se uz ramazan imaju na umu - godinama svjedočim tome - ali ih se mimo ramazana malo ko sjeti.

Da, srca nam smekšaju, pa ih uz ramazan obradujemo svojim vitrama, ali, ruku na srce, hoćemo li ih se sjetiti u ševvalu, redžebu, muharremu...? Svjedočim i tome da ih se Islamska zajednica sjeti i tada. Islamska zajednica je sistem, kakav-takav, ali sistem, a sistem treba graditi, a ne razgrađiva­ti. O učincima Bejtul-mala ću kazati samo da, koliko god je do sada moj povratničk­i medžlis sakupio, bar duplo više nam se vraćalo iz zajedničko­g fonda. Bez tih sredstava teško da bismo mogli funkcionis­ati i teško da bi se ezan redovno čuo, i na Jablaničko­m i na Ramskom jezeru.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina