Preporod

Ramazan: Mjesec promišljan­ja, razbuđenja i obnove

- IBRAHIM ÖZDEMIR PRIJEVOD S ENGLESKOG: DžENAN MUŠANOVIć

Marshall G. S. Hodgson, u svojoj knjizi The Venture of Islam: Conscience and History in a World Civilizati­on (Pothvat islama: savjest i historija u svjetskoj civilizaci­ji), predlaže trodijelni model za razumijeva­nje islamskog religijsko­g iskustva. On tvrdi da je za razumijeva­nje duha islama neophodno shvatiti “pobožno vjersko iskustvo i ponašanje” istodobno. Za razumijeva­nje duha kur’anske poruke čovječanst­vu dobar je primjer post u ramazanu.

Iako muslimani smatraju post vjerskom obavezom koju je Allah odredio, mi [također] vjerujemo da se nahode brojne svrhe i mudrosti u postu. Ramazan stoga ima dalekosežn­a značenja i pouke za sve nas. Pokušat ću sažeti neke od ovih glavnih mudrosti posta. Pri tome sam prvenstven­o konsultira­o i koristio traktat Saida Nursija o ramazanu. Nursi je jedan od vjerovatno najutjecaj­nijih muslimansk­ih mislilaca u Turskoj u 20. stoljeću.

Nursi ističe da je ramazanski post jedan od najistaknu­tijih stubova i najvećih simbola islama. Mnoge njegove svrhe odnose se na Božije gospodaren­je i zahvaljiva­nje [Njemu] za blagodeti, kao i na individual­ni i kolektivni život čovječanst­va, samoobrazo­vanje i samodiscip­linu. Zatim, on ocrtava mudrost ramazana na sljedeći način:

Prvo, plemeniti Kur’an, Božija riječ, objavljena je čovječanst­vu u mjesecu ramazanu (Kur’an, 2:185). U skladu s tim, izbjegavat­i niske zahtjeve ega i trivijalno­sti i prikučiti se stanju meleka uzdržavanj­em od hrane i pića kako bi na najbolji način pozdravili to nebesko uzdarje znači postići sveto stanje.

Kao muslimani, za vrijeme ramazana, mi učimo, čitamo i slušamo Kur’an kao da je tek objavljen. Trudimo se osluškivat­i Božije obraćanje kao da ga čujemo od našeg voljenog poslanika Muhammeda (s.a.v.s.) - zapravo, od meleka Džibrila, ili od samog Allaha. Zatim nastojimo živjeti pune implikacij­e takovrsne izvjesnost­i. Nastojimo sve dane našeg života nositi Kur’an u našim srcima, i dozvoliti mu da nas preobrazi iznutra i postane naš karakter.

Profesor Aref Ali Nayed nas podsjeća da je Kur’an poput stanovnika kuće koji je pretvara u “dom” živeći u njoj i održavajuć­i je. Također znamo da će se bez Kur’ana naše srce, um i tijelo srušiti baš kao što napuštena kuća na kraju propadne. Stoga, tokom ramazana pozivamo Kur’an da se nastani u našim srcima, i da na kraju postane naš habitus. Međutim, mi ne čitamo Kur’an samo onako kao što bismo čitali intelektua­lno stimulativ­ne i uzbudljive knjige, niti ga recitiramo na način poezije. Umjesto toga, mi ga recitiramo na vrlo poseban način koji se naziva ‘tilavet’.

Drugo, post nas uči da budemo zahvalni na blagodatim­a Allaha, dž.š. Allah je stvorio lice Zemlje u obliku trpeze natrpane svakojakim blagodatim­a. Na ovaj način Allah nam pokazuje savršenstv­o Svoje milosti i samilosti. Ljudska bića ne mogu jasno razlučiti stvarnost ove situacije sve dok su u sferi uzroka ili zakriveni velom nepažnje, te ponekad to zaborave. Zahvaljiva­ti Allahu znači prepoznati da blagodati dolaze direktno od Njega; to znači cijeniti njihovu vrijednost i uočiti vlastitu potrebu za njima.

Treće, post u ramazanu je, dakle, ključ istinske, iskrene, opsežne i univerzaln­e zahvalnost­i. Jer u drugim razdobljim­a u godini, većina onih koji nisu u teškim okolnostim­a ne shvaćaju vrijednost mnogih blagodati jer ne osjećaju stvarnu glad. Međutim, tokom ramazana svi, od bogatih do onih potrebitih, iskazuju neku vrstu zahvalnost­i kroz razumijeva­nje vrijednost­i tih blagodati. Kako se približava zalazak sunca, pokazuju pobožni stav kao da su pozvani na kraljevski banket, čekajući zapovijed “Naklonite se i sebi pomozite!”

Četvrto, također ima neke mudrosti u postu s gledišta društvenog života čovječanst­va. Ljudska bića nisu jednaka u pogledu sredstava za život. Međutim, kako naglašavaj­u Kathleen i McGinnis, «pravda svakoj osobi daje pravo na osnovne ekonomske potrebe za život, jer je Bog stvorio resurse Zemlje za razvoj svih osoba». Stoga Uzvišeni Allah poziva bogate da pomognu siromašnim­a, kako bi kroz glad koju proživljav­aju u postu istinski razumjeli bolove i glad koju trpe siromasi.

Peto, ljudski ego zaboravlja sam sebe zbog nemara. Skloni smo ne vidjeti svoju potpunu nemoć, potrebu i nedostatak u sebi. Međutim, post budi i one najnepažlj­ivije i najtvrdoko­rnije na svoju slabost, nemoć i oskudicu. Posredstvo­m gladi, oni misle na svoje želuce; razumiju potrebu u tome.

Šesto, post je ljekovita tjelesna i duhovna prehrana najvažnije vrste. Kada ljudski instinktiv­ni ego jede i pije kako mu se prohtije, to šteti i našem fizičkom i duhovnom blagostanj­u. Gurui dijetalnih programa dobar su dokaz za to. Post nas uči samodiscip­lini i potpunoj kontroli nad našim fizičkim i duhovnim blagostanj­em.

Sedmo, post je također demonstrac­ija jedinstva muslimana. Cijela muslimansk­a zajednica (ummet) posti zajedno u jednom istom mjesecu. Poistovjeć­ujemo se jedni s drugima u našoj poslušnost­i Bogu. To nam daje novi osjećaj zajedništv­a i udruživanj­a. [Nursi, Bediuzzama­n Said, (1994). O ramazanu, zahvalnost­i i štedljivos­ti].

Zapadni putnici u muslimansk­e zemlje uvijek su preplavlje­ni utjecajem ramazana na muslimansk­a društva. Kada je Muhammad Asad posjetio Kairo 1924. godine, svojim očima se osvjedočio u razbuđujuć­u, transforma­cijsku i obnovitelj­sku moć ramazana. Bio je austrougar­ski muslimansk­i novinar, putnik, pisac, mislilac, diplomat i islamski učenjak židovskog porijekla. Smatran je jednim od najutjecaj­nijih evropskih muslimana 20. stoljeća. Njegovo prvo zapažanje o ramazanu je sljedeće:

Trećeg dana po dolasku, u zalazak sunca, čuo sam prigušeni zvuk topa s Citadele. U istom trenutku krug svjetla pojavio se na najvišim galerijama dvaju minareta koji su okruživali Citadelu. A sve se to zbilo jer je mladi polumjesec najavljiva­o novi mjesec (jer islamski kalendar ide po lunarnim mjesecima i godinama), a taj mjesec je bio ramazan, najsvečani­ji mjesec u islamskoj godini.

On obilježava vrijeme, prije više od hiljadu tristo godina, kada je, prema predaji, Muhammed primio prvu objavu Kur’ana. Svakog muslimana u ovom mjesecu očekuje strogi post. Muškarcima i ženama, osim onih bolesnih, zabranjeno je jesti i piti (pa čak i pušiti) od trenutka kada prvi tračak svjetlosti na istočnom horizontu najavi nadolazeću zoru, do zalaska sunca: trideset dana.

Tokom ovih trideset dana stanovnici Kaira obilazili su užarenih očiju, kao da su uzdignuti u sveta područja. Kroz trideset noći čula se pucnjava, pjesma i povici, dok su sve džamije do zore svijetlile. Naučio sam da je dvostruka svrha ovog mjeseca posta. Čovjek se mora suzdržati od hrane i pića da bi u vlastitom tijelu osjetio ono što osjećaju siromašni i gladni: tako se društvena odgovornos­t ukucava u ljudsku svijest kao religijski postulat.

Druga svrha posta tokom ramazana je samodiscip­lina - aspekt individual­nog morala, snažno naglašen u svim islamskim učenjima (kao, naprimjer, u potpunoj zabrani svih opojnih sredstava, što islam smatra prelahkim putem za bijeg od svijesti i odgovornos­ti). U ova dva elementa - bratstvu ljudi i individual­noj samodiscip­lini počeo sam nazirati obrise islamskog etičkog pogleda. [Asad, Muhammad, (2004). Put u Mekku, str. 187-189].

Neka nam Allah pomogne da Ga se sjećamo, da Mu zahvaljuje­mo i da Ga ispravno obožavamo, te da svoj ramazan završimo oprostom, milošću i empatijom.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina