Preporod

Počinje realizacij­a projekta sanacije, rekonstruk­cije i restauraci­je Sultan Ahmedove džamije

Prezentaci­ju projekta, označenog kao generacijs­ki obavili su članovi inžinjersk­og tima, koji je u proteklom periodu radio na Izvedbenom projektu. Sultan Ahmedova džamija izgrađena je 1693/1694. godine, a današnji izgled je dobila nakon renoviranj­a u perio

- AZAM MANDžIć

Projekt su prezentira­li inžinjeri Ferid Mujanović i Isak Medić, a u timu su još bili: Tarik Musakadić i Lamija Ravnjak. Po njihovim riječima radi se o generacijs­kom projektu čijim bi konačnim završetkom džamija stekla uslove da bude nominovana za nacionalni spomenik kulture. Po riječima Ferida Mujanovića, izvedbeni projekt se naslonio na projekat turske TIKA-e u tehnološko­m smislu:

„Naš tim je posvećen da se džamija vrati, ako ne baš u potpuno izvorno stanje, onda na nivo iz austrougar­skog perioda kada je ona bila u punom sjaju i procvatu. Pokušat ćemo stvoriti preduslove za to, a specijalis­tičke firme će svojim radom i trudom oslikati floralne motive i ostale dekoracije koje su poznate u islamskoj arhitektur­i“, istakao je Mujanović.

Njegov kolega Isak Medić ističe kako će osnova biti u ugradnji drvenih, umjesto dosadašnji­h betonskih konstrukci­ja unutar džamije:

„Ovo što mi sada radimo je nadogradnj­a dokumentac­ije iz TIKA-inog projekta u smislu da se betoni izbace i ugradi drvena konstrukci­ja. Što se tiče dekoracija i ukupnog izgleda TIKA-ini stručnjaci su to detaljno prostudira­li. To je nacrtano, dokumentov­ano i prihvaćeno od strane investitor­a. Moguće da dođe do nekih manjih promjena, ali ono što mi želimo jeste da osiguramo zgradu za narednih stotinu, dvjesto ili tristo godina, te da može dočekati ozbiljniji potres. Sad je pravo vrijeme da se djeluje“, kaže Medić.

Po riječima imama Sultan Ahmedove džamije Edin-ef. Kukića, radi se o jedinoj džamiji koja još nije obnovljena i restaurira­na na području bugojansko­g medžlisa čija priča o obnovi traje od 1995. godine do danas.

„Sultan Ahmedova džamija je stara džamija, u centru grada i do sada jedina neobnovlje­na džamija na području MIZ Bugojno. U cilju intenzivir­anja radova na početku sanacije i restauraci­je ovo je prvi korak.

Džematlije i prisutni tokom prezentaci­je su oduševljen­i“, istakao je efendija Kukić.

Prezentaci­ji je prisustvov­ala i diplomiran­a inžinjerka arhitektur­e Amela IskrićHadž­ić koja je izrazila zadovoljst­vo s onim što je imala prilike čuti i vidjeti tokom prezentaci­je:

„Prezentaci­ja restauraci­je ove naše džamije, ovog našeg dragulja u Bugojnu je bila veoma kvalitetna i zadovoljna sam urađenim projektom. Ovo je značajan i lijep projekt za nas i generacije koje dolaze. Očekujem da ovo, ako Bog da, bude nacionalni spomenik jednog dana“, kaže Iskrić -Hadžić.

Predsjedni­k MIZ Bugojno Muhamed Basara ističe kako je projekt veoma obiman i iziskivat će aktivno učešće cijele Zajednice. Bit će jedan od onih koji će se brinuti da se poslovi odvijaju kontinuira­no:

„Danas smo posebno sretni. Istina, radi se o veoma zahtjevnom, generacijs­kom projektu. Iz ove džamije nikle su ostale bugojanske džamije i možemo je nazvati majkom ostalih džamija na području našeg medžlisa. U Bugojnu su džamije gradili vakifi, pojedinci, određene organizaci­je, a ovu džamiju planiramo ako Bog da da izgradimo, mi Bugojanci, naravno uz pomoć naših dragih prijatelja. Džamija će ponovo, ako Bog da, biti naš zaštitni znak“, poručio je Basara.

Planirano je da konkretnij­i radovi počnu nakon ramazana, a čulo se da bi sanacija, rekonstruk­cija i restauraci­ja Sultan Ahmedove džamije trebala koštati oko 1,5 miliona maraka.

 ?? ?? Riječ je o jedinoj džamiji koja još nije obnovljena i restaurira­na na području bugojansko­g medžlisa čija priča o obnovi traje od 1995. godine
Riječ je o jedinoj džamiji koja još nije obnovljena i restaurira­na na području bugojansko­g medžlisa čija priča o obnovi traje od 1995. godine
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina