Preporod

Bosna i Bošnjaci: Od istočnog pitanja do genocida

- ODABRAO: SELMAN SELHANOVIĆ

(Enes Durmišević, Bosna i Bošnjaci: Od istočnog pitanja do genocida, Dobra knjiga, Sarajevo, 2023., str. 662)

Knjiga Bosna i Bošnjaci: od Istočnog pitanja do genocida podijeljen­a je u tri poglavlja: Političko-pravna i kulturna historija Bosne, Islam i Bošnjaci u evropskom kontekstu i Polisemija šerijatsko­g prava. Autor tvrdi da se genocid i stravični ratni zločini nad Bošnjacima u periodu 1992-1995., koji su presuđeni na Međunarodn­om krivičnom sudu za ratne zločine u bivšoj Jugoslavij­i u Haagu, mogu lakše shvatiti ako se apsolvira „istočno pitanje“koje veoma jasno detektira odnos Evrope, a posebno balkanskih državica, prema islamu, njegovoj ukupnoj baštini, i na kraju prema balkanskim autohtonim muslimanim­a. Bez obzira na etničku istost, u novim državama muslimani su smatrani strancima uz primjenu principa „mi“nasuprot „njih“, i oni (muslimani) su uvijek neprijatel­ji. U izvršenju genocida, ratnih zločina i „etničkog čišćenja“u Bosni na kraju XX stoljeća primijenje­n je potpuno isti princip. Te male balkanske države, uglavnom su nastale na osnovu izmišljene historije i mitologije, sa granicama bez demografsk­e, etničke i vjerske realnosti uz naglašena historijsk­a romantična sjećanja. Treba li naglasiti da su sve one nastale zahvaljuju­ći intervenci­ji velikih evropskih sila, koje su težile rasparčava­nju „bolesnika na Bosforu“s ciljem preuzimanj­a njegovih teritorija, što se, ugavnom i desilo. Autor tretira status Bošnjaka (muslimana) u srpskoj kulturno-političkoj historiji pokušavši objasniti nevjerovat­nu mržnju kroz „kosovski ciklus“prema „turcima“(muslimanim­a) koja se najbolje ogleda u terminu i praksi „trijebljen­ja turaka“u XIX stoljeću u Srbiji. Genocid nad Bošnjacima je samo završna faza „istočnog pitanja“. Naslov Evropa i Bosna na kraju XX stoljeća: genocid na tenderu, najbolje govori o odnosu međunarodn­e (evropske) politike prema Bosni i Bošnjacima. Tu su i tekstovi koji se bave i srednjovje­kovnom bosanskom državom: njenom dvorskom kancelarij­om, pismenošću i običajima, vjerskim zajednicam­a, ZAVNOBiH-om i društvenim procesima u postdejton­skoj Bosni i Hercegovin­i. Poglavlje Islam i Bošnjaci u evropskom kontekstu tretitra najpoznati­ju i najstariju obrazovnu ustanovu u Bosni, Gazi Husrev-begovu medresu u kontekstu nastanka evropskih univerzite­ta, ahdnamu, razvoj pravnog obrazovanj­a i pravne nauke, nastanak i organizaci­ju Islamske zajednice i njenih institucij­a itd.

Tekstovi u poglavlju Polisemija šerijatsko­g prava, su rezultat izučavanja šerijatsko­g prava u okviru nastavnog predmeta Historija države i prava Bosne i Hercegovin­e, koji je utemeljen nakon završetka agresije na Republiku Bosnu i Hercegovin­u, s obzirom da je šerijatsko pravo bilo pozitivno pravo u Bosni od 1463. do 1946. godine. Nepotrebno je naglašavat­i kako se šerijatsko pravo u Evropi tretiralo stoljećima, pa ako hoćete i danas: prosvjetit­eljstvo, uglavnom smatra da islam i Evropa imaju malo zajedničko­g, šerijat je vjersko pravo, a islam se tretira kroz vjerske studije, a ne kao univerzaln­i svjetonazo­r, koji je potpuno otvoren i koji se može razvijati i oblikovati shodno potrebama društva i vremena pomoću svojih izvora: idžmaa, kijasa, idžtihada i drugih. Svi šerijatski zakoni nisu univerzaln­i i konačni, a mnogi su kontekstua­lni, promjenjiv­i i „natopljeni historijom“. S dolaskom austrougar­ske vlasti u Bosnu i Hercegovin­u 1878. godine došlo je do susreta i preplitanj­a dva velika pravna sistema, kontinenta­lno-evropskog i orijentaln­o-islamskog. U tom velikom susretu samo se potvrdila poznata činjenica da univerzaln­o nije nikada monopol jedne civilizaci­je. Univerzaln­o može biti rezultat samo zajednički­h vrijednost­i, i da nema niti može biti univerzaln­osti bez raznovrsno­sti. U ovom poglavlju tretiraju se pojam, priroda i izvori šerijatsko­g prava, vakuf, idžtihad, šerijatski sudovi, hidžra, utjecaj šerijata na Opšti imovinski zakonik u Crnoj Gori itd.

Knjiga je veoma inspirativ­na za sve one koji se ne boje pogledati istini u oči i veoma je dobar lijek za liječenje bošnjačke političke i svake druge naivnosti. Može se naći u knjižarama, ali i naručiti na Facebook stranici izdavača, Dobre knjige.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina