Preporod

BUDI VAKIF

-

Utoku je rekonstruk­cija ženskog odjeljenja Gazi Husrev-begove medrese. Planirano je da se projekat završi ove godine kako bi se nastavio nastavni proces u najboljim uvjetima i omogućilo učenicama da imaju savremen kompleks za boravak i nastavu. Direktor Medrese mr. Dževad Pleh je upoznao javnost da je završena polovina projekta koji je velik ne samo za Gazi Husrev-begovu medresu nego i Islamsku zajednicu u Bosni i Hercegovin­i u cjelini.

Svi koji se žele ugraditi u ovo trajno dobro mogu izvršiti uplatu na zvaničnoj stranici Islamske zajednice www.uplata.islamskaza­jednica.ba ili lično dostaviti novac u Medresu. Broj telefona Medrese: +387 (33) 534-888

Gazijina medresa je historijsk­i stožer naše ukupne duhovne, intelektua­lne i kulturne opstojnost­i na ovome trusnom području. Ona je našim muslimanim­a uvijek značila puno više od obične škole za učenike. Bila je njihova kuća i riznica u kojoj se brižljivo čuva kolektivno sjećanje i pamćenje, u kojoj se njeguje najsuptiln­ija duhovnost i čuva nacionalno kulturno blago. Mnogi uspješni Bošnjaci su svoj intelektua­lni i duhovni polog ponijeli upravo iz Gazi Husrev-begove medrese i svoju ukupnu ličnost oblikovali na tome jedinstven­om temelju.

HUSEIN-EF. KAVAZOVIĆ, REISUL-ULEMA ISLAMSKE ZAJEDNICE U BIH

Čast mi je i danas kao i oduvijek da sam, pored sveg ostalog, i gazinovka. Tako moj rahmetli babo Mustafa govoraše, i njemu sam i majci je za ljubav pohađala i maturirala... Sve što je kontinuite­t i posvećenos­t iznimno je važno. A, edukacija i obrazovanj­e je trajni napor.

PROF. DR. FAHIRA FEJZIĆ-ČENGIĆ, PROFESORIC­A NA FAKULTETU POLITIČKIH NAUKA U SARAJEVU

 ?? ?? Trenutni radovi u medresi
Trenutni radovi u medresi
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina