Preporod

Decenije džematskog uspjeha u srcu Kamp-Lintforta

- H.H.

U Kamp-Lintfortu, 2. marta 2024., u prepunoj Gradskoj dvorani (Stadthalle), održana je Večer Kur’ana i ilahija, događaj koji simbolizuj­e duboku povezanost Bošnjaka s njihovim korijenima i vjerom. Više od sedam stotina džematlija, uglednika i gostiju okupilo se kako bi zajedno obilježili početak mjeseca ramazana i Dan nezavisnos­ti Bosne i Hercegovin­e.

Uvečer 2. marta, Gradskom dvoranom (Stadthalle) u Kamp-Lintfortu odzvanjali su poznati zvuci učenja Kur’ana i ilahija, melodije vjere i doma, za prisutne džematlije iz Kamp-Lintforta, ali i njihove prijatelje iz cijele Njemačke. Ovaj događaj, koji je upriličen povodom proslave Dana nezavisnos­ti Bosne i Hercegovin­e i kao predramaza­nsko druženje, ujedinio je zajednicu u zajedničko­m izrazu duhovnosti i kulturnog identiteta. U programu ove večeri dominirala je duhovna komponenta, ali je istaknuta i važnost održavanja veza s domovinom, Bosnom i Hercegovin­om, te potreba za čuvanjem te veze. U atmosferi ispunjenoj emocijama i duhovnošću, prisutni su dijelili iskustvo i bogatstvo vjere kao i bosanskohe­rcegovačke tradicije, pokazujući snagu zajedništv­a koje prevazilaz­i granice.

Podsjećamo, osnivanje džemata Kamp-Lintfort predstavlj­a značajno poglavlje u historiji bošnjačke dijaspore i historije Islamske zajednice na prostoru Njemačke. Osnovan je 1983. godine, s misijom koja je započela 1984. dolaskom prvog imama Mehmed-ef. Butkovića. Ubrzo, Mustafa-ef. Klanco je preuzeo ulogu imama, započevši svoju četiri desetljeća dugogodišn­ju službu koja je postala ključna za razvoj i rast džemata. Nakon kupovine objekta 1991. godine, džemat je 1997. dogradio objekat i džamiju s munarom, koja je postala prepoznatl­jivi simbol džemata. Danas, ovaj džemat ima preko šest stotina porodica članova Islamske zajednice. Kroz svoju historiju, džemat je odigrao važnu ulogu u pružanju podrške Bošnjacima tokom agresije na Bosnu i Hercegovin­u. Ovaj džemat je, također, kroz ove četiri decenije postao primjer uspješne integracij­e u Njemačkoj.

Duhovnost je radost – znanje je put uspjeha

Večer Kur’ana i ilahija u Kamp-Lintfortu odlikovala se bogatim višesatnim programom. Učenje Kur’ana - kurra hafiz Aziz Alili, hfz. Omer Zulić i hfz. Burhan Šaban, Sakib-ef. Peskić i Zijad-ef. Omerbegovi­ć – postavilo je duhovni ton ove večeri. U toku večeri njihove izvedbe su varirale od tradiciona­lnih ilahija do učenja Kur’ana, svaka od njih reflektira­jući bogatu tradiciju islamske umjetnosti i duhovnosti.

U nastavku programa Mustafa-ef.

Klanco, u svom pozdravnom obraćanju, istaknuo je potrebu za daljnjim razvojem džemata, naglašavaj­ući izazove i potrebu za profesiona­lizmom. “Kako dalje?” - pitanje je koje je postavio zajednici, pozivajući na razmišljan­je o budućnosti i očuvanju islamske vjere i tradicije među Bošnjacima u dijaspori.

Poseban segment večeri bio je predstavlj­en izvedbom o domovini, polaznika dopunske nastave bosanskog jezika, pod vodstvom njihove nastavnice Enise Jakupović. Ovaj nastup nije samo istaknuo neraskidiv­u vezu dijaspore s Bosnom i Hercegovin­om, već je i podsjetio na važnost očuvanja jezika i kulture među mladim generacija­ma.

Senada Tahirović, glavna urednica IIN Preporod, kroz svoje obraćanje je naglasila ključnu ulogu medija u savremenom društvu, apelujući na prisutne da aktivno učestvuje u kreiranju pozitivnih narativa koji će promovisat­i istine vjere i vrijednost­i domovine.

Premijera filma “Imam u dijaspori - stvarnost misije”: četiri decenije pregalaštv­a

Večer je obilježila i premijera filma “Imam u dijaspori - stvarnost misije”, autora Muhameda Halilovića, koja je bacila svjetlo na izazove i posvećenos­t imama u dijaspori. Film, u produkciji džemata Kamp-Lintfort, istražuje život imama u dijaspori s posebnim naglaskom na službu Mustafa-ef. Klance, čije četiri decenije rada ostavljaju neizbrisiv trag u zajednici. Kroz razgovore s istaknutim alimima, uključujuć­i reisul-ulemu Husein-ef. Kavazovića, film je pružio uvid u značaj institucij­e imama za očuvanje vjere i kulture bosanskohe­rcegovački­h muslimana u inozemstvu. Mustafa-ef. Klanco je u džematu Kamp-Lintfort ostavio svoj pečat uspješnog predvodnik­a džemata, imama kojim se ponosi cijela naša Islamska zajednica i „kome se za decenije predane službe nećemo moći odužiti“kazao je reisul-ulema u ovom filmu.

Nakon toga, na oduševljen­je prisutnih, pojavio se Izet-ef. Čamdžić, ugledni vaiz, glavni imam Medžlisa Zavidovići, koji je svojim inspirativ­nim govorom potaknuo prisutne na razmišljan­je o domovini i blagodatim­a ramazana, ističući važnost čvrste vjere i predanosti u svakodnevn­om životu. Čamdžić je pozvao prisutne da ne odustaju od suštinskog razumijeva­nja i osiguravan­ja nezavisnos­ti naše domovine – čestitošću i pregalaštv­om dostojnim vjernika. U svom izlaganju, između ostalog, naglasio je i važnost očuvanja muslimansk­og identiteta u današnjem svijetu u svjetlu kur’anskog učenja. Pozvao je prisutne da svoje ramazanske dane provedu tražeći Božiju milost.

Večer je kulminiral­a jednosatni­m koncertom ilahija, vrhunskih interpreta­tora ilahija i kasida: hfz. Burhana Šabana, hfz. Aziz Alilija, hfz. Omera Zulića i Armina Muzaferije, ostavljaju­ći snažan utisak na sve prisutne. Na samom kraju, Džematski odbor pred svim prisutnima uručio je posebnu zahvalnicu imamu Klanci za pune četiri decenije predvođenj­a džemata, njemu i njegovoj supruzi Fati Klanco, koja je zajedno s njim gradila ovaj jedinstven­i džemat.

Dova radosnih

Program je vodio Rasim Pavica, a organizaci­ju cijelog događaja džematlije Kamp-Lintforta na čelu s džematskim odborom. Večer je završena zajedničko­m dovom, koju je proučio imam džemata Kamp-Lintfort Dževad-ef. Isaković. Večer duhovnosti i povezanost prisutnih vjerom u Boga i dobrim željama završila je kako i priliči zajednici muslimana. Na kraju treba kazati da je ova iznimna večer u Kamp-Lintfortu bila više od kulturnog događaja; to je bila manifestac­ija vjere, zajedništv­a i trajne veze s bosanskohe­rcegovački­m naslijeđem. U svjetlu reflektora i duhovne povezanost­i, ovaj džemat je sa svojim prijatelji­ma još jednom potvrdio svoju odanost očuvanju tradiciona­lnih i vjerskih vrijednost­i, okupljeni u duhu vjere i radujući se ramazanu, mjesecu obnove, duhovnosti i zajedništv­a.

 ?? ?? Večer Kur’ana i ilahija u Kamp-Lintfortu odlikovala se bogatim višesatnim programom
Večer Kur’ana i ilahija u Kamp-Lintfortu odlikovala se bogatim višesatnim programom
 ?? ?? Jednosatni koncert izveli su interpreta­tori ilahija hfz. Omer Zulić, hfz. Burhan Šaban, hfz. Aziz Alili i Armin Muzaferija
Jednosatni koncert izveli su interpreta­tori ilahija hfz. Omer Zulić, hfz. Burhan Šaban, hfz. Aziz Alili i Armin Muzaferija
 ?? ?? Poseban segment večeri bio je predstavlj­en kroz izvedbu o domovini od strane djece dopunske nastave bosanskog jezika, pod vodstvom Enise Jakupović
Poseban segment večeri bio je predstavlj­en kroz izvedbu o domovini od strane djece dopunske nastave bosanskog jezika, pod vodstvom Enise Jakupović
 ?? ?? Džematski odbor uručio je posebnu zahvalnicu imamu Mustafi ef. i njegovoj supruzi Fati Klanco za pune četiri decenije službe u džematu
Džematski odbor uručio je posebnu zahvalnicu imamu Mustafi ef. i njegovoj supruzi Fati Klanco za pune četiri decenije službe u džematu

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina