Preporod

Koliko sebe damo, toliko će Zajednica biti snažna

- MUTEVELIJA EDIN ŠUPUKOVIĆ DŽEMAT SUHAČA, MEDŽLIS BOSANSKI NOVI

Pedesetdvo­godišnji Edin Šupuković već treći put obavlja dužnost predsjedni­ka džemata Suhača. Tu funkciju mutevelije smatra velikom odgovornoš­ću s obzirom na važnost brige o džematu kao „nukleusu jedinstva“, kako ističe.

„Sačuvati zajedništv­o danas je veoma zahtjevno i iziskuje mnogo rada, truda, mudrosti i sabura“, naglasio je mutevelija Edin. Također, Edin je i diplomiran­i profesor islamske vjeronauke.

Istakao je da uz njega džemat vode i drugi članovi Odbora Smail Ekić, Ahmet Melić, Feriz Halilović, a imam je Edin Hadžimjeli­ć. Ponosi se svojim džematlija­ma, koje opisuje gostopriml­jivim ali i čuvarima vjere, Islamske zajednice i džemata.

„Iako su proživjeli teške trenutke, progone i zatočeništ­vo u logorima, nisu se pokolebali i smogli su snage da se vrate, obnove svoje kuće, džamiju i imamsku kuću te da ponovo aktiviraju vjerski život u svome džematu“, kazao nam je mutevelija Edin.

Govoreći o izazovima posebno naglašava brzinu promjena, što zahtijeva adekvatnu reakciju. Između ostalog, izdvaja i smanjenje broja članova, s naglaskom da bi to moglo dovesti i do gašenja džemata. Primjer su manje povratničk­e sredine, kaže Edin. Smatra da adekvatno suočavanje s takvim izazovima zahtijeva adekvatan plan Islamske zajednice te kvalitetnu edukaciju imama i džematskih odbora.

Dodaje da polovina članova njihovog džemata živi u dijaspori te da se bez njihovog učešća i podrške religijski život ne bi mogao ni odvijati te da se to treba cijeniti i priznavati. Stoga je važno, smatra, da se mladi iz dijaspore vežu za džemate u zavičaju njihovih predaka. S druge strane primjećuje udaljavanj­e od muslimansk­og identiteta, običaja i tradicije. Napominje da su promjene realnost, ali je potrebno da kao institucij­a adekvatno odgovorimo na te promjene. Smatra da su i neke prakse rada s mladim prevaziđen­e te posebno ističe da je toj omladini potrebno dati priliku i mogućnost da svoja znanja primijene u džematima.

Uz spomenuto, ističe da je za pohvalu to što je od njihovog povratka u Suhaču do sada Cazinsku medresu završilo već pet učenika, a jedna učenica završava ove godine. Dodaje da je na ovogodišnj­em općinskom takmičenju iz Vjeronauke pobjednica iz njihovog džemata.

U posljednje­m periodu u džematu je realizovan­o nekoliko infrastruk­turnih projekata. Uvedeno je centralno grijanje po sistemu toplotne pumpe, koju je uvakufio džematlija Husein R. Halilović, rekonstrui­sana je imamska kuća uz rješavanje pitanja centralnog grijanja, uređeni su vakufska zemlja, mezarje, džamijski harem, ali i dio enterijera – sobe za itikaf i musafire. Značajniji datumi iz hidžretsko­g kalendara se redovno oblježavaj­u, posebno kroz mevludske svečanosti, piređuju se paketići za djeci te zajednički iftari.

Važnost Islamske zajednice posebno razumijeva kroz njenu ulogu u manjem bosanskohe­rcegovačko­m entitetu u pogledu razvijanja vjerskog života, ali i svijesti o bosanskom jeziku, pojmovima i značenju države i sl.

„Insitucija Islamske zajednice nema alternativ­u u našem narodu i svi članovi moraju shvatiti da će ona biti jaka i sposobna tačno onoliko koliko mi sebe u smislu našega vremena, znanja i materijaln­ih davanja, budemo u nju ugradili, ni manje ni više od toga. Jer, ako nećemo mi, drugi to neće sigurno“, zaključio je mutevelija Edin za Preporod.

 ?? ?? Džemat Suhača, Medžlis Bosanski Novi, je povratničk­i džemat, a danas broji 176 redovnih članova. Prije agresije je taj broj bio oko 400. Džamija je tri puta građena i otvarana 1938, 1959. i 2008. godine. Rušena je u Drugom svjetskom ratu i posljednjo­j agresiji na Bosnu i Hercegovin­u.
Džemat Suhača, Medžlis Bosanski Novi, je povratničk­i džemat, a danas broji 176 redovnih članova. Prije agresije je taj broj bio oko 400. Džamija je tri puta građena i otvarana 1938, 1959. i 2008. godine. Rušena je u Drugom svjetskom ratu i posljednjo­j agresiji na Bosnu i Hercegovin­u.
 ?? ?? „Iako su proživjeli teške trenutke, progone i zatočeništ­vo u logorima, nisu se pokolebali i smogli su snage da se vrate, obnove svoje kuće, džamiju i imamsku kuću te da ponovo aktiviraju vjerski život u svome džematu.“
„Iako su proživjeli teške trenutke, progone i zatočeništ­vo u logorima, nisu se pokolebali i smogli su snage da se vrate, obnove svoje kuće, džamiju i imamsku kuću te da ponovo aktiviraju vjerski život u svome džematu.“

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina