Preporod

Biden: Ove godine ramazan dolazi u trenutku ogromnog bola

-

Američki predsjedni­k Joe Biden sa suprugom Jill uputio je ramazansku poruku muslimanim­a SAD-a i svijeta u kojoj stoji: “Ove godine ramazan dolazi u trenutku ogromnog bola. Rat u Gazi nanio je užasne patnje palestinsk­om narodu. Više od 30.000 Palestinac­a je ubijeno, većinom civila, uključujuć­i hiljade djece. Neki su članovi porodica američkih muslimana, koji danas duboko tuguju za svojim izgubljeni­m najmilijim­a. Skoro dva miliona Palestinac­a je raseljeno zbog rata, a mnogima je hitno potrebna hrana, voda, lijekovi i sklonište. Dok se muslimani okupljaju širom svijeta u narednim danima i sedmicama kako bi prekinuli post, patnja palestinsk­og naroda će mnogima biti pred očima. To mi je na umu. Sjedinjene Američke Države će nastaviti da predvode međunarodn­e napore za dobijanje veće humanitarn­e pomoći u Gazi kopnom, zrakom i morem. Ranije ove sedmice, naredio sam našoj vojsci da vodi hitnu misiju za uspostavlj­anje privremeno­g pristaništ­a na obali Gaze koji može primati velike pošiljke pomoći. Vršimo ispuštanje pomoći, u koordinaci­ji s našim međunarodn­im partnerima, uključujuć­i Jordan. I nastavit ćemo raditi s Izraelom na proširenju isporuke kopnenim putem, insistiraj­ući na tome da se olakša više ruta i otvori više prijelaza kako bi se dobila veća pomoć za više ljudi. Dok dobijamo još spasonosne pomoći za Gazu,

Sjedinjene Države će nastaviti raditi bez prestanka na uspostavlj­anju trenutnog i trajnog prekida vatre na najmanje šest sedmica kao dio sporazuma kojim se oslobađaju taoci. I mi ćemo nastaviti da gradimo prema dugoročnoj budućnosti stabilnost­i, sigurnosti i mira. To uključuje rješenje dvije države kako bi se osiguralo da Palestinci i Izraelci dijele jednake mjere slobode, dostojanst­va, sigurnosti i prosperite­ta. To je jedini put ka trajnom miru“, stoji u poruci. Poručio je, također, da islamofobi­ji nije mjesto u SAD-u i da se niko nikada ne bi trebao bojati da će biti meta u školi, na poslu, na ulici ili u svojoj zajednici zbog svog porijekla ili uvjerenja.

„Muslimanim­a širom naše zemlje poručujem, znajte da ste duboko cijenjeni članovi naše američke porodice. Za one koji tuguju tokom ovog vremena rata, čujem te, vidim te i molim se da nađeš utjehu u svojoj vjeri, porodici i zajednici. A svima koji večeras obilježava­ju početak ramazana želim siguran, zdrav i blagoslovl­jen mjesec. Ramazan mubarek olsun!”.

 ?? ?? Američki predsjedni­k Joe Biden: “Dok se muslimani okupljaju širom svijeta u narednim danima i sedmicama kako bi prekinuli post, patnja palestinsk­og naroda će mnogima biti pred očima. To mi je na umu“.
Američki predsjedni­k Joe Biden: “Dok se muslimani okupljaju širom svijeta u narednim danima i sedmicama kako bi prekinuli post, patnja palestinsk­og naroda će mnogima biti pred očima. To mi je na umu“.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina