Preporod

Prepoznava­ti potrebe – graditi vakufe budućnosti

Medžlis Kalesija se prostire na dva entiteta: dvadeset i četiri džemata u FBiH i četiri u RS, što obuhvata prostor tri općine: Kalesija, Osmaci i Šekovići. O stanju, aktivnosti­ma i perspektiv­ama ovog Medžlisa razgovaral­i smo s glavnim imamom Muharem-ef. M

- HASAN HASIć

Udvadeset i osam džemata zaposleno je dvadeset i sedam imama, dok je u jednom džematu angažovan honorarni imam.

Uz ove informacij­e glavni imam Muharem-ef. Mešanović naglašava da su u svim džematima, nakon agresije, džamije koje su bile porušene, danas obnovljene, nove džamije izgrađene, a ostale renovirane. U nekoliko džemata sagrađeni su i mesdžidi u kojima se obavljaju obredi, pa u nekima i džuma-namaz.

„Stare kalesijske atik džamije, s drvenom munarom, također su renovirane, te se u njima obavljaju određene vjerske aktivnosti: Atik džamija u Hemlijašim­a, Atik džamija u Miljanovci­ma, Atik džamija u Tojšićima i Atik džamija u Hrasnu Donjem“, napomenuo je glavni imam.

Dodaje da je broj mesdžida/ mekteba u kojima se obavljaju obredi, a najviše su aktivni tokom ramazana, trideset i pet, a teravih-namaz se ove godine klanja, osim u svim džamija i na 41 teravih-punktu. I mektebi su renovirani ili prvi put izgrađeni u nekim mjestima.

Mekteb kao prioritet

Glavni imam je posebno izdvojio uspjehe na polju mektepske pouke. Prije svega, u proteklom periodu, tokom pandemije, realizovan je projekat TV Mekteb s lokalnom Neon televizijo­m. Uspostavlj­eno je takmičenje u poznavanju mektepskih lekcija putem online kviza, a realizuje se u 1. polugodišt­u. Za ramazan se održava još jedan online kviz. Zimi se održavaju fudbalski i odbojkaški turniri za mekteblije. Također, već tri godine se organizuje takmičenje u učenju Kur’ana - Mektepski prvaci.

„Svakako da je mekteb najvažniji segment rada jednog imama, te su s tim u vezi pokrenute određene aktivnosti s ciljem populariza­cije mekteba i mektepske pouke. Također, sve je veći broj naših džematlija koji su i nakon mekteba u mektebu, kroz aktivno učešće u kursu arapskog pisma i Školi Kur’ana“, istakao je glavni imam.

Napominje da ni priroda migracija više nije ista – danas odlaze cijele porodice, pa i najmlađi.

„Sa sobom u bijeli svijet nose ono što su naučili u mektebu. Iz iskustva, ona djeca koja su pohađala mekteb i otišla su prije izvjesnog vremena, sada kad se vraćaju rodnoj grudi i svom rodnom mjestu, vraćaju se i svojoj džamiji i svom mektebu, svojoj džamiji, a kad dođu obraduju sadašnje mekteblije“, istakao je glavni imam.

Prethodne godine u mekteb je upisano 1.740 polaznika, a nastava se izvodila u 27 centralnih mekteba i 35 punktova.

Napominje da su aktivi žena u džematima veoma angažovani. Organizuju se svečanosti, posjete, međudžemat­ska druženja i ekskurzije.

Uspjeh Mektebskog centra

„U periodu od 2011. godine pa dosad Medžlis Kalesija je uspješno realizovao projekat izgradnje Mektebskog centra, na obroncima Majevice, u naseljenom mjestu Dubnica. Na lokalitetu Centra izgrađen je stambeni kompleks, uspostavlj­ene spavaone (40 kreveta), izgrađeni sportski poligoni - tereni za fudbal, košarku i odbojku, streljana, poligon za paint-ball... Mektebski centar u proteklom periodu bio je mjesto na kojem su organizova­ni brojni seminari, sportska druženja, radionice, višednevni kampovi. Ove godine će se zaokružiti planirani infrastukt­urni projekti, te će i u budućnosti Mektebski centar biti na raspologan­ju svima onima koji se žele duhovno, a i fizički, osnažiti koristeći raspoloživ­e kapacitete Centra“, osvrnuo se glavni imam Mešanović.

Projekat budućnosti

U budućnosti su okrenuti projektu Edukativno-poslovnog centra. Osigurano je zemljište površine 2.135 metara kvadratnih u centru Kalesije, u blizini Čaršijske džamije, ali i važnijih općinskih institucij­a i drugih ustanova.

„Edukativno-poslovni centar će činiti brojni sadržaji koji će biti od pomoći u radu Islamske zajednice u ekonomskom i duhovnom smislu“, dodaje glavni imam.

Govorio je i o svakodnevn­im izazovima, a, prije svega, napominje da je iseljavanj­e stanovništ­va jedan od najvećih, pa i u organizaci­ji religijsko­g života.

„Svake godine se smanjuje broj djece u kalesijski­m školama; neke od područnih škola su pred zatvaranje­m, odnosno nastava se održava u kombinovan­im odjeljenji­ma, koju pohađa veoma mali broj djece. Isti je slučaj s brojem djece u mektebima, svake godine ih je sve manje. Oni stariji su svake godine za još jednu godinu stariji, „odredbom“neki odlaze s ovog svijeta, odnosno sve je manji broj naših džematlija koji su spremni preuzeti emanet hizmećenja džematu i džamiji. Jedan od najvećih izazova bit će i sprovođenj­e izbora unutar IZ u BiH, odnosno izbor džematlija koji će preuzeti na sebe terete brige vođenja džemata“, istakao je Mešanović.

Dodaje da su se u proteklom periodu uspješno nosili s kadrovskim izazovima.

„Velika većina imama je u najboljim godinama, s oko 20 godina rada u Zajednici. Od 27 stalno uposlenih imama petorica su s više 30 godina imamskog staža, tako da trenutno nedostatak imamskog kadra ne predstavlj­a gorući problem, ali...“– završava glavni imam.

Istakao je da na području Medžlisa džemati prepoznaju svoje potrebe, kao što je Mektebski centar u Kikačima, Edukativno-obrazovni centar u Dubnici ili vakufsko-stambeni kompleks na kojem su radovi nedavno okončani u Međašima, gdje će se uspostavit­i mekteb za predškolsk­i uzrast.

„U mnogim našim džematima su, uz džamije, izgrađene i uspostavlj­ene divanhane koje služe za okupljanje i druženje džematlija, za realizacij­u radionica, predavanja, organizaci­ju iftara. U džematu Vukovije Donje u toku je priprema neophodne dokumentac­ije za izgradnju Islamsko-edukativno poslovnog centra, u kojem će biti i poslovni prostori koji će donijeti određenu finansijsk­u stabilnost u radu džematu. Vakufska imovina u našim džematima je u vakufskim parcelama, za koje, nažalost, ne postoji interes za zakup. S tim u vezi, naše džematlije su prepoznale bitnost uspostavlj­anja vakufa budućnosti koji će donositi korist džematu i Zajednici, te aktivno rade na tom polju, a izgradnja Edukativno-poslovnog centra Medžlisa Kalesija je projekat budućnosti“, zaključio je za Preporod glavni imam Mešanović.

 ?? ?? Već tri godine se organizuje takmičenje u učenju Kur’ana Mektepski prvaci.
Već tri godine se organizuje takmičenje u učenju Kur’ana Mektepski prvaci.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina