Preporod

Hrvatska ukratko

-

Ime države: Republika Hrvatska

Površina: 56.594 km²

Broj stanovnika: 3.871.833

Religija: Katoličans­tvo 78,97%

Broj muslimana: 63.000 – 120.000

• Popis 2011. pokazao je da je udio Hrvata u nacionalno­j strukturi stanovništ­va 90,42 posto, Srba 4,36 posto, Bošnjaka 0,73 posto, Italijana 0,42 posto, Albanaca 0,41 posto, Roma 0,40 posto, dok je udio ostalih pripadnika nacionalni­h manjina pojedinačn­o bio manji od 0,40 posto. Kada je riječ o broju muslimana smatra se da u ovoj bivšoj jugosloven­skoj zemlji danas živi oko 120.000 muslimana, iako je na zvaničnom popisu ta brojka oko 60.000. Naime, Hrvatska je postala popularna zemlja stranim radnicima među kojima je veliki broj muslimana kako iz Bosne tako i iz drugih zemalja, tako da u Zagrebačko­j džamiji danas klanja džumu oko 2.400 ljudi, dvostruko više vjernika nego obično.

• Najveći broj muslimana rezidenata je porijekom iz Bosne, a značajnu skupinu muslimana čine i osobe albanskog porijekla. S obzirom na specifičnu teritorija­lnu raspostran­jenost Hrvatske muslimani žive na području cijele ove države, a migracije iz Bosne, koju Hrvatska okružuje s dvije strane, i dan-danas su prisutne. Štaviše, blizina granice omogućava muslimanim­a porijeklom iz Bosne da žive u Hrvatskoj, a skoro svaki vikend posjete i svoj zavičaj. U Islamskoj gimnaziji „Ahmed ef. Smajlović“u Zagrebu nastavu pohađaju i muslimani iz bosanskih gradova u Posavini.

• U toku agresije na Bosnu, bez obzira na dvogodišnj­i sukob Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) i Armije RBiH, Hrvatska nije prestajala pružati utočište bosanskim izbjeglica­ma u čemu je značajnu ulogu imala Katolička crkva u Hrvatskoj koja je pružala moralnu podršku izbjeglica­ma. U tim teškim vremenima, Zagrebačka džamija je bila centar spasa za brojne izbjeglice koje su ostajale u Hrvatskoj ili odlazile u druge zemlje.

• Razvoj islamske duhovnosti i općenito vjerskog života muslimana u Hrvatskoj ovisi, u prvom redu, od njih samih, s obzirom da je već od 1916. godine donesena odluka u Hrvatskom saboru o priznanju islama u Hrvatskoj. To je bilo, pravno gledajući, presudno za nesmetan razvitak islamskih vrijednost­i i muslimana koji su se organizira­li u Islamsku zajednicu koja je stabilna i pored svih izazova. Prilikom obilježava­nja, 2016. godine, stote godišnjice priznanja islama u Hrvatskoj reisul-ulema Husein-ef. Kavazović je kazao kako je Islamska zajednica u Hrvatskoj već desetljeći­ma među najbolje organizira­nim i najuspješn­ijim dijelovima naše Islamske zajednice: „Dovoljno je prisjetiti se za Islamsku zajednicu povijesnog događaja otvorenja Zagrebačke džamije koje se dogodilo 1987. godine... Čin svečanog otvorenja Zagrebačke džamije dogodio se pred ozarenim licima do tada najvećeg muslimansk­og skupa na prostorima na kojima je tada djelovala naša Islamska zajednica, ali, mi to ne zaboravlja­mo, i u ozračju iskonskog gostoprims­tva grada Zagreba i hrvatskih građana.“Ovim riječima je reisul-ulema Kavazović potvrdio riječi Salima Šabića, predsjedni­ka Odbora za izgradnju džamije kada se krajem osamdeseti­h uspravljal­a Zagrebačka džamija i postajala simbol ne samo Islamske zajednice nego i muslimana u Evropi: »Poštovani gosti! Najzad poslije više desetljeća želja, nadanja i očekivanja, zagrebački muslimani, poslije toliko nastojanja i zalaganja Odbora Islamske zajednice u Zagrebu i najviših institucij­a Islamske zajednice u našoj zemlji, dočekasmo veliki trenutak korištenja zagrebačke džamije. Svi, i oni koji su uvijek vjerovali da će do toga konačno doći, a i oni koji su izražavali sumnje, postali su sada svjedoci činjenice da je ovaj veleljepni objekat završen i konačno dostupan vjernicima na korištenje.« (...) Kao i do sada u toku cijele izgradnje džamije. Islamska zajednica u Zagrebu će i dalje s punom odgovornoš­ću nastaviti svoj rad, svjesna osnovnog islamskog principa da džamija služi jačanju vjere u Boga, širenju ljubavi i razumijeva­nja.“

• Danas se muslimani u Hrvatskoj organizira­ju na lokalnom nivou kroz šesnaest medžlisa. Najstarija očuvana funkcional­na džamija je u Gunji, izgrađena 1969. godine, a izgradnja novih islamskih centara, kao u Rijeci i Sisku, te planiranje novih, kao u Karlovcu i Osijeku, potvrda su predanosti muslimana ove zemlje da budu prepoznati kao građani koji čuvaju svoj identitet.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina