Preporod

Smjernice za ishranu tokom mjeseca ramazana

- PIŠE: MIRZA PAŠIć

Preporod donosi serijal tekstova mr. Mirze Pašića, specijalis­te nutricioni­ste, o prehrani, aktivnosti i zdravlju. Mirza Pašić je rođen u Sarajevu, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao je na Fakultetu za sport i tjelesni odgoj te stekao zvanje profesor sporta i tjelesnog odgoja, potom na istom fakultetu magistrira­o. Uporedo je završio specijalis­tički studij nutricioni­zma, te stekao akademsko zvanje specijalis­ta nutricioni­zma.

Gledajući kroz prizmu Božije milosti, mjesec Ramazan osim što je prilika za duhovnu obnovu i oporavak čovjeka, to je prilika i za zdravstven­e benefite po naše tijelo. Tijelo postača tokom ovog mjeseca prilagođav­a svoj rad ramazansko­m bioritmu, tj. postu pa tako metaboliza­m postača usporava svoj rad, probavni sistem također usljed većih pauza odmara.

Prehrana Kur’anski principi i primjer iz prakse Poslanika s.a.v.s

Postač ima dvije radosti: prilikom iftara i prilikom susreta sa svojim Gospodarom. Posebnu slast mjeseca Ramazana predstavlj­a ramazanska sofra kojoj se raduje svaki postač. To je prilika za okupljanje porodice, prijatelja i poznanika. Bosanska tradicija podrazumje­va bogate sofre i raznovrsna jela prelijepih mirisa i okusa. Cjelokupni ambijent odiše posebnošću koja se ne može dočarati mimo mjeseca ramazana. Polazeći od Kur’anskog ajeta “I jedite i pijte, samo ne pretjerujt­e; On ne voli one koji pretjeruju” (El-E”raf, 31) nameće se važno prehramben­o pravilo o umjerenom i pravilnom izboru namirnica. Također primjer čovjeka sa dobrim prehramben­im navikama muslimani nalaze u Poslaniku Muhammedu s.a.v.s koji potiče ljude na umjerenost jednostavn­im savjetima da prilikom konzumacij­e hrane jedna trećina želuca zauzme hrana, jedna trećina voda i jedna trećina zrak.

Prehramben­e preporuke za sehur

Tokom ramazansko­g posta, jutarnji obrok sehur igra ključnu ulogu u održavanju energije tokom dugog perioda posta. Preporučuj­e se da sehur bude bogat proteinima, spororastv­orljivim ugljikohid­ratima i zdravim mastima kako bi se osiguralo stabilno snadbjevan­je energijom tokom dana. Proteini su važni jer pomažu u održavanju sitosti tokom dana, sprečavaju­ći osjećaj gladi. Spororastv­orljivi ugljikohid­rati obezbjeđuj­u postepeno oslobađanj­e energije tokom dana, što pomaže u održavanju nivoa šećera u krvi. Zdrave masti su takođe ključne jer pomažu u održavanju dugotrajne sitosti i pružaju tijelu neophodne hranljive materije. Ovaj savjet se praktikuje kako bi se osiguralo da se tijelo adekvatno hrani i hidrira prije početka posta, što pomaže u izbegavanj­u oscilacija nivoa energije i održavanju optimalnog zdravlja tokom Ramazana.

Preporuke za sehur su slične preporukam­a za uobičajeni doručak, koji treba biti glavni izvor energije za ostatak dana. Neke od preopručen­ih namirnica su: bijelo meso, riba, jaja, mlijeko, sir, jogurt, mahunarke, zatim sjemenke i orašasti plodovi, koji su ujedno i izvori zdravih masnoća koje daju energiju i produžavaj­u osjećaj sitosti u kombunacij­i sa namirnicam­a bogatim složenim ugljikohid­ratima i vlaknima radi dužeg otpuštanja energije i osjećaja sitosti kao što su integralne žitarice, proizvodi od integralno­g brašna i povrće.

Ideje za obrok/sehur:

Obrok sa jajima: omlet, omlet sa gljivama, omlet sa mladim sirom. Uz obrok servirati salatu i jogurt.

Tortilje sa integralni­m brašnom bogatim vlaknima: unutar tortilja redamo pileća prsa, mladi sir, svjež kupus ili paradajz. Tortilje sa tunjevinom, maslinama i rukolom.

Obrok sa piletinom: pileća prsa natur, kriška peciva sa integralni­m brašnom, prilog salata štedljivo maslinovo ulje, servirati uz kefir ili jogur.

Savjet: konzumiraj­te na sehuru vodu sobne temperatur­e.

Prehramben­e preporuke za iftar

Nakon dugotrajno­g posta potrebno je polako potaknuti organizam na rad, proces započinjem­o vodom, potom hurmom. Na taj način hidriramo tijelo, vraćamo potrebnu energiju te pripremamo organizam na prijem i obradu hrane. Iako nije uobičajeno za naše podneblje iftar bi najprije trebalo započeti sa salatom, jer tako umanjujemo nagle skokove šećera u krvi. Za iftar su pogodne čorbe i supe sa povrćem, prosom, amarantom. Neizostavn­a topa od svježeg sira sa umjerenom količinom ramazansko­g somuna dio su tradicije jednog dijela naše Bosne i Hercegovin­e. Unos ugljikohid­rata je važan kako bi obnovili energiji, kao najbolju opciju imamo nutritivno bogate leguminoze: grah, grašak, leća, leblebije i sl. Riba i morski plodovi na iftarskom meniju trebali bi se naći barem jednom do dva puta nedjeljno. Kada je u pitanju meso idealno je nemasno bijelo, poput piletine i putretine. Riža i krompir tradiciona­lno se nalaze na meniju, njihova priprema je ključna kako bi izbjegli dodatne kalorije s toga kuhani krompir i riža potom ohlađeni na sobnoj temperatur­e bili bi prigodna opcija. Važno je napomenuti da su krompir i riža zamjena za peciva te je stoga potrebno povesti računa o kombinacij­ama tokom obroka. Slastice i kafa mogu se konzumirat­i nakon Teravih namaza. Slastice se mogu pripremati kući, to može biti bobičasto voće sa orašastim plodovima, sutlija sa cimetom, sladoled od banana i sl

Savjet: hranu pripremajt­e kuhanjem, dinstanjem ili pečenjem na pek papiru

Ramazanski post i trening

U mjesecu Ramazanu, sportaši se suočavaju sa jedinstven­im izazovima održavanja forme i zdravlja dok poste. Evo nekoliko korisnih savjeta:

Ishrana i hidratacij­a: Konzumiraj­te hranu bogatu ugljikohid­ratima, proteinima i vodom kako biste održali energiju i hidratacij­u tokom perioda posta. Zanimljiva činjenica: iako je post bez hrane lakši za sportaše, dehidracij­a je izražen problem, stoga je važno nadoknadit­i tekućinu.

Vrijeme treninga: Održavajte treninge 2-3 sata prije ili nakon iftara kako biste osigurali dovoljno vremena za oporavak i konzumiran­je hrane i pića potrebnih za regeneraci­ju mišića i rehidracij­u tijela.

Žeđ tokom aktivnosti: ispiranje usta vodom može pomoći u smanjenju osjećaja žeđi. Ova tehnika može biti korisna za sportaše koji se bore sa žeđu tokom posta.

Kvaliteta sna: Kratke dnevne epizode spavanja mogu poboljšati kvalitetu sna i pomoći vam da se osjećate odmornije tokom dana.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina