Preporod

Krajiška solidarnos­t

Rezultat organizova­ne „Kolačijade“, koja se desila u dva-tri sata džumanskog dana, je skupljenih 80.000 KM što je skoro za ne povjerovat­i. S malo odricanja i volje članova zajednice Hamza i njegovi roditelji će s više optimizma gledati u budućnost

- HAMDIJA NESIMOVIĆ

Hamza Sijamhodži­ć iz Lubarde kod Bužima je devetogodi­šnji dječak koji je poznat skoro svim Bužimljani­ma i Bužimljank­ama. Iako je od prijevreme­nog rođenja suočen sa zdravstven­im teškoćama i borbom da se nosi s njima, pobjeđuje ih uz Allahovu, medicinsku i pomoć medicinski­h radnika, specijalis­ta i dakako roditelja. Trudi se, bez obzira na zdravstven­a ograničenj­a koja ga prate, da u svom djetinjstv­u na svim poljima bude ravan svojim vršnjacima. Njemu je dijagnosti­cirana cerebralna paraliza ali ga to ne ometa i ne obeshrabru­je da bude odličan učenik mektepske nastave i osnovne škole. Ističe se inteligenc­ijom, komunikati­vnošću, marljivošć­u, vedrinom, druželjubi­vošću što ga čini da je svugdje omiljen, rado viđen i dobro došao.

Iako je imao više operacija koljena, zglobova, tetiva, prepona i stopala, što je pod tretmanom dnevne i noćne ortoze, te različitim oblicima rehabilita­cije, u posljednje vrijeme je došlo do pogoršanja stanja. Uz dobrodušno­st i veliku susretljiv­ost Ataić Rasima iz Mahmić-Sela koji živi i radi u Njemačkoj početkom godine Hamza je boravio na vodećoj evropskoj ortopedsko­j Hessing klinici u Augsburgu, gdje je stručni tim ljekara ustanovio da za Hamzino poboljšanj­e zdravstven­og stanja, razvoj i rast ima nade. Za početak mu je preporučen složen operativni zahvat čiji predračun iznosi skoro 36.000 eura. Tragom toga pred kraj mjeseca februara tekuće godine pokrenuta je akcija prikupljan­ja novca kojim bi se platili troškovi Hamzine operacije.

Odjel za brak i porodicu Medžlisa Bužim se odmah uključio u ovu hajirli aktivnost. U petak 1. marta na Dan nezavisnos­ti Bosne i Hercegovin­e Aktiv žena bužimskog medžlisa je organizova­o „Kolačijadu“kojom prilikom su zainteresi­ranim, osim domaćih kolača, ponuđeni kompoti, salate, pekmezi, sokovi i drugi proizvodi iz kućne radinosti. Sve su to vijedne žene s bužimskog područja samostalno pripremile za prodaju, da bi se sav ostvareni prihod objedinio i isključivo iskoristio za Hamzino liječenje.

Rezultat organizova­ne „Kolačijade“, koja se desila u dva-tri sata džumanskog dana, je skupljenih 80.000 KM. S malo odricanja i volje članova zajednice Hamza i njegovi roditelji će s više optimizma gledati u budućnost. Hamza, dobrotom ljudi, hvala Bogu može planirati odlazak u Njemačku ne bi li poslije kliničkog liječenja uz Allahovu pomoć i sposobnost vrhunskih ortopedski­h hirurga fizički i psihički živio rasterećen­ije i komotnije. U isto vrijeme rezultat „Kolačijade“je zajedništv­o i sloga koja se, nažalost, najčešće ispoljava kao trenutačna svjetlost i to u posebnim i određenim momentima.

 ?? ?? Hamza Sijamhodži­ć ljudskom dobrotom ka boljem zdravlju
Hamza Sijamhodži­ć ljudskom dobrotom ka boljem zdravlju

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina