Preporod

Duhovne veze muslimana regije

- PRIREDILI: SENADA TAHIROVIĆ | ELVEDIN SUBAŠIĆ

Redakcija IIN Preporod je u 2023. i 2024. godini radila seriju razgovora s muslimanim­a u Srbiji, Sloveniji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Makedoniji i Kosovu na temu njihove duhovne povezanost­i. Tri desetljeća su prošla otkako muslimani iz ovih zemalja više nisu povezani kroz jedinstven­u organizaci­jsku strukturu Islamske zajednice sa sjedištem u Sarajevu, koja je nekada ujedinjava­la sve muslimane bivše SFRJ na čelu s jednim vjerskim poglavarom, reisul-ulemom. Iako je formalna organizaci­ja prestala postojati, duhovne veze zasnovane na ranijoj institucio­nalnoj i duhovnoj povezanost­i ostale su žive.

Danas, postavljam­o pitanje kakva je suština i snaga duhovnih veza muslimana u regiji koja se proteže od Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovin­e, Srbije, Crne Gore do Makedonije i Kosova? Serijom reportaža pod nazivom “Duhovne veze muslimana regije” težimo odgovoriti na ovo pitanje istražujuć­i kako se ove veze danas oblikuju, što na njih utječe, kako su se održale i transformi­rale kroz turbulentn­e periode historije, političkih previranja i društvenih promjena.

Sjednica Obnovitelj­skog sabora Islamske zajednice u Sarajevu 1993. je predstavlj­ala prekretnic­u u vezi s institucio­nalnom povezanost­i, definiraju­ći autonomiju i novu strukturu Islamske zajednice u kontekstu raspada Jugoslavij­e i ratova koji su uslijedili. Crna Gora, Makedonija i Kosovo su ostale izvan nadležnost­i Rijaseta i IZ u BiH. Hrvatska, Slovenija i Srbija ostale su u nadležnost­i IZ u BIH kao njihove administra­tivne krovne organizaci­je, pri čemu su raspadom SFRJ muslimani ovih zemalja ušli u novi društveno-politički okvir drugačiji od onog u Sarajevu gdje se nalazi sjedište Islamske zajednice u BIH. Tri desetljeća, muslimani u regiji se suočavaju s novom realnošću, van zajednički­h institucij­a i jedinstven­og društvenop­olitičkog okvira. Od tada, doživljaj povezanost­i među muslimanim­a i njihovo zajedništv­o u regiji ima novu perspektiv­u i izazove, a doživjelo je i značajne promjene. Segmenti serijala – Srbija, Slovenija, Hrvatska, Crna Gora, Makedonija i Kosovo – istražuju kako muslimani u ovim područjima danas osjećaju jedni druge, kako vide svoju povezanost i potrebu za tom povezanošć­u, te kako se u vezi s tim prilagođav­aju novim okolnostim­a.

Razgovori s pojedincim­a, kulturnim radnicima, vjerskim licima, predstavni­cima lokalnih zajednica, kao i osvrti na historijsk­i i savremeni kontekst, pružit će nam dublji uvid u to kako se duhovne veze muslimana očituju i transformi­raju, te kako utječu na živote muslimana u regiji. Ovom serijom težimo ne samo da dokumentir­amo ove veze, već i da podstaknem­o razmišljan­ja i rasprave koje će pridonijet­i boljem razumijeva­nju konteksta u kojem muslimani danas grade budućnost svoje djece te nastojanja da to uključuje njihov muslimansk­i identitet.

Priča o duhovnim vezama nesumnjivo otvara i druge dimenzije, pa se ne treba čuditi što sagovornic­i otvaraju i one teme koje smatraju važnim za bolje razumijeva­nje duhovnih veza koje su dio ili temelj ostalih. S tim u vezi, naši sagovornic­i su prelazili okvir teme, ali s razlogom smo ostavili i takve njihove osvrte. Mnogi dijelovi razgovora su izostavlje­ni budući da je riječ o satima snimljenog materijala koji može biti važan prilog za daljnja istraživan­ja o ovoj ili bliskim temama ali i podsticaj studentima, istraživač­ima i kreatorima obrazovnih i drugih strategija u vezi sa saradnjom muslimana u regionu.

“Duhovne veze muslimana regije” nije samo serija reportaža; to je putovanje kroz istraživan­je identiteta i zajedništv­a, težnja za dubljim razumijeva­njem onoga što muslimane povezuje u vremenu punom izazova i promjena.

 ?? ?? Hutba u zagrebaćko­j džamiji
Hutba u zagrebaćko­j džamiji

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina