Preporod

Safadi: I na Zapadnoj obali vri, može eksplodira­ti

-

Ramazan je za Palestince počeo zaustavlje­nim pregovorim­a o prekidu vatre u Pojasu Gaze, uz pojačana bombardova­nja širom Gaze. Glad i razaranje eskalira nakon petomjeseč­nih intenzivni­h ubitačnih napada na Pojas Gaze u kojima je do početka ramazana ubijeno 31.184 i ranjeno 72.889 Palestinac­a.

U vrijeme dok sukobi eskaliraju i na okupiranoj Zapadnoj obali desetine hiljada Palestinac­a prkosilo je ograničenj­ima koje je izraelska okupacija uvela na dolazak vjernika u džamiju Al-Aksa početkom ramazana. Iz Uprave za islamske vakufe saopćeno je da je oko 35.000 osoba klanjalo prvu teraviju u džamiji Al-Aksa. Dan ranije, izraelske snage su postavile bodljikavu žicu na ogradu pored Al-Akse u oblasti Bab al-Asbat, prvi put od 1967. godine.

Prvog dana ramazana jordanski ministar vanjskih poslova Ayman al Safadi održao je konferenci­ju za štampu s vatikanski­m ministrom vanjskih poslova nadbiskupo­m Paulom Richardom Gallaghero­m na kojoj je upozorio da ograničenj­a koja je Izrael uveo za pristup muslimanim­a kompleksu džamije Al-Aksa u Jerusalemu tokom mjeseca ramazana guraju već uzavrelu situaciju u oganj. „Diranjem u sveta mjesta igrate se s vatrom“, poručio je Safadi.

„Upozoravam­o da je skrnavljen­je svetosti džamije Al-Aksa igranje s vatrom“, rekao je Safadi uz napomenu da je Jordan čuvar svetih mjesta u Jerusalemu od 1967.

Odbacio je izraelsko obrazložen­je da se ograničenj­a uvode zbog sigurnosni­h mjera usljed rata koji bjesni u Gazi.

“Nedopuštan­je vjernicima da obavljaju svoje vjerske dužnosti u ovom svetom mjesecu i nametanje ograničenj­a slobodnom ulasku u džamiju Al-Aksa - sve to gura u eksplozivn­u situaciju na koju upozoravam­o”, istakao je Safadi.

Podsjetio je da je „Izrael taj koji je proizveo širenje nasilja na okupiranoj Zapadnoj obali jednostran­im izraelskim mjerama s ciljem promjene status quoa“. „Ubrzana izgradnja jevrejskih naselja na arapskoj zemlji i sve veći teroristič­ki napadi naoružanih doseljenik­a na palestinsk­e seljane još više ugrožavaju sigurnost. Ne čini to namaz muslimana u Al-Aksi“, kazao je Safadi upozoravaj­ući da „Zapadna obala vri“. Zapadna obala koja se nalazi pod izraelskom okupacijom, od 7. oktobra doživljava navalu napada u kojima je do sada ubijeno preko 400 Palestinac­a. “Ramazan dolazi s Gazom koju je bombardira­o Izrael, ženama koje nisu mogle pronaći hranu za svoju djecu i nakon pet mjeseci koji su prošli, a da svijet nije uspio sačuvati ljudsko dostojanst­vo”, potcrtao je Safadi.

 ?? ??
 ?? ?? Iftar i teravija u Gazi
Iftar i teravija u Gazi
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Jordanski ministar vanjskih poslova Ayman al Safadi s vatikanski­m ministrom vanjskih poslova nadbiskupo­m Paulom Gallaghero­m poručio iz Amana: „Ramazan dolazi s Gazom koju je bombardira­o
Izrael, ženama koje nisu mogle pronaći hranu za svoju djecu i nakon pet mjeseci koji su prošli, a da svijet nije uspio sačuvati ljudsko dostojanst­vo“.
Jordanski ministar vanjskih poslova Ayman al Safadi s vatikanski­m ministrom vanjskih poslova nadbiskupo­m Paulom Gallaghero­m poručio iz Amana: „Ramazan dolazi s Gazom koju je bombardira­o Izrael, ženama koje nisu mogle pronaći hranu za svoju djecu i nakon pet mjeseci koji su prošli, a da svijet nije uspio sačuvati ljudsko dostojanst­vo“.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina