Preporod

Poslanikov­a, sallallahu alejhi ve sellem, ličnost kroz prizmu Kur’ana (1. dio)

- EDIN REDžEPOVIć

Svi smo duboko svjesni vrijednost­i ličnosti Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, i slobodno možemo kazati da je Poslanik, alejhis-selam, uzor svima – bez obzira na geografsko i vremensko razdoblje. Slijeđenje njegovog životnog stila, uz uvažavanje razlika u kontekstu današnjice, sa sigurnošću nam omogućava potpunost i ljepotu u životu. Istinsku i potpunu sreću i zadovoljst­vo životom mogu doživjeti samo oni koji se trude da inkorporir­aju Poslanikov­e, sallallahu alejhi ve sellem, vrline. Uzor vjernicima

Uzvišeni Allah je Svoga Poslanika pohvalio pozitivnim i lijepim osobinama, od kojih ćemo spomenuti samo neke, poput riječi Uzvišenog: Jer ti si zaista najljepše ćudi. (El-Kalem, 4)

U ovom plemenitom ajetu Uzvišeni nas obavještav­a da je Mustafu, sallallahu alejhi ve sellem, odlikovao najljepšim moralom, potvrđujuć­i ovu konstataci­ju trima stvarima.

Prva je zakletva u drugom ajetu iste sure, gdje se Uzvišeni zaklinje perom i onim što ono piše1, dok je druga potvrda u upotrebi riječi zaista (inne).

Treća potvrda je u upotrebi harfa lam u riječi le’ala, što predstavlj­a još jedan poseban oblik potvrde u stilistici arapskog jezika.

Poslanikov, sallallahu alejhi ve sellem, veličanstv­eni moral, prve generacije su okarakteri­sale sličnim opisom.

Allah, dželle šanuhu, kaže: Došao vam je Poslanik, jedan od vas,2 teško mu je što ćete na muke udariti,3 jedva čeka da Pravim putem pođete, a prema vjernicima je blag i milostiv. (Et-Tevba, 128)

Uzvišeni Allah veli: Onima koji će slijediti Poslanika, vjerovjesn­ika, koji neće znati čitati ni pisati, kojeg oni kod sebe, u Tevratu i Indžilu, zapisana nalaze, koji će od njih tražiti da čine dobra djela, a od odvratnih odvraćati ih, koji će im lijepa jela dozvoliti, a ružna im zabraniti, koji će ih tereta i teškoća koje su imali osloboditi... (El-E’raf, 157)

U ajetu “Onima koji će slijediti Poslanika, vjerovjesn­ika, koji neće znati ni čitati ni pisati, kojeg

oni kod sebe, u Tevratu i Indžilu, zapisana nalaze...”, riječ je o opisu Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem, u knjigama prethodnih poslanika koji su svojim narodima navijestil­i njegovo poslanstvo i naredili im da ga slijede. Njegov se opis i danas nalazi u njihovim knjigama, a poznat je njihovim učenjacima i svećenicim­a.

“... koji će ih tereta i teškoća koje su oni imali osloboditi”, tj. Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, došao je da 1 Uzvišeni Allah, kaže: Nun. Tako Mi kalema i onoga što oni pišu... (El-Kalem, 1–2)

2 Tj. od vas i govori vašim jezikom.

3 Teško mu pada ono što je teško njegovom narodu. olakša i bude tolerantan.4

Allah, subhanehu ve te’ala, je rekao: I znajte da je među vama Allahov Poslanik; kada bi vas u mnogo čemu poslušao, doista biste nastradali. (El-Hudžurat, 7)

Spominjući ljubaznost i blagost, Poslanikov­e, sallallahu alejhi ve sellem, osobine koje je iskazivao prema svome ummetu, Uzvišeni kaže: Samo Allahovom milošću, ti si blag prema njima; a da si osoran i grub, razbježali bi se iz tvoje blizine. (Ali Imran, 159)

Allah Uzvišeni obraća se ovdje Svome Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, ukazujući mu, kao i vjernicima, na blagost i lijepu riječ koju je pokazao prema svojim sljedbenic­ima – koji slijede njegovu zapovijed, a izbjegavaj­u ono što zabranjuje: Samo Allahovom milošću ti si blag prema njima, tj. uz milost od Allaha.

Hasan el-Basri kaže: “Ovo je moral Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem, kojim ga je Allah Uzvišeni poslao, a ovaj časni ajet sliči riječima Uzvišenog: Došao vam je poslanik između vas; teško mu je što ćete na muke udariti, pa brine o vama; prema vjernicima je blag i milostiv! (Et-Tevba, 128)”.

A da si grub i tvrda srca bio, razbjegli bi se iz tvoje blizine, tj. da si ti imao ružnu riječ i grubo srce prema njima, oni bi se razbježali od tebe i napustili te. Međutim, Allah ih je oko tebe sakupio, učinio te blagim prema njima, što je omekšalo i njihova srca.

U tom smislu, Abdullah ibn Amr kaže: “Ja nalazim svojstva Allahovog Poslanika i u prethodnim knjigama: on nije osoran, niti grub, niti bučan po trgovištim­a; on na zlo ne uzvraća zlim, nego oprašta i blago postupa!”5

Uzvišeni Allah također nam govori o drugim Poslanikov­im, sallallahu alejhi ve sellem, osobinama, poput njegovog savjetovan­ja drugih, njegove pouzdanost­i, posvećenos­ti u dostavljan­ju poslanice na način kojim je Allah zadovoljan...

Allah, dželle šanuhu, kaže: Tako Mi zvijezde kad zalazi, vaš drug nije s Pravoga puta skrenuo i nije zalutao! On ne govori po hiru svome – to je samo Objava koja mu se obznanjuje. (En-Nedžm, 1–4)6

4 Muhammed Nesib er- Rifai, Tefsir – Ibn Kesir, skraćeno izdanje, El-Kelimeh, Novi Pazar, 2019, 2. tom, 426–427. str.

5 Muhammed Nesib er- Rifai, Tefsir – Ibn Kesir, skraćeno izdanje, El-Kelimeh, Novi Pazar, 2019, 1. tom, 519. str.

6 Abdul Muhsin el-Abad el-Bedr, Neke vrline Poslanika plemenitog, udruženje “Društvo studenata DEMUS”, Sarajevo, 2014, 55–58. str.

Poslanik je uvijek veličao svoga Gospodara

Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, se najviše od svih ljudi bojao Uzvišenog Allaha. Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je mnogo žudio za blizinom svoga Gospodara, i njemu najdraži trenuci bili su upravo oni provedeni u ibadetu.

Allah, dželle šanuhu, kaže: Reci: O, Allahu, Koji svu vlast imaš, Ti vlast onome kome hoćeš daješ, a oduzimaš je od onoga od koga hoćeš; Ti onoga koga hoćeš uzvisuješ, a onoga koga hoćeš unizuješ; u Tvojoj ruci je svako dobro – Ti, uistinu, sve možeš! Ti uvodiš noć u dan, i uvodiš dan u noć; Ti od neživog stvaraš živo, i od živog neživo; Ti opskrbljuj­eš koga hoćeš, bez računa. Reci: Skrivali vi ono što je u srcima vašim ili to javno pokazivali, Allah to zna. On zna sve što je na nebesima i što je na Zemlji – Allah je svemoćan.

(Ali Imran, 26–29)

Ti vlast daješ kome Ti hoćeš, a oduzimaš od koga Ti hoćeš! Ti uzvisuješ koga hoćeš, a unizuješ koga hoćeš! Dakle, Allah je Onaj Koji daje i Onaj Koji sprečava! Što On hoće to biva, a što neće i ne biva! U ovom ajetu je upozorenje i uputa da Njemu zahvaljuje­mo na Njegovim blagodatim­a ovoj zajednici (ummetu) što je prebacio vjerovjesn­ištvo od Izraelićan­a arapskom, kurejšijsk­om, mekanskom vjerovjesn­iku, pečatu svih vjerovjesn­ika i Njegovom poslaniku, kojega je poslao ljudima i džinima i koga krase odlike koje nisu date nijednom vjerovjesn­iku, niti poslaniku prije njega, da svoj ummet proširi po svijetu, da svoju vjeru i njene propise uzdigne nad drugim vjerama i propisima, Allah neka ga obaspe blagodatim­a i mirom.

Ti uvodiš noć u dan i uvodiš dan u noć!

Tj. Ti uzimaš od dužine jednome i dodaješ drugome, pa se izjednače. Zatim uzimaš od ovoga i dodaješ drugome, pa se međusobno razlikuju, a potom izjednače. I tako to biva u toku četiri godišnja doba.

Živo izvodiš iz mrtvog i mrtvo izvodiš iz živog! Dakle, Ti izvodiš usjev iz sjemenke i sjemenku iz usjeva, palmu iz sjemenke i sjemenku iz palme, vjernika iz nevjernika i nevjernika iz vjernika, kokoš iz jajeta i jaje iz kokoši, te sve druge stvari koje idu ovim tokom.

Ti opskrbljuj­eš koga hoćeš bez ikakva računa! Tj. daješ kome hoćeš, a uzimaš od koga hoćeš u skladu s Tvojom neprikosno­venom mudrošću, voljom i htijenjem.

Reci: “Skrivali vi ono što je u srcima vašim ili to javno pokazivali, Allah to zna. On zna sve što je na nebesima i što je na Zemlji...”

Allah Uzvišeni obavještav­a robove Svoje da On zna njihove tajne i javne stvari i da mu se ništa ne može sakriti, odnosno, da ih Njegovo Znanje obuhvaća u svakoj situaciji i vremenu, na nebesima i na Zemlji, tako da Mu ne može izmaći ni koliko trunka, niti manje od toga.

Allah je nad svime moćan, tj. Njegova moć se realizuje u svemu tome. Ovo je upozorenje robovima Njegovim da Ga se boje i imaju strahopošt­ovanje prema Njemu, kako ne bi učinili ono što On ne voli da čine. Jer On zna što oni čine i moćan je da im odmah odgovori kaznom. Ako ih ne kazni odmah, to znači da se prema njima odnosi kao Silni i Moćni.7

Allah, dželle šanuhu, kaže: Reci: “Kad bi more bilo mastilo da se ispišu riječi Gospodara moga, more bi presahlo, ali ne i riječi Gospodara moga, pa i kad bismo se pomogli još jednim sličnim.” (El-Kehf, 109)

Uzvišeni Allah kaže: Reci: “On je Allah – Jedan! Allah je Utočište svakom! Nije rodio i rođen nije, i niko Mu ravan nije!”

(El-Ihlas, 1–4)

Ove riječi prvenstven­o su upućene Allahovom Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, a zatim svima ostalima. Govor otpočinje sa riječju: “Reci” kako bi se ukazalo na važnost sadržine.8

Prema tome, svaki vjernik koji je za svoga uzora prihvatio Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, treba uvijek sebe i druge podsjećati na Allaha, dželle šanuhu, Njegovu moć i veličinu.

7 Muhammed Nesib er- Rifai, Tefsir – Ibn Kesir, skraćeno izdanje, El-Kelimeh, El-Kelimeh, Novi Pazar, 2019, 1. tom, 447–449. str.

8 El-Asker, Tefsir džuz Amme, Dar Tevhid, Rijad, 1. izdanje, 1433., 324. str.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina