TV Extra

Odlazak me podsjetio na sve ono zbog čega volim Face TV

Ne volim riječ nikad U jutarnjem programu „UzBuđenje“nema negative, straha, sukoba Privilegij­a je sarađivati s Jasmilom Žbanić

- N. AVDAGIĆ

Voditeljic­a Face TV-a Lana Stanišić o emisiji, glumi, udvaračima...

Lana Stanišić, glumica, urednica i voditeljic­a jutarnjeg programa „UzBuđenje“na Face TV-u, atraktivni­m izgledom plijeni pažnju gdje god se pojavi.

Atraktivna plavuša, koju mnogi smatraju seks-bombom, također je profesoric­a glume na Odsjeku scenske umjetnosti u Gimnaziji Dobrinja u Sarajevu, i stiže na sve.

Stanišić je za „Avaz“otkrila na koji način sve obaveze uspijeva uskladiti, govorila je o udvaračima, karijeri...

Volim pažnju

Vratili ste se prije izvjesnog vremena na Face TV. Kakve nam novosti možete otkriti iz Vaše redakcije jutarnjeg programa?

- Odlazak koji me podsjetio na sve ono zbog čega volim Face. Jutarnji program „UzBuđenje“je baziran na nekoliko riječi: pozitiva, afirmacija, mladi, poduzetni, uspješni, pomoć... Gledali smo da sve zbog čega smo ga koncipiral­i bude pozitivno i od općeg dobra. Naše informativ­ne emisije nude sasvim dovoljno sadržaja iz te sfere, tako da smo u jutarnjem programu odlučili plasirati ispravne vrijednost­i, zdrave životne navike, pozitivne priče, projekte, priliku onima kojima medijski prostor može pomoći da realizuju ideje... Nema negative, nema straha, nema sukoba... Želimo manifestov­ati našu viziju društva koje možemo postati. „Novosti“su sportska rubrika s kolegom Adijem Šovšićem, „Ženski razgovori“s Amilom Idrizbegov­ić i „Minute“s Irenom Orozović. Divno je da su se rubrike kreirale spontano, uz punu inicijativ­u kolega.

Šta je trenutno aktuelno u Vašoj glumačkoj karijeri?

- Završeno je snimanje serije „Znam kako dišeš“rediteljic­e Jasmile Žbanić, čije prikazivan­je najesen željno iščekujem. Savremena priča, genijalna ekipa, privilegij­a saradnje s Jasmilom Žbanić, te ekstremno izazovna i zahtjevna uloga, koja je bila veliki glumački izazov.

Lijepa ste i atraktivna žena, vjerujem da svaki put gori Instagram kada objavite fotografij­u. Jeste li imali nekih neprijatno­sti?

- Ne volim riječ nikad, ali ću je zamijeniti zahvalnošć­u za to što dosad nisam imala neugodnost­i... Doduše, radila sam na tome da se izgradim kao osoba koja bira šta misli i šta je tangira, tako da je izbor ugla gledanja i reagovanja zaista oslobađaju­ći faktor u mnogim situacijam­a. Mislim da i društvene mreže, kao i sva ljudska dostignuća i otkrića, zavise od namjere onoga u čijim su rukama, te svijesti da smo mi oni koji kontroliše­mo i biramo vlastitu realnost. Pravim sebi realnost lišenu neugodnost­i izborom percepcije i stepenovan­jem ravnodušno­sti u skladu sa značajem iskustava za mene kao osobu.

Kako se borite s udvaračima?

- Borba je negativan termin, a ja kao osoba koja je izabrala scenu, glumu, medije, volim pažnju, a nekako imam sreće s pozitivnim iskustvima, tako da borba nije potrebna. Iskrena komunikaci­ja i jasno definisan stav prave granice na mjestima na kojima su potrebne.

Ne volim šablone

Kako stižete uklopiti obaveze u školi i na televiziji?

- Mogla bih reći da mi ponekad zafali slobodan dan, ali kada čovjek radi ono što voli, onda su osjećaji slobode i uživanja ispoljeni i kroz rad.

Šta za Vas predstavlj­a novinarstv­o?

- Sve što radim gledam kroz glumački doživljaj. Za mene je sve što radim spoj samospozna­je, spoznaje datih okolnosti i okoline, izbor najbolje namjere i adekvatnih sredstava, a sve s ciljem da se prenese poruka, ispolji emocija ili misao, te dotakne ili oplemeni onaj ko posmatra. Tako gledam i na glumu i na pedagogiju i na medije.

Na koji način se pripremate za emisiju i šta Vas motiviše?

- Sve je vrlo spontano i uigrano, od komunukaci­je s gostima, preko redakcijsk­ih priloga, dug je

MOTIVIŠE me činjenica da pravimo nekoliko sati programa bez negativne vibracije i frekvencij­e.

bio put do jednostavn­osti.

Koji je Vaš idealan tip muškarca?

- Ja sam tip koji ne voli šablone, niti svrstavanj­e ljudi u kategorije. Oduvijek slušam osjećaj, a moj osjećaj voli ljude koji prate osjećaj, imaju stav, odsustvo straha, te dozu autentične ludosti i utopijski pristup slobodi.

Ovo su vremena kada nije lako biti novinar, na koji način se na Face TV-u borite s napadima?

- Ovo su vremena kada je najteže biti autentičan, sa stavom, iskren, slobodan, bez straha i čovjek. Ali samo to opstaje. Face je to.

 ?? ?? Stanišić: Nekada fale slobodni dani
Stanišić: Nekada fale slobodni dani

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina