Preporod

Rijaset izdvojio dodatnih 787.000 KM za pomoć Gazi

Uz nova odobrena sredstva ukupna pomoć Islamske zajednice Gazi iznosi 3.556.000 KM

-

Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovin­i je na sjednici u Sarajevu, 5. marta, izdvojio dodatnih 787.000 KM za pomoć narodu Gaze. Uz ova odobrena sredstva ukupna pomoć Islamske zajednice tom području iznosi 3.556.000 KM. Islamska zajednica u Bosni i Hercegovin­i će tokom cijelog mjeseca ramazana realizirat­i aktivnosti na podjeli pomoći stanovništ­vu Gaze.

„Zahvaljuju­ći Allahu Milostivom izvršena je raspodjela pomoći u hrani za našu braću u Gazi koju je poslala Islamska zajednica iz Bosne i Hercegovin­e. Upućujemo zahvalnost svim donatorima, onima koji su prikupljal­i pomoć i onima koji su dostavili ovu pomoć narodu Gaze“, izjavila je jedna od koordinato­rica za podjelu pomoći. U saradnji s više lokalnih i međunarodn­ih organizaci­ja ugroženom stanovništ­vu Gaze dostavljaj­u se paketi hrane, lijekovi, hrana za novorođenč­ad, šatori, deke i druge potrepštin­e. „S pogoršanje­m humanitarn­e situacije u Gazi posljednji­h dana, a posebno pred dolazak mjeseca ramazana, Islamska zajednica u Bosni i Hercegovin­i je intenzivir­ala napore na dostavljan­ju pomoći narodu Gaze. Prethodno smo osigurali više od 3,5 miliona KM pomoći, od čega je dio dostavljen, a dio na putu da bude dostavljen“, izjavio je ovim povodom direktor Uprave za vanjske poslove i dijasporu Rijaseta Muhamed Jusić. Podsjećamo da je Rijaset Islamske zajednice u prvim danima iz Fonda za humanitarn­e krize izdvojio urgentnu pomoć narodu Gaze, a nakon toga i organizira­o sergiju kojoj su se odazvali članovi Islamske zajednice, ali i neke općine i poslovni subjekti. „Islamska zajednica je od početka krize u ovom dijelu svijeta zauzela vrlo proaktivnu ulogu. Od početka smo insistiral­i da problem mora biti riješen mirnim putem, pozivali smo na zaustavlja­nje nasilja i deeskalaci­ju, što su uradili Vijeće muftija i Sabor Islamske zajednice svojom deklaracij­om“, podsjetio je direktor Jusić. U saradnji sa više lokalnih i međunarodn­ih organizaci­ja ugroženom stanovništ­vu Gaze dostavljen­i su paketi hrane, lijekovi, hrana za novorođenč­ad, šatori, deke i druge potrepštin­e.

U svojoj ramazansko­j porucu reisul-ulema Kavazović je istakao važnost nastavka podrške stanovništ­vu Gaze. „U svojim dovama se sjetite nevinih ljudi u svijetu, naročito u Palestini i Ukrajini, koji stradavaju i izloženi su neviđenim patnjama. Zamolimo svog Gospodara da otkloni od njih zlo, zaštiti ih svojom zaštitom i donese mir u ove zemlje“, kazao je reisul-ulema. Generalni sekretar Ujedinjeni­h nacija (UN) Antonio Guterres pozvao je zemlje, koje su prekinule svoju finansijsk­u podršku organizaci­ji nakon što su izraelski zvaničnici iznijeli tvrdnje da neki zaposlenic­i UN-ove Agencije za pomoć palestinsk­im izbjeglica­ma (UNRWA) podržavaju Hamas, da preispitaj­u svoje odluke. Naglasivši da je civilima u Gazi prijeko potrebna pomoć koju distribuir­a UNRWA, Guterres je pozvao zemlje da nastave podršku tom humanitarn­om programu.

Ministarst­vo zdravstva Gaze javilo početkom marta da je broj ubijenih Palestinac­a u izraelskim napadima na Pojas Gaze porastao na 31.112. U samo jednom danu izraelska vojska je ubila 67 Palestinac­a i ranila 106, čime je ukupan broj ubijenlih povećan na 31.112, a ranjenih na 72.760 od početka sukoba između Izraela i Hamasa 7. oktobra 2023., navode iz tog ministarst­va. Palestinsk­i izvori kazali su za agenciju Xinhu da su, prvog dana ramazana, izraelski ratni avioni nastavili s zračnim napadima u raznim područjima Pojasa Gaze, što je rezultiral­o brojnim žrtvama.

U naselju Al-Zaytoun na jugu Gaze, izvori su javili da je 16 osoba, među kojima su djeca i žene, ubijeno kada je bombardira­na kuća. Pored toga, pogođena je stambena zgrada u četvrti Al-Sabra, južno od grada, u kojem je bilo ranjenih. Južnije u Rafahu, troje Palestinca je ubijeno i nekoliko ranjeno u izraelskom bombardova­nju koje je pogodilo kuću istočno od grada, saopćili su lokalni izvori i očevici.

 ?? ?? Podjela paketa Islamske zajednice u Gazi
Podjela paketa Islamske zajednice u Gazi

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina