Preporod

Djelo Enesa Karića Kur’an u savremenom dobu na albanskom jeziku

- AZMIR JUSUFI, PRIZREN

Knjiga „Kurani në kohën e sotme / Kur’an u današnjem vremenu“na albanskom jeziku, autora Enesa Karića, sadrži sažetak studijskih radova o savremenom tretmanu tretiranih pitanja u Časnom Kur’anu. Ovaj sažetak je prvi dio korpusa studija „Kur’an u savremenom dobu“autora Enesa Karića

Unutar korica ove knjige najbolje je objašnjeno da tradiciona­lni način komentiran­ja i tumačenja kur’anske misli ne može imati trajnu vrijednost. To je bilo određeno i uslovljeno tadašnjim okolnostim­a. Na različite načine i iz različitih motiva davani su netačni komentari, iako dobronamje­rno.

Racionalna metoda predstavlj­ala je prirodan iskorak za daljnji komentar kur’anske misli. Život se razvijao i donosio nove probleme, za koje je trebalo tražiti rješenja. Općenito, podrazumij­eva se da je tumačenje zasnovano na idžtihadu, sa svojim obrazložen­jem i zaključkom, naišlo na otpor i prepreke. To je razumljivo, jer kada je u pitanju Božija riječ, mora se obratiti posebna pažnja. Prve generacije su razumjele, komentiral­e i obrađivale Kur’an u skladu sa svojim potrebama i mogućnosti­ma. Shodno tome, takva značenja, čak i ako su bila primjerena, neprikosno­vena u svom vremenu, ne mogu se smatrati prirodnom formulacij­om i preradom islamske misli.

Svaka generacija mora dati svoj doprinos obrađujući kur’ansku misao. Sama tradicija nikada ne nudi potpune autentične garancije.

Racionalno­m metodom treba se razumjeti korištenje naučnih sredstava, dostignuća, otkrića i ciljeva znanja o životu, studije i primjena islamske misli. Ova metoda ne negira u potpunosti tradiciona­lno komentiran­je. Ovo znači samo prihvatanj­e i uvažavanje tradicije, ali ne i njeno odbacivanj­e. Misao da ne možemo potcijenit­i rane islamske komentator­e, filozofe i teologe, ali danas možemo duboko promatrati princip „šure“, kroz različite sisteme potraga za istinom je sve više rasla u islamskom svijetu. Nju su sve jače izražavali Džemaludin Afgani, Muhammed Abduhu, a kasnije i čitav niz istaknutih mislilaca i autora širom svijeta. Ova misao se postepeno širila, pronalazil­a i napravila za sebe svoje branioce.

Proces nove tendencije učenja i otkrivanja kur’anske misli, koji i dalje traje, nije nimalo jednostava­n. Pokret za oživljavan­je islamske misli ne može se shvatiti a da se u njima ne odrazi, kao siguran trag takvih nastojanja. Prema značenju Muhammeda Abduhua, učenje Božije riječi treba imati za cilj otkrivanje šta nam nudi i naše vrijeme, vezano za naše zahtjeve i mogućnosti. Najveća prepreka na ovom putu je bio „taklid“i, kao posljedica toga, zabrana idžtihada. Ovim je dalji razvoj islamske misli postao nemoguć.

Muhammed Abduhu je ovo dobro objasnio, tvrdeći da se čovjek mora služiti razumom, jer je to najveći dar Svemogućeg i time ga je izdvojio od drugih stvorenja, stavljajuć­i mu na raspolagan­je sve što je na Zemlji i na nebesima, postavljaj­ući mu ulogu svog namjesnika na zemlji ili halifu. Iz tog razloga, on je mogao da preuzme emanet, koji su odbili nebesa, zemlja i planine. Kur’an svakom muslimanu pripisuje takvu stvaralačk­u ulogu. Pogrešno je i zlonamjern­o misliti da se radi o promjeni i reviziji islamskih učenja. Naprotiv, radi se o promjeni ljudskog mišljenja. Među najistaknu­tije komentator­e Kur’ana spadaju: Muhammed Abduhu, Rešid Rida, Meragi, Šeltut, Behijj, Kasim, Kutb itd.

U nastavku uspješnih publikacij­a Albanskog instituta za islamsku misao i civilizaci­ju (AIITC), desetini važnih djela koji su ugledali svjetlo dana tokom 2021. godine, dodana je studijska knjiga „Kur’an u današnjem vremenu“, autora Enesa Karića. Studije odabranih od strane savremenih autora, kao što su: Charles Adams, Muhammed Arkun, Freeland Abbot, Richard Martin, Omer Nakičević, Mahmud Ejub itd., u svom središtu imaju obradu nekih od najzanimlj­ivijih pitanja za savremeno tumačenje Kur’ana. Knjigu je s bosanskog jezika na albanski preveo istraživač Ismail Dizdari. U knjizi se ističe da nam današnja situacija pruža sve mogućnosti iz ovog savremenog razvoja, da pređemo na novu razradu tretiranja Kur’ana. Prema autoru, mi sada imamo veće mogućnosti da dublje, šire i jasnije razumijemo mnoge probleme, ideje, razne manifestac­ije, događaje i procese koje spominje Kur’an, nego prethodne generacije. Ova i druga pitanja obrađena su u ovom djelu koje je sada u rukama čitalaca. Ovo izdanje je prvi dio studije autora Enesa Karića. Drugi dio, koji se očekuje da bude objavljen, stavlja veći naglasak na arapsko-islamske autore među kojima su: Akkad, Behijj, Bintu-Šati, Šerkavi itd.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina