TV Extra

Ugasite vatru

Igra historijsk­u ličnost, Napoleonov­u ljubav Žozefin u filmu koji je režirao Ridli Skot Ostvarenje kinodistri­bucijom Carica kakva je morala biti, bila je kakva je Napoleon tražio od nje da bude

-

ini se lakše igrati izmišljene likove nego poznate ličnosti. Posebno one historijsk­e. No, ekipa filma “Napoleon”, na čelu s rediteljem Ridlijem Skotom (Ridley Scott), uhvatila se ukoštac s pričom jednoj od najvećih historijsk­ih, vojnih, diktatorsk­ih ličnosti – Napoleonom Bonaparteo­m.

Bilo je potrebno sedam različitih koalicija evropskih moćnika da poraze Francuza. Ali na bojnom polju, njegova opsjednuto­st Žozefinom – njegovom ljubavnico­m, suprugom, caricom – definirala je njegov život kao i svaka bitka.

ČMračna mjesta

Oskarovac Hoakin Finiks (Joaquin Phoenix) maestralno je, kažu, utjelovio Napoleona, a u to se publika u Bosni i Hercegovin­i može sama uvjeriti, jer, paralelno s američkom premijerom, i u bh. kinima se prikazuje od 23. novembra.

Njegovu ljubav, koja je prešla u opsesiju, Žozefinu igra engleska Vanesa Kirbi (Vanessa Kirby).

Ekskluzivn­i razgovor za “Dnevni avaz” s Kirbi omogućio je “C2 film”, zvanični zastupnik studija “Sony” za BiH.

Za reditelja Ridlija Skota, Kirbi ima samo riječi

VANESA je osvojila publiku svojom ulogom princeze Margarete u Netflixovo­j drama seriji “Kruna”.

hvale. Smatra ga majstorom svog zanata, a, uz to, jako ljubaznim i punim ljubavi.

- Topao je, radostan.

Mislim, on jednostavn­o voli snimati filmove i uvijek je volio, i to je potpuno zarazno, i bilo je divno vidjeti njega i Hoakina kako ponovo rade tako blisko zajedno, i imaju tako blizak odnos. Pretpostav­ljam da su kao porodica s putovanja daleko od “Gladijator­a” (film kojeg je Skot režirao, a Finiks je igrao u njemu, op. a.) – kazala je Kirbi.

O tome kako je bilo sarađivati s oskarovcem Hoakinom Finiksom, kazala je:

- Hoakin je bio tako nevjerovat­an u vrsti idiosinkra­tičnog, psihološko­g portreta ratnog zločinca koji je imao um nekoga ko želi da izvede stvari koje je želio, tako da je bilo zaista nevjerovat­no gledati ga kako ulazi u takav lik i, kao, nemoj se plašiti da dodirneš stvarno mračna i uznemiruju­ća mjesta. Znaš, siđemo sa seta i mi bismo se smijali i zabavljali, tako da, bilo je stvarno, bilo je zaista nevjerovat­no za gledanje.

A kakva je bila Žozefin u odnosu na Napoleona? Kirbi se povezala s njom na poseban način, a kako bi drugačije i dočarala njenu ljubav prema Napoleonu, ali i sve ono kroz šta je prošla.

- Žozefin ima takvu unutrašnju divljinu, i mislim da joj nije mjesto u aristokrat­skom društvu i bila je neka vrsta autsajdera kao što je bio Napoleon. Hoakin i ja smo se uvijek osjećali kao da je to nešto u čemu su se jednostavn­o razumjeli, i očito imali ludu vezu i putovanje, ali bilo je nešto što im je bilo zajedničko - što se identifici­raju i osjećaju se prepoznati­ma, i razumiju jedno drugo kao neku vrstu iz

 ?? ?? Vanesa Kirbi kao Žozefina (Foto: Sony)
Vanesa Kirbi kao Žozefina (Foto: Sony)
 ?? ?? Finiks i Kirbi: Igraju historijsk­e ličnosti Napolena i Žozefin
Finiks i Kirbi: Igraju historijsk­e ličnosti Napolena i Žozefin

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina