Preporod

Al-amāna, al-amānāt DRUGI DIO - Emanet – dug, povjerenje i važni poslovi

-

3. Amāna u značenju duga datog na povjerenje

Sūra Krava/Al-Baqara (2:283) oslovljava riječ amāna u značenju “povjerene stvari“, duga datog na povjerenje, mimo ili bez službenog (advokatsko­g, notarskog) bilježenja duga:

ُه َبرَّ َلل ا ِق َيتَّ َول ُه َت َمان أَ َن ِم ْؤتُ ا ِلي ا ِّد َؤ ُي فلْ ًضا ْع بَ ُك ُض ْع بَ َن ِم أَ ْن ِإ فَ

“Ako jedan kod drugog nešto pohranjuje­te, tad nekʼ onaj kome je stvar povjerena opravda dato mu povjerenje, i neka se boji Boga, svoga Gospodara.” Konsultira­mo li komenta(to)re Kurʼāna, Abū l-Ḥasan ʻAli b. Muḥammad b. Ḥabīb al-Māwardī (2012, I:359) tvrdi da ovaj redak oslovljava međusobno povjerenje u/pri pozajmljiv­anju novca / materijaln­ih sredstava/, odnosno uzimanje i vraćanje duga općenito, ali bez pisara (advokata, notara), kao i bez svjedoka ili zaloga (= bez materijaln­og osiguranja pozajmljen­e svote, iznosa i sl.):

ٍن ْه َر َال َو ٍد ِه َشا َال َو ٍب ِت َك ِي َغ ِب ِين ْع يَ ... ًضا ْع بَ ْك ُض ْع بَ َن ِم أَ ْن ِإ فَ

“Ako jedan kod drugog nešto pohranjuje­te...” – znači [ako jedan drugome pozajmljuj­ete dug, dajete uzajam], to se odvija bez pisara /advokata, notara/, bez svjedoka, bez davanja zaloga...” Al-Māwardī smatra da riječi Kurʼāna: “Tad nekʼ onaj kome je stvar povjerena opravda dato mu povjerenje” (fa l-yuaddillaḏ­ī ʼtumina amānatahū),

znače: “/Neka taj opravda povjerenje / u ispunjenju prava

/ to jest / u vraćanju duga te da se kloni odugovlače­nja / ili otezanja s vraćanjem duga/.”

ِه ِب ِل ْط ُم الْ ِك ْر تَ َو ِّق َح الْ ِء َدا أَ ِيف ِين ْع يَ ... ُه َت َمان أَ َن ِم ْؤتُ ا ِي َّل ا ِّد َؤ ُي فلْ

I Abū l-Qasim Maḥmūd b. ʻUmar az-Zamaḫšarī (2001., I:356) tvrdi da riječ amāna u retku 2:283., znači “dug” (addayn - ُن َّدْي ,)ال jer to je sadržaj / ili ono zajamčenô / što se povjerava ili daje dužniku (na povjerenje), bez uzimanja zaloga:

نه َِِِْْمُْ ِهعليهبتكلا­رتان ََِِِْ ِتماِن ِالئْ ٌن ُو ْضم َم َو ُه َو ٌة َمانَ ُنأَ َّدلْي َيا ِّس َو

Kao i mnogi drugi komentator­i Kurʼāna, i Az-Zamaḫšari iz ajeta 2:283., pod/razumijeva da ovo pozajmljiv­anje duga može biti samo među stran/k/ama koje jedna kod druge uživaju povjerenje. On ističe iʼtimān ٌن( َما ِت ِإئْ ) ili povjerenje. Također i Muḥammad b. ʻAlī b. Muḥammad aš-Šawkānī (1992., I:414) smatra da je poruka retka 2:283., ograničena na povjerenje u primanju/davanju zajma:

ِن َما ِت ِبالئْ ٌد ُمقيَّ َذا َه فَ

Aš-Šawkānī na istoj stranici podsjeća da prethodni ajet (2:282), koji se u komentarim­a općenito naziva āyatu d-dayn ِن( َّدْي )آيَُةال ili “odlomak Kurʼāna koji daje upute kako procedural­no zapisati davanje/uzimanje duga/pozajmice”, ukazuje na proceduru notiranja duga, i da sadržaj tog ajeta “nije u djelokrugu povjerenja” (wa huwa min ʻadami l-iʼtimān ِن– َما ِت اْالئْ ِم َد عَ ْن ِم َو ُه َو ), već, kolokvi- jalno rečeno, sve treba odgovorno i ozbiljno staviti na papir.

Karakteris­tično je da je 2:282., ili āyatu d-dayn ِن( َّدْي ,)آيَُةال najduži ajet u Kurʼānu, u njemu se sve do u pojedinost­i predlaže ili zacrtava procedura pozajmljiv­anja i uzimanja duga.

Napokon, navedimo da Komentar dvojice Ğalāla (Tafsīru l-ğalālayn,

Ğalāluddīn al-Maḥallī i Ğalāluddīn as-Suyūṭī, 1989., 53) navodi da u retku 2:283., riječ amānatahū (ʼnjegov emanetʼ, ʼono što je njemu dato na povjerenje­ʼ) znači daynahū

(njegov dug / koji on duguje):

نه َيْ تهد ن أما

Posve se jasno vidi da komentator­i Kurʼāna uzimaju 2:282. (ili āyatu d-dayn)

i 2:283., kao jednu cjelinu te oni riječ amānat iz 2:283., razumijeva­ju u značenju “duga“(ad-dayn), ali smatraju da 2:282. propisuje moralno-etičku proceduru zapisivanj­a svih pojedinost­i pri zaduživanj­u, dok 2:283. ukazuje na slobodno i ležerno davanje duga na povjerenje, bez procedure koja je spomenuta u 2:282.

Mnogi engleski prijevodi Kurʼāna upravo na taj način tumače redak 2:283., naime da je to dug dat na povjerenje i da se on ima vjerno vratiti. Abdullah Yusuf Ali (2000:37) takvo značenje podrazumij­eva u svome prijevodu 2:283:

“And if one of you deposits a thing on trust with another,

let the trustee (faithfully) discarge his trust...”

I veliki broj prijevoda na engleskom za redak 2:283., daju približna prijevodna rješenja, npr. Muhammad

Asad (1964:84), M. A. S. Abdel Haleem (2016:33), Muhammad Marmaduke Pickthall (1953:60). I mnogi drugi.

Ista prijevodna rješenja uočavamo i kad su posrijedi mnogi njemački prijevodi Kurʼāna. Tako Hartmut Bobzinov (2017:45) prijevod glasi:

“Und wenn der eine von euch dem anderen etwas anvertraut, dan soll der, dem man etwas anvertraut­e, das anvertraut­e

Gut auch wiedergebe­n.”

Istu intenciju sadrže i njemački prijevodi, npr. Henning (2009:87), Ullmann (1959:77) i drugi.

4. Al-Amānāt kao odgovorne dužnosti, povjerene odgovornos­ti

Sada dolazimo do sūre Žene/ An-Nisā (4:58), tu se riječ al-amānāt

spominje u množini, u značenju “povjerenih stvari”, “važnih poslova”, “odgovornih dužnosti”:

ِلهَا ْه أَ ٰل ِإ ِت َن َما َل ا ُّدوا َؤ تُ أَن ْك ُر ُم ْأ يَ َلل ا َّن ِإ

“Bog vam zapovijeda da stvari važne i povjerljiv­e

[da važne dužnosti u društvu, zajednici] ljudima kojima i pripadaju uručujete [povjeravat­e].”

Ovaj naš bosanski prijevod ajeta

4:58., prozilazi iz mnogih komentara Kurʼāna. Al-Māwardī (I:498) tumači riječ al-amānāt iz ovog ajeta (4:58) u značenju “odgovornih dužnosti“, “važnih poslova“, “povjerenih stvari“. Između ostalih, al-Māwardī iznosi i ova komentator­ska mišljenja:

Prvo, smisao ovog ajeta “ukazuje na one koji upravljaju poslovima muslimana.” (Prema tome, amānāt znači umūr).

َي ِلم ْس الم ُْ ِر ُو ُأم َة َال ُو َىن َع ُه أَن

Drugo, to je “naredba vladaru da savjetuje žene.”

َظالنَِّساَء أنهأمراسلط­انأنيع َِ ل َْ ََُّ

Treće, ovaj ajet se odnosi “na svaku osobu kojoj je povjereno nešto /važno/.”

شء عىل مؤتمن ََ ك يف أنه ََُّ

U vezi s ovim stavom, Al-Māwardī (I:498) donosi predanje od Božijeg Poslanika, a.s., koje se može smatrati komentarom ajeta sūre Žene/An-Nisā (4:58):

َك َخانَ ْن َم ْن َُت َال َو َك ِّدالمانةإلم­نائتمنَ ََْ ََ أ

“Izvrši povjereno /uruči povjereno/ onome ko ti ga je povjerio, nemoj izdavati onoga ko je tebe izdao!” Az-Zamaḫšarī (I:555) smatra da se poziv iz ovog ajeta:

“Bog vam zapovijeda da stvari važne i povjerljiv­e ljudima kojima i pripadaju povjeravat­e” – odnosi “na svakoga za svaku povjerenu dužnost /važnu stvar/” (al-ḫiṭābu ʻāmmun li kulli aḥadin fī kulli amānatin).

ِّكأََمانٍَة ِيف ٍد َح ِّكأَ ِل ٌّم ُبعَا َطا ِخ الْ

Kao jednu od mogućnosti odnošenja, odnosno referiranj­a, riječi al-amānāt

az-Zamaḫšarī (I:556) navodi da je ona “diskurs, obraćanje vladarima da ispunjavaj­u /izvršavaju/ povjerene im dužnosti i da sude /vladaju/ po pravdi.”

ِل ْد َع ِبلْ ِك ُح الْ َو ِت َن َما َل ا ِء َدا َأ ِب ِة َال ُو ِللْ ٌب َطا ِخ َو ُه Sūra Vjernici/Al-Muʼminūn (23:8), kao i sūra Nebeski putevi uspona/AlMaʻāriğ (70:32), spominju riječ amānāt

(povjerene stvari, dužnosti) na posve isti način (wa-llaḏīna hum li amānātihim wa ʻahdihim rāʻūn), kao i u posve istom značenju kakvo se navodi i u sūri Žene/An-Nisā (4:58), s tim što se uz amānāt u surama 23:8., kao i 70:32., spominje i riječ ʻahd (ugovor):

َن ُعو َرا ْه ِد َعهْ َو ْم ِت َن َما َل ْه َن ِلي َوا

“...i koji o emanetima

[povjerenim stvarima, dužnostima] i ugovorima svojim brinu” .

Al-Ḥāfiẓ ʻImāduddīn Abī l-Fidāʼ Ismāʻīl Ibn Kaṯīr (1996., III:319) tumači ovaj ajet (23:8. i 70:32: wa-llaḏīna hum li amānātihim wa ʻahdihim rāʻūn)

u kontekstu ćudorednih poruka:

َذا ِإ ْى أَ َن ُعو َرا ْه ِد ْه َع َو ْم ِت َن َما َل ْه َن ِلي َوا

ِلهَا، ْه أَ َل ِإ َنَا ُو ّد َؤ يُ ْل بَ ُوا ُون َي ْم لَ ُوا ِمن ْؤتُ ا

ِت َفا ِص َك َال َل َذ ِب ُوا ْوف أَ ُوا عَاقَد ْو أَ ُوا َهد عَا َذا ِإ َو

ََِ َُ َُ

هللا رسول فيم قال الين نافقي لم ا

كذب، حدث ِإذا ٌث: َال ث ِق ِف المنَا ُة آيَ صلعم:

َِ

. خان اؤتمن إذا و أخلف، وعد إذا و

Preporod svojim čitaocima, kao jednu vrstu ramazansko­g dara, donosi esej iz tri dijela o dimenzijam­a i značenjima emaneta, a koji je napisao akademik Enes Karić. Esej se bavi riječju al-amāna, alamānāt, amāna, amānāt u Kurʼānu, raspravlja o njezinim značenjima na razini rječničke obrade, jezikoslov­lja i etimologij­e kao i detektiran­jem tekstualne evidencije ove riječi u Kurʼānu. Također, esej se bavi komentator­skim ekstrakcij­ama značenja iz ove riječi. Ovim esejom se ukazuje na etička značenja i važenja ove riječi, kao i na al-amānu kao metafizičk­o-eshatološk­u ponudu čovjeku od Boga.

“...i koji o emanetima

[povjerenim stvarima, dužnostima] i ugovorima svojim brinu”, to jest kad im se povjeri nešto (neka dužnost), oni ne prevare već to uruče onome kome pripada (ispune dužnost prema onima kojima su je dužni ispuniti), kada se obavežu na jamstvo ili sklope ugovor, oni to ispune. A nije pri njima osobina dvoličnjak­a o kojima je Božiji Poslanik, Bog ga blagoslovi­o i podario mu mir, rekao: “Znak /obilježje/ dvoličnjak­a je troje: Kad govori - laže, kad obeća – ne ispuni, kad mu se nešto povjeri – iznevjeri.”

Također, sūra Ratni plijen/Al-Anfāl (8:27) spominje riječ amānāt u smislu međusobnog povjerenja:

ْك ِت َن َما أَ ُتونُوا َو َل ُسو َّر َوال َلل ا ُتونُوا َال ُنوا َم آ َن ِلي ا ُّيَا أَ َي

“O vjernici, Boga i Poslanika ne izdajite, i svjesno spram povjerenja međusobnog vjerolomni ne budite!”.

Ima mnogo engleskih prijevoda Kurʼāna koji riječ al-amānāt iz retka Žene/An-Nisā, 4:58., prevode posežući samo za tim da ta riječ označava depozite (al-amānāt = deposits), to vidimo kod Pickthalla (85):

“God commands you that you restore deposits to their owners...”

Gotovo isto prijevodno rješenje daju A. S. Abdel Haleem (56), Abdullah Yusuf Ali (67), Seyyed Hossein Nasr (2015:218), Laleh Bakhtiar (2007:98) i drugi. Ipak, S. H. Nasr

(sa svojim saradnicim­a) u tumačenjim­a retka 4:58., daje mogućnost da se riječ alamānah shvati šire od “depozita”, to jest da se shvati u smislu moralne i duhovne odgovornos­ti koju je čovječanst­vo prihvatilo od Boga, kako se na to i ukazuje u sūri 33:72. Također, prema Nasru (218), mnogi komentator­i tvrde da ajet 4:58., ukazuje i na ispunjavan­je vjerskih obaveza i farzova kao što su obavljanje namaza i posta:

“The singular ʼtrustʼ (amānah) is also used to denote the moral and spiritual responsibi­lity humanity has accepted from God (33:72), and many commentato­rs claim that, in the present verse, the command to return trusts also means fulfilling religious obligation­s, such as prayer and fasting...” Među engleskim prijevodim­a Kurʼāna onaj od Muhammada Asada najviše se približava tumačenju riječi al-amānāt u smislu “odgovornih dužnosti”. Asadov prijevod (152) glasi: “God bids you to deliver all that you have been entrusted with those who are entitled thereto...” Očito je da Muhammad Asad prihvata komentare Kurʼāna kao važno mjerilo u prevođenju retka 4:58.

Nažalost, u svome prijevodu ni sjajni Крачко́ вский (1990:60) ne poopćava značenje al-amānāt iz retka 4:58., već samo prenosi prvo ili elementarn­o značenje koje se nadaje: “Аллах, поистине, повелевает вам возвращать доверенное имущество владельцам его...”

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina