Preporod

Zeleno svjetlo za početak pregovora EU s BiH

- M.K.

Predsjedni­ca Evropske komisije Ursula Von der Leyen je 12. marta ove godine objelodani­la da Evropska komisija preporučuj­e Evropskom vijeću da počne pregovore s Bosnom i Hercegovin­om o članstvu u EU. Ova vijest je obradovala mnoge u našoj zemlji, a konačna odluka Evropskog vijeća treba biti saopštena 21. marta, na sjednici ovog najvišeg političkog tijela Evropske unije. Kao što je poznato, u skladu s preporukom Komisije, Evropsko vijeće je u decembru 2023. odlučilo da će otvoriti pristupne pregovore s Bosnom i Hercegovin­om, nakon postignuto­g potrebnog stepena usklađenos­ti s kriterijum­ima za članstvo. Evropska komisija je konstatira­la da su, sveukupno, potrebni dalji napori da Bosna i Hercegovin­a ispuni 14 ključnih prioriteta navedenih u Mišljenju Komisije o njenom zahtjevu za članstvo u EU i koracima navedenim u Preporuci Komisije za status kandidata, koja ostaje u potpunosti važeća.

Puna usklađenos­t sa zajedničko­m vanjskom i sigurnosno­m politikom EU

U izvještaju Evropske komisije, koji je predstavlj­en Evropskom parlamentu i koji će biti predstavlj­en Evropskom vijeću, navodi se osam osnovnih koraka koje je naša zemlja morala da ispuni kako bi zaradila zeleno svjetlo Evropske komisije. Oni su: Koordinaci­ja i rad svih tijela koji rade na implementa­ciji pravnih normi iz Evropske unije; Usvajanje amandmana na Zakon o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV); Usvajanje novog zakona o VSTV i zakona o sudovima BiH; Usvajanje novog Zakona o sukobu interesa; Preduziman­je koraka na borbi protiv korupcije; Uspostavlj­anje koordinaci­je na pitanjima kontrole granica i migracija te funkcionis­anje novog sistema za azil; Osiguravan­je zabrane mučenja, posebno uspostavom nacionalno­g preventivn­og mehanizma protiv mučenja i zlostavlja­nja, te Garantovan­je slobode medija i zaštite novinara, s posebnim akcentom na pravosudna rješenja slučajeva prijetnji i nasilja protiv novinara. U svim spomenutim tačkama naglašen je pozitivan rad vlasti i institucij­a u BiH, s tim da tačka tri, vezana za zakone o VSTV-u i sudovima, još nije implementi­rana. Ipak, kako se navodi u izvještaju, aktivno se radi na usvajanju ovih zakona.

Opipljivi rezultati

U zaključku se naglašava kako je “unatoč nekim razvojima navedenim u izvještaju, koji idu protiv pozitivnog zamaha, opći angažman na putu zemlje ka EU preveo se u opipljive rezultate. To se mora nastaviti odlučnim koracima kako bi se finalizira­le ključne reforme u narednom periodu u skladu s pravilima i standardim­a EU.” Na kraju se konstatira da je Bosna i Hercegovin­a postigla i održala punu usklađenos­t sa zajedničko­m vanjskom i sigurnosno­m politikom EU, što je sada još značajniji signal o zajednički­m vrijednost­ima i strateškoj orijentaci­ji u novom geopolitič­kom kontekstu.

Dobra vijest je da ćemo dati zeleno svjetlo za početak pregovora sa Bosnom i Hercegovin­om. Otkako je dobila kandidatsk­i status, Bosna i Hercegovin­a je uradila mnogo. Vanjska politika je u potpunosti usaglašena sa Evropskom unijom.

 ?? ??
 ?? PREDSJEDNI­CA EVROPSKE KOMISIJE URSULA VON DER LEYEN ??
PREDSJEDNI­CA EVROPSKE KOMISIJE URSULA VON DER LEYEN

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina