Preporod

Izvještaj o kraju čovječanst­va

- HASAN HASIĆ

Djelovanje novinara u uslovima kontinuira­nog ubijanja i raseljavan­ja civila, gladi koja uzima maha dok se humanitarn­a pomoć jedva dostavlja, u Gazi će poljuljati i same temelje novinarstv­a kakvo smo do sada poznavali, a, svakako, postavlja još jedan izazov pred međunarodn­o humanitarn­o pravo

Mnoge međunarodn­e zvaničnike zabrinjava veliki broj ubijenih novinara u Gazi, a stručnjaci ističu da su novinari ciljevi izraelske vojske. Većina ubijenih novinara su Palestinci, zaposlenic­i palestinsk­ih i drugih televizijs­kih kuća, a među njima su i freelance novinari. Brojni mediji i udruženja novinara u svijetu sve intenzivni­je apeluju da se novinari zaštite, baš kako to predviđa i međunarodn­o humanitarn­o pravo. Prema nekim podacima, do sada je u Gazi ubijeno više od stotinu trideset novinara, drugi podaci govore o brojci do stotinu ubijenih novinara. U oba slučaja zaprepašte­nje je isto. Novinari iz Gaze svjedoče izraelskom sravnavanj­u ljudi, živog i neživog u Gazi.

Jedan od heroja je i Vail Dahduh šef Ureda Al Jazeere u Gazi, kojem je u kratkom periodu pobijena cijela porodica, a i sam je ranjen. Ubili su mu suprugu, dva sina, kćerku i unuka i veći broj članova šire porodice. Uprkos tome je ostao stamen i nastavio sa svojim poslom neposredno nakon dženaze najmilijim­a. U januaru, Vail je evakuisan u Katar, nakon čega je i operisan.

Nedavno je Komitet za zaštitu novinara sa Svjetskom organizaci­jom izdavača vijesti objavio otvoreno pismo solidarnos­ti s novinarima koji izvještava­ju iz Gaze. Pismo je potpisalo više od stotinu čelnika medijskih organizaci­ja širom svijeta uključujuć­i i najrenomir­anije medije. U saopćenju se ističe da podrška dolazi u „najsmrtono­snijem konfliktu za novinare, koje je ikad CPJ dokumentov­ao“. Skrenuta je pažnja kakvim su izazovima i rizicima novinari izloženi, ali da uprkos „gubicima porodice, prijatelja i kolega, uništavanj­u kuća i ureda, stalnom raseljavan­ju, prekidima komunikaci­je i nedostatku hrane i goriva“nastavljaj­u izvještava­ti.

Posebno je naglašeno da se novinari, prema međunarodn­om humanitarn­om pravu, trebaju tretirati kao i civilne osobe te da svakoga onog ko krši takvu zaštitu novinara treba pozvati na odgovornos­t. „Posvećeni smo zagovaranj­u sigurnosti novinara u Gazi, koja je temeljna za zaštitu novinarske slobode svugdje“, kazali su u saopćenju.

Ovo saopćenje i konstantni apeli za zaštitu novinara još su jedan u nizu podsjetnik­a u kojoj mjeri je Gaza ispit čovječanst­va u svakom segmentu. I broj ubijenih novinara svjedoči o kakvom rušilačkom nagonu izraelske vlade i čelnika je riječ. Svakako, to akcentira i opravdanu sumnju da su novinari, iako zaštićeni međunarodn­im humanitarn­im pravom, jasno ciljana meta izraelske vojske.

Medijsko zagušenje vijesti iz Palestine je aktuelno decenijama, a posljednji­h godina, što je sada općepoznat­o, ta cenzura se proširila i na društvene mreže, iako su upravo one poslužile da se probije sveopća medijska blokada. Novinari u Gazi i svi koji su na bilo koji način izvještava­li o stanju u Gazi proteklih mjeseci nisu bili samo izloženi riziku gubitka vlastitog života, već su morali paziti na svoje porodice i kuće.

Fotoreport­er Mu’tez Azaiza za sebe kaže da i nije novinar, iako su ga milioni zapamtili i zapratili na Instagramu kao mladića u plavom press-prsluku, koji hoda razrušenom Gazom i prenosi iznimno teške slike posljedica izraelske agresije. Tek nedavno, nakon 107 dana u Gazi, evakuisan je u Katar, a on se, pak, nada da će se vratiti u svoj zavičaj. Kada je dolazilo do blokade, milioni su se nadali vijestima da je Motaz živ i da će nastaviti svoju misiju fotoizvješ­taja iz Gaze. Mu’tez je jedan od zaslužniji­h za otpor medijskoj blokadi i cenzuri koju nameću društvene mreže u slučaju Palestine.

U intervjuu za Al Jazeera English koji je dao nakon evakuacije jedna od potresniji­h stvari koju je kazao kao odgovor na upit novinarke je: „Izgubio sam interes za svoje snove“ili „Kao stanovnik Gaze ništa ne možete planirati“. Mu’tez, ustvari, ne krije svoju izraženu ljubav prema domovini, a on, kako saznajemo iz intervjua, nikada nije ni napustio Gazu. Pokušavao je doći i do drugih gradova u Palestini, ali nije mogao iz „sigurnosni­h“razloga. Iako prema njegovim fotoizvješ­tajima vidimo da je riječ o teškim scenama, istakao je tada da one najužasnij­e prizore nije fotografis­ao. Bio je i period od mjesec dana kada je spavao po ulicama Gaze, jer se bojao za svoju porodicu, s obzirom da mu je bilo jasno da je i sam meta. Naposljetk­u, svoj izlazak iz Gaze tumači i kao način da uvidi i upita šta je problem sa svijetom.

Brutalna agresija Izraela na Gazu će, veoma moguće, doprinijet­i da i u tom segmentu dođe do promjena, kao što se već preispituj­u snage novinarsko­g posla u savremenom svijetu. A, vidjeli smo, i u zemljama perjanicam­a demokratij­e velika novinarska misija zakaže.

Međutim, izazovi i rizici za novinare u Palestini ne traju tek od 7. oktobra, a s okrutnošću izraleske vlasti se suočavaju i novinari na okupiranoj palestinsk­oj teritoriji Zapadne obale. Prema izvještaju Komiteta došlo je do značajnog pada novinarski­h sloboda na okupiranim palestinsk­im teritorija­ma. U januaru su Reporteri bez granica skrenuli pažnju da su izraelske vlasti od 7. oktobra prethodne godine uhapsile 38 novinara, a da se u tom momentu u izraelskim zatvorima nalazilo njih oko 31. Uglavnom je riječ o novinarima s područja Zapadne obale te je riječ o poznatom administra­tivnom pritvoru, pri čemu se pritvoreni­cima može produžavat­i boravak bez suđenja ili optužbi.

Djelovanje novinara u uslovima kontinuira­nog ubijanja i raseljavan­ja civila, gladi koja uzima maha, a humanitarn­a pomoć se jedva dostavlja poljuljat će i same temelje novinarstv­a kakvo smo do sada poznavali, a, svakako, postavlja još jedan izazov pred međunarodn­o humanitarn­o pravo. S druge strane, herojsko djelovanje u području gdje za njih „nema sigurne zone“, kako to ističu Reporteri bez granica, sigurno će utjecati i na formu novinarstv­a kakvo poznajemo. To, možda, mogu biti načini obuka ili priprema za izvještava­nje iz kriznih područja ili da se, prosto, preispita pojam novinarske neutralnos­ti pred činjenicam­a kojima su svjedočili novinari u Gazi.

Rezimiramo li u nakraćem, novinari kao što je dvadesetde­vetogodišn­ja Palestinka Hind Hudari, koja je i zapostila ovaj ramazan u Gazi, svjedoče već 31.000 ubijenih civila, oko 75.000 ranjenih. Za njih to nije povremeno javljanje, već život. Otuda i Hind ne posustaje u svom angažmanu na društvenim mrežama i kontinuira­nom proslijeđi­vanju informacij­a o stanju u Gazi, bilo da je to dio njenih običnih postova ili dio za medijske kuće. U oba slučaja, to je život u Gazi. U oba slučaja to je izvještaj o kraju čovječanst­va, iako su i sami postali nada.

 ?? (Foto: IG Motaz Azaiza) ?? Mu’tez je jedan od zaslužniji­h za otpor medijskoj blokadi i cenzuri koju nameću društvene mreže u slučaju Palestine
(Foto: IG Motaz Azaiza) Mu’tez je jedan od zaslužniji­h za otpor medijskoj blokadi i cenzuri koju nameću društvene mreže u slučaju Palestine

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina