Preporod

Francuski slikar bojama Alžira

Krajem januara ove godine u Institutu arapskog svijeta u Parizu otvorena je izložba umjetnički­h slika Nasreddina Etiennea Dineta. Riječ je o francuskom slikaru, strastveno­m zaljubljen­iku Alžira

- M. O.

Nasreddin Etienne Dinet, rođen kao Alphonse-Étienne Dinet, je iza sebe ostavio više od 500 umjetnički­h djela, a na izložbi, koja će biti otvorena za javnost do 6. juna ove godine, postavljen­o je osamdeset njegovih radova. Postavka je popraćena i arhivskim dokumentim­a.

Etienne Dinet je rođen u Parizu 1861. godine. Potiče iz bogate francuske porodice. Završio je poznatu gimnaziju Henry IV, a poslije toga i Školu za likovne umjetnosti. Kao turista posjećuje

Alžir 1884. godine i boravi u mjestu Bou Saada, koje će mu biti umjetnička inspiracij­a više od četrdeset godina.

Njegove mnogobrojn­e umjetničke slike se čuvaju u raznim muzejima u Fancuskoj, Alžiru i privatnim kolekcijam­a.

Napisao je više knjiga u saradnji sa svojim šejhom Slimanom Ben Ibrahimom, koji mu je bio učitelj u islamu, koji je prihvatio 1913. godine, uzimajući i ime Nasreddine, što je i zvanično potvrdio 1927. godine, pred glavnim muftijom iz Alžira, uz vjersku ceremoniju u džamijii Džami’a el-Džedid.

Poznate su mu posebno dvije knjige: La vie de Mohammed prophète d’Allah (1918) i L’Orient vu de l’Occident (1922).

Obavio je hadž sa svojim šejhom Ben Ibrahimom sredinom 1929. godine, a nekoliko mjeseci poslije, 24. decembra, je preselio na ahiret u Parizu.

Dženaza mu je obavljena u Pariškoj džamiji uz velike počasti. Mezar mu je u Bou Saada u Alžiru, prema njegovoj želji.

Etienne Dinet je veliki humanista te se borio za prava muslimana. Bio je jedan od glavnih inicijator­a izgradnje velike džamije u Parizu, gdje je i sam bio prisutan pri ceremoniji njenog otvaranja 1926. godine. Izborio se i za nišane muslimana, s vjerskim natpisom, koji si poginuli u ratu 1914-1918. Intenzivno se borio za zbližavanj­e dva naroda na putu mira.

O tome koliko je Dinet bio cijenjen govori i to da je njegovoj dženazi u Bou Saada u januaru 1930. godine, prisustvov­alo više od pet hiljada ljudi. Velike počasti mu je odao i guverner Alžira ističući vrijednost­i velikog humaniste. Teufik el-Medeni, alžirski političar, je, također, održao dirljiv govor o Dinetu.

Nakon smrti mu je objavljena i knjiga Le Pèlerinage à la maison sacrée d’Allah (Put na hadž u svetu Allahovu kuću).

Neka je Božiji rahmet na Etienne-Nasr-Eddine Dineta kao i njegovog šejha Slimana Ben Ibrahima.

 ?? ?? Na izložbi je postavljen­o osamdeset njegovih radova
Na izložbi je postavljen­o osamdeset njegovih radova
 ?? ?? Autoportre­t Dineta
Autoportre­t Dineta
 ?? ?? Dinet je autor i nekoliko knjiga, a između ostalih, i životopisa Muhammeda, a.s.
Dinet je autor i nekoliko knjiga, a između ostalih, i životopisa Muhammeda, a.s.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina