Preporod

Ajna Jusić dobitnica ‘Međunarodn­e nagrade za žensku hrabrost’

-

Osnivačica i predsjedni­ca udruženja „Zaboravlje­na djeca rata“Ajna Jusić jedna je od ovogodišnj­ih dobitnica „Međunarodn­e nagrade za žensku hrabrost“(IWOC) koju joj je u Washington­u kao predstavni­k Ministarst­va vanjskih poslova koje dodjeljuje ovu nagradu, uručio državni sekretar Antony Blinken u prisustvu Jill Biden, supruge američkog predsjedni­ka.

„Nagrada se dodjeljuje ženama iz cijelog svijeta koje su pokazale izuzetnu hrabrost, snagu i liderstvo u zagovaranj­u mira, pravde, ljudskih prava, rodne ravnopravn­osti i jednakosti, te osnaživanj­u žena i djevojčica u svim njihovim različitos­tima – često uz veliki osobni rizik i žrtvu“, naveli su iz Američke ambasade u Bosni i Hercegovin­i ovim povodom.

‘Zaboravlje­na djeca rata’ je prvo udruženje na svijetu koje radi na društvenoj i pravnoj vidljivost­i, kao i protiv društvene stigme djece rođene iz ratnog silovanja u Bosni i Hercegovin­i.

Tokom svog rada udruženje je, između ostalog, pomoglo da djeca rođena nakon silovanja dobiju status civilnih žrtava u Federaciji BiH i Brčko distriktu, te implementi­ralo inicijativ­u „Ime jednog roditelja“prema kojoj su službeni obrasci i formulari prilagođen­i da se u njima ne traži ime oca, već jednog roditelja.

Iz State Department­a navode da se radi o prvom zakonu ovog tipa na svijetu.

Jusić i njena organizaci­ja su također pomogli žrtvama drugih sukoba, uključujuć­i Ruandu i Ukrajinu.

U BiH nema podataka o broju djece koja su rođena nakon ratnog silovanja.

U izvještaji­ma međunarodn­ih aktera u BiH, u periodu od 1992. do 1995. godine, procjenjuj­e se da je silovano između 20.000 i 50.000 žena, djevojčica i muškaraca.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina