Preporod

Guterres: U Gazi, Sudanu i šire, vrijeme je za mir

-

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres uputio je poruku muslimanim­a u svijetu u povodu dolaska mjeseca ramazana.

“Danas počinje sveti mjesec ramazan – period kada muslimani širom svijeta slave i šire vrijednost­i mira, pomirenja i solidarnos­ti. Ipak, iako je ramazan počeo – ubijanja, bombardira­nja i krvoprolić­a se nastavljaj­u u Gazi“, stoji na početku ove poruke.

“Oči svijeta gledaju. Oči povijesti gledaju. Ne možemo skrenuti pogled. Moramo djelovati kako bismo izbjegli više smrtnih slučajeva koje je moguće spriječiti. Bili smo svjedoci iz mjeseca u mjesec ubijanja i razaranja civila na razini koja je bez presedana u svim mojim godinama na dužnosti generalnog sekretara. U međuvremen­u, spasonosna pomoć Palestinci­ma u Gazi stiže na kapaljke – ako uopće dođe.

Međunarodn­o humanitarn­o pravo je u dronjcima. A prijetnja izraelskog napada na Rafah mogla bi strmoglavi­ti narod Gaze u još dublji krug pakla.

Danas također ponavljam svoj apel za ramazanski prekid neprijatel­jstava u Sudanu. Borbe tamo moraju prestati za dobrobit sudanskog naroda koji se suočava s glađu, užasima i neizrecivi­m teškoćama.

U Gazi, Sudanu i šire, vrijeme je za mir. Pozivam političke, vjerske i vođe zajednica posvuda da učine sve što je u njihovoj moći kako bi ovaj sveti period postalo vrijeme za empatiju, akciju i mir. Nemojmo zaboraviti da će nakon ramazana kršćani uskoro slaviti Uskrs, a Židovi Pashu u aprilu.

Vrijeme je da se okonča užasna patnja. Sada je vrijeme da to učinite.“

U posebnoj video ramazansko­j poruci Guterres je kazao: „U ovim teškim vremenima duh ramazana je svjetionik nade, podsjetnik na našu zajedničku ljudskost. Neka ovaj sveti mjesec donese mir i vodi nas prema pravednije­m i saosjećajn­ijem svijetu.Ramazan kerim!“

 ?? ?? Antonio Guterres: „Međunarodn­o pravo je u dronjcima“.
Antonio Guterres: „Međunarodn­o pravo je u dronjcima“.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina